Kasa: politika SVM-a neprincipijelna, Kosovo izgubljeno

Iako politički pasivan, Jožef Kasa svremena na vreme  u medijima iznese svoj stav povodmo razih političkih dešavanja u državi i gradu. Poslednje njegovo medijsko pojavljivanje je nastalo kao intervju dat novosadskom „Dnevniku“ koje prenosimo u celosti.


Potpredsednik prve demokratske srpske vlade i bivši lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa ocenio je da Srbija mora da prihvati realnost gubitka Kosova, kao što je to svojevremeno shvatila Mađarska kada je nakon Trijanonskog sporazuma izgubila dve trećine teritorije. U intervjuu za „Dnevnik” on je kazao i da je prihvatanje ove realnosti važno za nastavak precesa evrointegracija, koji smatra jedinim ispravnim putem za Srbiju.

 

– Srbija jednom mora da shvati da je Kosovo izgubljeno. A stalno bavljenje pitanjem Kosova, umesto privredom, propast je za zemlju. Ne kažem da treba bataliti pitanje Kosova, ali treba prihvatiti realnost i raditi na zaštiti kulturnih i istorijskih spomenika i nasleđa srpskog naroda na Kosovu, a sve drugo je odavno rešeno – tvrdi Kasa. – Naravno, uvažavam sentimentalni odnos Srba prema Kosovu. Pa Mađari i dan danas, sto godina nakon Trijanonskog sporazuma kad je Mađarska izgubila dve trećine teritorije, to teško emotivno prihvataju. Međutim, kad bi se bavili samo time, onda bi Mađarska propadala. I Srbija treba da se okrene privrednom razvoju i traženju partnera za te programe u evropskoj i svetskoj zajednici.

 

Kasa je ipak optimista kad je reč o mogućem sticanju statusa kandidata ove jeseni, ali dodaje da ga zabrinjavaju „određeni nakaradni stavovi nekih političara”. Brine ga, kaže, i činjenica da su građani Srbije danas manje skloni EU, nego što su bili pre pet godina, uz opasku da su takvom raspoloženju javnog mnjenja najviše doprineli upravo domaći političari.

 

Vidite li vi u Srbiji takvu političku opciju koja bi prihvatila tu realnost o Kosovu o kojoj govorite?
– Mislim da taj proces ipak može da iznese jedino DS, ali te stavove mora hrabrije proklamovati. Inače, postoji veliko komešanje na političkoj sceni Srbije. Za mene je posle 5. oktobra bilo nezamislivo da će se stranke DOS-a povezati sa socijalistima, i da će biti raznoraznih neprincipijelnih koalicija radi održavanja na vlasti – od lokala do državnog nivoa. Današnja situacija je dosta šarena i šašava i jako je teško snalaziti se u svim tim kombinacijama. Jedino cenim delovanje predsednika Borisa Tadića, posebno na svetskoj i regionalnoj političkoj sceni. Sve drugo izgleda mi kao šibicarenje radi opstanka na vlasti.

 

Kako gledate na to što DS i vaša bivša stranka više nisu u tako bliskim odnosima kao do pre nekoliko godina, već su sukobi među njima gotovo konstantni, posebno u Subotici?
– Mislim da je Savez vojvođanskih Mađara mnogo izgubio u snazi i na rejtingu zbog neprincipijelnog ponašanja unazad nekoliko godina. Za mene je potpuno nepojmljiv taj nedefinisan odnos sa Demokratskom strankom, sa kojom komuniciraju na najvišem nivou kao i u Pokrajini, dok su na lokalu, pre svega u Subotici, raskinuli koalicioni odnos. Takođe, mi danas imamo totalan raskid tradicionalnog parnerstva i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, kao i sa Demokratskim savezom Hrvata. I to su neprincipijelni potezi koji su devalvirali politiku SVM-a.

 

Zar nije ipak SVM dominirao na prošlogodišnjim izborima za nacionalni savet, kao i na nedavnim izborima za mesne zajednice u Subotici?
– To vam se tako čini na osnovu propagandne mašinerije SVM. Pravo pitanje je u koliko mesnih zajednica će moći da budu na vlasti – u svega tri ili četiri.

 

Ali, zbog sukoba s demokratama u Subotici…
– Da li je to zbog sukoba sa demokratama ili zbog gubitka poverenja u biračkom telu, to treba dublje analizirati. Zbog toga sam se i razišao sa SVM-om, jer sam nakon prethodnih izbora tvrdio da izborni rezultati nisu bili uspešni. Realnost je da SVM nema snagu da utiče na kreiranje politike u ovoj državi.

 

Zanimljivo je što politiku SVM-a ocenjujete neprincipijelnom, dok neki drugi analitičari smatraju da je SVM nastradao u Subotici upravo zbog principijelnosti, pošto nije podržao republički budžet jer nije bio ispoštovan ustavni minimum za Vojvodinu…
– Nisu oni zbog toga stradali, nego zbog nepromišljenosti. Oni mogu tražiti da se ispoštuje ta ustavna odredba, ali ne tako da pokušavaju izvesti obaranje Vlade u trenutku kad je predsednik Srbije podnosio zahtev za kandidaturu za članstvo u EU.

 

Kako vidite te političke odnose nakon narednih izbora i da li će ovi sukobi možda onemogućiti dalju saradnju doskoro tradicionalnih partnera?
– Predizborna kampanja se već polako zahuktava, ali je sad nezahvalno bilo šta prognozirati. Kako god, bojim se da će biti veoma tesno i da će svi, bez izuzetka, morati dobro da zasuču rukave najpre kako bi osvojili mandate, a onda i da bi mogli formirati vladu.

 

Vi i dalje nemate nameru da se vraćate u politiku?
– Ja sam se povukao iz politike zbog neslaganja s potezima SVM-a, a oni koje sam podigao u toj stranci su me stavili na led, tako da ja tu više nemam šta da radim.

 

A u nekoj drugoj političkoj opciji?
– To mi je dosta strano, iako sam uvek bio za demokratsku opciju i za podsticanje multikulturalnosti.

 

Kako gledate na to što političke elite još uvek nisu spremne za proces decentralizacije, iako se u njega zaklinju još od prve demokratske vlade posle 2000. godine u kojoj ste i sami učestvovali? Mislite li da je u tom pogledu incijativa URS-a iskrena, ili je reč o marketingu?
– Poznato je da sam oduvek zagovarao decentralizaciju vlasti u Srbiji, jer centralizacija vlasti i kapitala samo u jednom centru više šteti ovoj državi nego bila šta drugo. Međutim, inicijativa URS-a koja podrazumeva samo stvaranje još dva-tri nova centra, samo je prelivanje iz šupljeg u prazno. Opštine moraju imati sopstvene prihode, ali i AP Vojvodina, a ne da im državna administracija na kašičicu daje pare.

 

Pohvalno ste govorili o predsedniku Srbije. Kako vidite to što je za vlasti njegove stranke malo toga decentralizovano, što je pokazalo i natezanje oko vojvođanskog Statuta, ali i nerešavanje pitanja javne svojine, otvaranje kancelarije APV u Briselu…?
– Smatram da je Vojvodina već odavno trebalo da dobije kancelariju u Briselu, koja bi bila spona između EU i Beograda i pokretač pozitivnih inicijativa koje bi ubrzale evrointegracije Srbije. Ne mogu da shvatim zašto Beograd to sprečava i zašto još uvek postoji ta fama da Vojvodina želi secesiju. Jednom i Beograd mora shvatiti da je mesto Vojvodine u Srbiji i da Srbija zajedno sa Vojvodinom mora biti u Evropi. To je budućnost.

Branka Dragović Savić

DnevnikKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Madjarima treba da bude jasno da kako kaze Kasa u realnosti vise nece biti dovoljno u Subotici biti na vlasti samo zato sto si po nacionalnosti madjar. Morace nesto konkretno ponuditi gradjanima po pitanju infrastrukture, ekonomije i sl a ne samo pricu o navodnoj ugrozenosti samo da bi njihova elita postavljala direktore JP i u njima zaposljavala svoje rodjake. A mesne zajednice gde zive  madjari u vecini nemaju kanalizaciju, vodu, asfalt. Odreknite se gospodo iz SVM vlasti u komunalnoj sferi nego se bavite nacionalnim savetom, kulturom, obrazovanjem i sl. za sta vam drzava vec daje novac. A to da li je Kosovo nezavisno ili ne netreba da zamara gospodina Kasu. Bolje da se pozabavi komentarima citalaca ovog sajta po pitanju evetovicevog otvorenog pisma.

 2. Anonimni kaže:

  gluposti koje pravi DS ce dovesti SVM na vlast taman da ovi ne kazu ni rec u predizbornoj kampanji. DS nije uspeo nista da uradi sem sto se eksponiraju u najgorem mogucem svetlu. ignorisati Evetovicevo pismo kao da se nista nije desilo je katastrofa.

 3. Beli kaže:

  Žao mi je što se toliko pažnje daje jednom bivšem , dokazano, neuspešnom političaru, bez vizije i samokritike. U njegovo vreme je konfrontacija sa Beogradom bila najveća a sa time i šteta za grad. Kasnije , kao jedan od podpredsednika države, osim obećanja i ruševina ,ništa značajno nije doneo Subotici!!!  Ima još dosta “ zasluga “ koje nisu za novine!

 4. Anonimni kaže:

  A sad imamo dobre odnose sa Beogradom pa nam ide… Svu blagodet osecamo. Kasa je uvek govorio sta je mislio za raziku od nekih.

 5. Anonimni kaže:

  Sta mislite zasto je Kasa kad su bili sa SPS zabranio da dodju oni stranci da grade banju na Palic? Pa da moze u Moraholom da se ide autobusom. Gle cudo bas Suboticatrans ide stalno i jos iz Sente i Kanjze!!! Ko ima interese??

 6. gost kaže:

  :
  Sta mislite zasto je Kasa kad su bili sa SPS zabranio da dodju oni stranci da grade banju na Palic? Pa da moze u Moraholom da se ide autobusom. Gle cudo bas Suboticatrans ide stalno i jos iz Sente i Kanjze!!! Ko ima interese??
   

  Ovo je ozbiljan idiotizam sto si napisao!!
  kasa ima interese da suboticatrans vozi ljude u morahalom???
  kojom logikom?? ne branim ga ni najmanje, ali ajmo malo logike:
  1. dobije pare od morahaloma za karte??
  2. dobije kintu od suboticatransa od svake karte???
  3. tera ljude van grada da bi on imao vise mesta ili sta???
  4. pa nije li logicnije da je doveo nekog i uzeo proviziju u svoj dzep???

 7. Anonimni kaže:

  Ko ulaze ogromne pare gradeci bazen u selu( morahalom),a pri tom pored imas grad sa odlicnim bazenom itd ? taj nije ocekivao da mu dolaze ni segedinci ni seljaci.a u8 subotici gradis bazen sto godina ,sta je sa moravica bazenom ?

 8. Steva Cenejac kaže:

  jeste u sred nedodjije a ovamo stavis da guslove po bazenu 20 godina i jos oni razvlace i kad tebe smene .ejjj Subotico

 9. Anonimni kaže:

  u madjarskoj imate „morahalom“ na svakih 40-tak km, u kom god pravcu da krenete.  ja za morahalom znam 7-8 godina, a u tom momentu segedin nije baš imao uredjene bazene.  ono na novom segedinu je sredjeno pre   ? 2 godine.  ulazica 6 e, prema 15 e, ima razlike.  svakako, i u ponudi ima razlike.  teško mi je poverovati da kasa ima procenat od ulaznica i autobuskih karata za penzionere.  pa nije on baš tako sitan igrač.

 10. Anonimni kaže:

  preteraste ga, procenat od prodatih autobuskih karata i ulaznica… kakva teorija zavere 😐

 11. gost kaže:

  samo da ti kazem u vezi morahaloma: imas kiskunmajsa, barem ko morahalom, zatim seged-extra aqua park, zatim oroshaza- holandjani izgradili (sigurno ih je kasa ubedio i uzeo im je kintu 🙂 ) to ti je sve u krugu od 50-60km od subotice!!!
  gyula ti je na 150km od subotice, harkany 100km…
  Nijedan nije izgradjen zbog nas…
  cak i u morahalomu imas mnogo vise rumuna nego nasih…
  nije to bas tako dostupno za nas dzep…
  i inace je madjarska poznata kao drzava banja. to je kod njih tradicija stara preko 100godina…

 12. gost kaže:

  no naravno to ne amnestira kasicu ni u cemu….  on je ista banda ko ovi danasnji… nakrao se taj ihaj! ali da bas ima dil sa morahalomom!!! 🙂

 13. dragan kaže:

  Ajd da vidimo sta je Subotica sve imala pre 20 godina( P.K.E- pre kasine ere ) i sta danas od toga ima tj sta je od toga ostalo.

 14. pajo kaže:

  Cuj, cuj Kasicu$$$ On se razisao sa SVM-om. Pa SVM ga se otarasio, kao sto se otarasio svake balasti koji su radili samo za sopstveni interes, tj  dzep…

 15. pajo kaže:

  I jos nesto: dolaze polako izbori…. malo-malo pa ce biti Kase u svim medijima. Nije iskljuceno da ce raditi PR za DS…. u protivnom  ce se vaditi stari predmeti iz fijoka u SUP-u, DB-u i tuzilastvu, a koji predmeti su vezani upravo za J.K. 😎

 16. arhivar kaže:

  pajo: I jos nesto: dolaze polako izbori…. malo-malo pa ce biti Kase u svim medijima. Nije iskljuceno da ce raditi PR za DS…. u protivnom  ce se vaditi stari predmeti

  Šta pričaš Pajo, kakvi stari predmeti ? Stigli su novi, taze, sveže. Milioni, dugovi dugački, hipoteke kratke, žita nema, rokovi prošli, prijatelji okreću glavu, partija se izmakla. kuku lelelleeee. I šta je smislio : seci do Kruševca. ama dobro, u redu burazeru nego da vidimo mi ovde ovu turu ko plaća ceh ? Da li je došao na red Kasa ?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 85 = 94

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: