Karavan za testiranje na HIV u Subotici

U Subotici i okolini je registrovano pedesetak HIV pozitivnih, sedamnaestoro je obolelih, a od 1985. godine od AIDS-a je umrlo 12 osoba.

.

Karavan za testiranje na HIV biće postavljen na Trgu Slobode u Subotici danas, u utorak, 29. novembra, a priliku da se testiraju imaće i zatvorenici i zaposleni u Okružnom zatvoru, rečeno je u subotičkoj organizaciji Stav plus. Ta organizacija će Karavanom obeležiti Svetski dan za borbu protiv AIDS-a, 1. decembar.

.

Testiranje koje organizuje Unija organizacije Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om je dobrovoljno, poverljivo i anonimno.

.

„Imamo odličnu saradnju sa Okružnim zatvorom, kao i sa Zavodom za javno zdravlje. U utorak od 10 do 12 časova će zatvorenici i zaposleni moći da provere svoj HIV status, a potom se karavan za testiranje seli na Trg Slobode, gde će biti postavljen od 12 do 16 časova“, rekao je Vladimir Antić iz Unije organizacije Srbije.

.

Testiranje i konsultacije su potpuno anonimni, a kako je istakla Gordana Krtinić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Subotici svi eventualni pozitivni nalazi biće još jednom provereni.

.

„Postupak je jednostavan i brz, krv se uzima ih jagodice prsta i dok traju konsultacije, u roku od petnaestak minuta gotov je i rezultat.

.

Ovi takozvani brzi testovi su veoma pouzdani, ali ćemo svaki pozitivan nalaz, ukoliko ih bude, proveriti još jednom u Zavodu za javno zdravlje“, rekla je Krtinić.

.

Predsednik organizacije Stav plus Boris Kovačić je upozorio da je nizak broj testiranih u Srbiji posledica diskriminacije i stigme sa kojom se suočavaju HIV pozitivne osobe, a ukazao je i na probleme sa lečenjem u Srbiji.

.

„HIV pozitivne osobe u Srbiji se suočavaju sa ozbiljnim problemima, zato što lekovi najnovije generacije nisu uvršteni na takozvanu pozitivnu listu medikamenata. Tako je 10 posto pacijenata već rezistentno na postojeću terapiju. To je ozbiljan problem i apelujem da se taj problem što pre reši“, rekao je Kovačić.

.

Prema statističkim podacima, u Srbiji je od 1985. godine registrovano oko 2.500 HIV pozitivnih, a obolelo je oko 1.500 ljudi. Oko hiljadu ih je umrlo od posledica infekcije HIV-om. Dve trećine pacijenata registrovano je u Beogradu, gde je i najveći odziv na testiranje.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR