Kampanja za obrazovanje prema potrebama tržišta rada

Na proleće počinje kampanja za obrazovanje prema potrebama tržišta rada, kaže za RTS programski direktor projekta istraživanja tržišta rada Pavle Budinčević. Sistem obrazovanja je zastareo i proizvodi kadrove koji nemaju adekvatna znanja, ocenjuje Budinčević, ističući da je potrebna ozbiljna reforma.

Pavle

Otvoreni univerzitet u Subotici, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, priprema kampanju čiji je cilj da se sistem obrazovanja uskladi sa potrebama tržišta rada, najavio je programski direktor tog univerziteta Pavle Budinčević.

 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Budinčević, koji je i direktor projekta istraživanja tržišta rada, rekao je da će kampanja početi na proleće i da se nada da će ona "naići na razumevanje vlasti na svim nivoima".

 

Nakon što je održana serija okruglih stolova u osam gradova, u februaru ili martu biće održan susret sa predstavnicima svih relevantnih ministarstava i drugih državnih institucija, rekao je Budinčević i dodao da će tada biti predstavljeni zaključci njihovih višemesečnih istraživanja, kao i predlozi rešenja.

 

Predstavljajući neke od zaključaka, u okviru projekta koji je pokrenut u aprilu 2013, Budinčević je istakao da je glavni problem sistemski, i tiče se odnosa države i obrazovnog sistema prema potrebama privrede.

 

"Sistem obrazovanja je zastareo, proizvodi kadrove koji nemaju adekvatna znanja", ocenio je Budinčević i dodao da je potrebna ozbiljna reforma, ali da su njeni efekti dugoročni jer " ako danas nešto promenimo tek za četiri do pet godina ćemo osetiti prave efekte".

 

Jedno od brzih rešenja je bolja veza privrede i neformalnog obrazovanja , kroz učenje celog života, izjavio je direktor projekta istraživanja tržišta rada.

 

Prema njegovim rečima, "bivša Jugoslavija je bila jedan od lidera, ako ne u svetu onda u Evropi, što se tiče celoživotnog učenja".

 

Mnoge zemlje su nas kopirale, a sad smo došli u situaciju da se, prema procenama, tri do pet posto stanovništva dodatno usavršava, "što je užasno malo u poređenju sa 20 do 30 odsto u razvijenim zemljama".

 

"Podsetio bih na sramotu sa malom maturom prošle godine – deca su se upisala u škole u koje su hteli, a ne tamo gde je trebalo", rekao je Budinčević i dodao da je jedna od posledica to što se u trogodišnje stručne škole malo ko upisao, iako su potrebe za tim kadrom znatno veće od ponude.

 

Ističući da je jedan od zaključka istraživanja da dece neće sa upisuju škole koje ih ospobljavaju za zanate koji su potrebni na tržištu rada, primetio JE da je problem u roditeljima koji treba da razmisle da li čine uslugu kad decu po svaku cenu usmeravaju u gimnazije i na visoke studije, stvarajući često buduće nezaposlene.

 

RTSKOMENTARI

 1. gratis kaže:

  Pozdrav za ovu ideju koja će imati težak put jer ovde osim misaone ideje treba sarađuju više ustanova i to zavod za zapošljavanje, zaiteresovane firme ( pojedinac vlasnik ), srednje strukovne škole  i strukovni fakulteti tako se pre radilo i bilo je organizovane zahtevne proizvodnje, organizaije rada, sada situacija na tržištu slobodna uvedena " anarhija subjektivnosti , ovo poručujem iz iskustva jer sam godinama bio u prizvodnji , potom u srednjoj školi i predavač struke na fakultetu. spreman sam sa svojim kolegama da pomognem oko ovoga projekta , još jadnom ponavljam treba mnogo dobre volje, strpljenja i stručnosti, a da li sistem obrazovanja to dozvoljava to nek se izjasni ministar prosvete,želim dir. projekta rada gosp.Budinčević uspe u tome poslu koja obećava budućnost i prosperitet mladih ljudi.                                                                                         SRETNO U 2014g

 2. nada kaže:

  eto nama još izmišljenih radnih mesta…sad će im trebati savetnik,pa savetniku savetnik,….a bilo da završi,fakulte,zanat,kurs…nebitno,bez" veze"svakako neće proći nigde!!!!nažalost je tako svugde i Srrbiji,ne samo u Subotici!!!Ali nada uvek postoji,tako da će i ovim projektom,bar neko dobiti posao!!!

   

 3. STeve kaže:

  Hm da Pajo…mali problem je sto radnih mesta bas i nema. Odn. ima, ali za njih ti ne treba neko skolovanje.

   

 4. kikiriki kaže:

  Čista demagogija,dok se profesorski kadar ne promeni u srednjim školama,a zna se, odatle se ide jedino u penziju.Sa druge strane,ministarstvo sporo radi,što je i opravdano sobzirom da deca tih službenika sigurno ne upisuju zanatske škole,a koga briga za narod,važno da plata legne na vreme.

OSTAVITE KOMENTAR