Kao da ničega nije bilo…

Mi, lokalno stanovništvo imamo u sećanju sliku kakav je bio prizor fabrike Zorka, onako izdaleka, dok se prolazi kolima putujući ka Kelebiji. Slučajni prolaznik, koji se prvi put zatekao u Subotici, i koji pored fabrike prolazi želeći da se sa autoputa ukuljuči na Kelebiju, nikada ne bi pomislio da su do samo pre par meseci u daljini virile ogromene hale nekadašnjeg giganta. Prostor deluje kao da se na njemu nikada nije nalazilo bilo šta. Međutim, kada se malo približimo imamo i šta da vidimo.

Hala čije se rušenje planira za mesec dana
Slika

Slika

Ostaci susedne hala.
Slika

Beton od koga su sagrađeni zidovi i temelji hala se sakuplja nakon čega se usitnjuje, čime se dobija materijal koji može da zameni kamen, kao deficitaran materijal ovog podneblja.
Slika

Trenutno se vade betonski temelji objekta.

Slika

Zanimljiva je činjenica da je po rečima sagovornika, od svih materijala u najboljem stanju drvena građa, koja se seče i prodaje.

Slika

Ostaci drvene konstrukcije jednog od objekata.
Slika

Skup hala gledano sa strane bazena i nekadašnjih upravnih zgrada. koje su takođe porušene.
Slika

Jedan jedini objekat u okviru kompleksa koji neće biti srušen je vodotoranj. On je u solidnom stanju i kod njega će uslediti revitalizacija, za razliku od najstarijeg objekta sagrađenog 1904. godine kojem su prethodnih godina izvadili međusprat nakon čega je konstrukcija popustila. Naravno, vodotoranj neće biti u funkciji, već će samo podsećati na nekadašnju fabriku.

Slika

Zanimljiva je i činjenica da je i objekat u kojem se čuva arhiva fabrike Zorka koja je stara više od sto godina, još nije srušen. To je jedna mala (u odnosu na sve ostale objekte) i neugledna kućica u kojoj postoji arhiva, koja će po svemu sudeći biti izmeštena najverovatnije u Gradski arhiv.

Nekadašnji bazeni u sklopu fabričkog kompleksa.
Slika

Arhiva:
Gigant koji nestaje
Zorka u petoj brziniKOMENTARI

 1. Markes kaže:

  Zastitni simboli ovog grad su izmedjuostalog i vodotornjevi. Kod Zorke, vodotoranj u Jovana Mikica i na Palicu. Imali jos koji u gradu?

  Neka ga sacuvaju.

 2. Lansky kaže:

  Ima ovaj toranj a ti pogodi gde je. Ako ne znaš, strpi se do nedelje.
  U izgradnji
  Slika

 3. djomla kaže:

  Potpuno se slazem sa Markesom, ti vodotornjevi su tu oko nas, neki su u boljem stanju neki u losijem, neki ni ne izgledaju kao vodotornjevi… Ali svi imaju slicnu sudbinu, ostali su bez funkcije i sada mogu da sluze samo kao istorijsko i kulturno nasledje grada.

 4. Markes kaže:

  Sacekacu ipak, nedelju da procitam pricu o vodotornjevima.

 5. motohed kaže:
  Lansky napisao:Ima ovaj toranj a ti pogodi gde je. Ako ne znaš, strpi se do nedelje.
  U izgradnji
  Slika

  da nije u cantaviru? :)))

 6. djomla kaže:

  Ne bi verovao koliko si ga puta u životu video. ;)

  P.S. Lako je meni praviti se pametan kada pripremam slike za nedeljnu vest pa znam. :D

  P.S.S Inače nedelja vest iz istorije će biti uvertira za vest o budućnosti koja će biti postavljena svega par dana kasnije. Radi se o istom.

 7. Zabrinuta mama kaže:

  Meni se cini da je to pored stadiona…

 8. Beli kaže:

  Pa naravno da je kod ulaza na pomoćne terene na stadionu Spartak. Pored njega je bio jedan veći bazen u kojem smo igrali mali fudbal . Van ograde malo prema gradu su bila dva mala četvrtasta bazena i jedan okrugli iz čije cevi ( ~ fi 100 ) je tekao jak mlaz pitke vode. Tu su se punile kante sa poklopcem pa se onda prodavala "hlada voda -hideg viz " žednim navijačima . Pilo se iz poklopca i to svi redom . Poklopac dinar pa ti vidi koliko se moglo za to popiti kabezona i nagrickat špica !!!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 26 = 29

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: