Kampanja „Hoću da znaš“-stop nasilju nad ženama!

U toku je treća faza medijske kampanje “Hoću da znaš” koja ima za cilj  da se ukaže na rizik u kom se žena nalazi kada odluči da prekine krug nasilja. Kampanja ukazuje da u trenutku kada odluči da prekine nasilnu vezu osobi koja trpi nasilje je potrebna velika podrška. Žene su najčešće žrtve nasilja.

 

Prema podacima Pokrajinskog sekreterijata za rad i rodnu ravnopravnost više od 50 odsto žena je preživelo neki oblik nasilja. Nasilje se može dogoditi u svakoj porodici i u svakoj vezi, u svim slojevima društva, bogatima i siromašnima, bez obzira na nacionalnu, etničku, versku, obrazovnu ili drugu pripadnost. Podrška medija kampanji protiv nasilja u porodici doprinosi povećanju vidljivosti ove pojave i suzbijanju stereotipa koji su vezani za ovaj društveni problem. Pored informisanja, mediji mogu pomoći da se javnost edukuje da je nasilje nad ženama krivično delo, da se ženama žrtvama nasilja ukaže da ne treba da trpe nasilje i da se one informišu o tome kome mogu da se obrate za pomoć. Podrška medija je značajna i kad je u pitanju praćenje kvaliteta rada institucija koje treba da pružaju zaštitu i podršku za žene žrtve nasilja.

 

Nasilje nad ženama i devojčicama je problem globalnih razmera. U svetu oko 70% žena tokom svog života doživi psihičko ili seksualno nasilje od strane muškaraca – većinom supruga, intimnih partnera ili nekoga koga poznaju. Prema podacima Ujedinjenih nacija, medju ženama starosti izmedju 15 i 44 godine, čin nasilja prouzrokuje više smrtnih slučajeva i invaliditeta, nego kancer, malarija, saobraćajni udesi i ratovi zajedno. Nasilje je verovatno najistrajniji vid kršenja ljudskih prava koji danas poznajemo, a koje uništava živote, razara zajednice i zaustavlja razvoj.

 

Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost kao glavni nosilac realizacije Strategije kontinuirano sprovodi aktivnosti radi podizanja svesti i razbijanja predrasuda u vezi sa ovim problemom. Sekretarijat je još 2009. godine započeo sa aktivnostima koje su usmerene na povećanje svesti gradjanki i gradjana o nasilju u porodici i neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja, sa medijskom kampanjom pod sloganom «Hoću da znaš».

 

Imajući u vidu uticaj i značajnu ulogu medija u promociji ljudskih prava, demokratskih vrednosti i podsticanju gradjanske inicijative, pozivamo sve medije da pruže podršku kampanji protiv nasilja u porodici u vidu emitovanja televizijskog/radijskog spota u trajanju od 30 dana. Spot se može preuzeti sa internet stranice www.hocudaznas.org, (podmeni „Kutak za medije“ – Televizijski spot i radijski džingl za 2011. godinu).


Cilj ovogodišnje kampanje je da se ukaže na rizik u kom se žena nalazi kada odluči da prekine krug nasilja. Takođe, ona ukazuje da u  trenutku kada odluči da prekine nasilnu vezu osoba koja trpi nasilje je potrebna velika podrška.

 

Eskluzivno u emisiji “Na tragu” prvi put je pokrajinska poslanica u stalnom radu, Đenđika Seleši govorila o porodičnoj tragediji i nasilju u porodici, objašnjavajući da svako može da bude žrtva nasilja. Pored toga, pokrajinska poslanica je objasnila da je u planu da se radi i sa nasilnicima, kao i da je novi model sigurnih kuća kao što je otvorena u „Pančevu“ moguće otvoriti i u Subotici.

 

Naš grad je već dugo bez sigurne kuće i zrtve nasilja se uglavnom smeštaju u Novom Sadu ili Beogradu.KOMENTARI

 1. Puric zaklina kaže:

  Ja sam bila zrtva porodicnog nasilj,od strane bivseg supruga trpila sam i fizicko i psihicko zlostavljanje i maltretiranje,sad sam ga prijavila i nadam se da ce krivicno odgovarati,naime,on ima 2 sina,jednog sa mnom.mislim da treba stvari zvati pravim imenom on je nasilnik i kao takav treba da bude kaznjen jer ako ne danas-sutra i njegovi sinovi ce biti nasilnici.inace pored svega borim se za starateljstvo nad mojim sinom jer zeli da ga uzme,od prve zene je uzeo dete tako da je on staratelj,izuzetno lukava i nasilna osoba.

 2. amacak kaže:

  Nasilje u porodici je težak problem koji zaslužuje pažnju a žrtve pomoć. Inicijativa je svakako pozitivna uz znak pitanja zašto se koriste, najblaže rečeno, sumnjivi podaci kao onaj da „70% žena doživi … nasilje od strane muškaraca“ ili  da je da nasilje (u porodici) prouzrokuje više smrtnih slučajeva kod žena od raka, malarije, saobraćajki i ratova. Čemu lažni i naduvani podaci? Lenjost duha da se upotrebi zdrav razum i Gugl ili taktika usmerena da šokira i podigne efikasnost kampanje?

 3. Iby P. kaže:

  U potpunosti podrzavam akciju Sop nasilju – ali: Mislim da su podaci navedeni u clanku netacni i naduvani. Treba pogledati statistike, a kao drugo svaka medalja ima dve strane. Govori se iskljucivo o nasilju nad zenama, a niko ne govori o nasilju nad muskarcima. Budimo realni!!! Zene nisu uvek samo zrtve, jer i te kako znaju da budu agresivne. Prema zvanicnim podacima 1 od 4 zene postaju zrtve nasilja sto znaci 25% dok su i muskarci zrtve nasilja i agresivnosti i to u 15% slucajeva. Na zalosst agresivnost nad muskarcima obicno prolazi neevidentiran i ne prijavljen, tako da su podaci vezani za njih  veoma konzervativni. Oko 7,9% dece je svedok nasilja u porodici.

  Nasilje u porodici nije uvek ispoljeno u  fizickoj formi,  nego veoma cesto ostaje bez „vidljivih dokaza“ jer je verbalno. Cesto je verbalno, i ruku na srce zene i te kako znaju da imaju ostar jezik i spremne su naneti dosta trauma muskarcima, najucestaliji vid nasilja.  Gospodja Selesi je mozda trebala i o tome da kaze par reci.

  Zalosno je sto Subotica nema „Sigurnu kucu“ ali bih zelela da napomenem da u zapadnim zemljama zrtve porodicnog nasilja se uvek smestaju u druge gradove (nikada ne ostaju u gradu gde su ziveli) da bi se eliminisali svi rizici i mogucnost nastavka nasilja. Znaci Suboticanke ako vec dobiju mogucnost smestaja u sigurnu kucu, onda ne bi smele da imaju prituzbu na to da su premestene u drugi grad. O ovoj temi bi se dalo podosta pisati, ali bi bilo pozeljno da se iznesu realni podaci koji ce obuhvatiti siroku ovu temu a ne samo sa aspekta zene.

  Svima zelim prijatan dan.

 4. zoran kaže:

  Treba pomoci svakao se slazem, ja recimo nikada nisam udario zenu, nema potrebe za tim jer ako recima ne mozes da pariras zeni bolje da se nisi zenio. E sad ako imas potrebu da se bijes nadji sebi nekog ravnopravnog pa da vidimo…od jaceg uvek ima jaci!!!

 5. lena kaže:

  Što je napisano u tekstu je samo deo izjave Đenđi Seleši. Kampanja je usmerena na stop nasilju nad ženama, ali to ne znači da ne postoji vršnjačko nasilje među decom, a u našem gradu bilo je i nekoliko slučajeva gde su žene tukle muževe. Činjenica je da je fizičko nasilje vidljivo, ali kod nas je u poslednje vreme sve više izraženo ekonomsko nasilje kada žrtve zavise od nasilnika i smatraju da nemaju izbora. Još jednom kažem kampanja je usmerena na stop nasilju nad ženama, ali pošto vidim da tema mnoge zanima u narednim danima ćemo se baviti i nasiljem nad muškarcima, vršnjačkim nasiljem……

OSTAVITE KOMENTAR