Kasarne gradili Subotičani!

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić uputiće u ime grada zahtev Ministarstvu odbrane i Direkciji za imovinu Republike Srbije da kompleks “Prve kasarne” ustupi gradu Subotici, bez nadoknade, s obzirom da je, svojevremeno, ovu kasarnu grad podigao na svom zemljištu i o sopstvenom trošku.

 

Iako Republika Srbija traži više od 5 miliona evra za kompleks “Prve kasarne”, proverom podataka u Istorijskom arhivu grada Subotice, pronađeni su dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je grad Subotica finansirao izgradnju kasarne na sopstvenom zemljištu.

 

Kompleks kasarne “Kosta Nađ”, odnosno “Prve kasarne”, na površini od oko 9 hektara, sa brojnim objektima, predstavljao bi idealnu lokaciju za smeštaj novih visokoškolskih institucija, novih fakulteta i istraživačkih stanica, kompatibilnih sa drugim razvojnim potencijalima grada, smatraju u gradskoj upravi.

 

Subotica zaslužuje univerzitetski centar, a pravo na fakultetsko obrazovanje dostupno svima je obaveza koju smo zadali sebi kako bismo obezbedili razvoj Subotice u kojoj će mladi stručnjaci imati šansu za kreiranje sopstvene i zajedničke bolje budućnosti, smatra gradonačelnik Subotice Modest Dulić.KOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  Hjeee 😀  dobra vest za ovaj grad!!! 
  Totalno podržavam ovu ideju… i nadam se da neće ostati samo u  “planu” … nego da će se obistiniti i da ćemo napokon dobiti univerzitetski centar.

 2. djomla kaže:

  Priča o Univerzitetu je u ovom trenutku nerealna, što ne znači da nam ne trebaju te kasarne. A posebno ne znači da Vojska ima pravo da nam naplati nešto što su Subotičani sami finansirali.

 3. tibor kaže:

  Meni je GRAD naplatio to što smo izgradili o svom trošku trotoar , a od samodoprinosa kanalizaciju , asfatiranje ulice  ukupno 1750 eura u dinarima kad sam legalizovao jedan objekat ! Kad sam se žalio dobio sam odgovor da zako predviđa da se to ponovo naplati ! To je OTIMAČINA  od strane GADA ! A sad kukaju?

 4. Nemet kaže:

  A šta kazuju dokumenti? Kada, u koje vreme su to naši preci tako mudro uradili? 
   

 5. mesab kaže:

  Nego kako, treba tražiti da se ustupi i dom bivše JNA. U živom sećanju mi je kad je grad gradio i ovaj objekat. Čudne li mi neke logike, samo to treba pravno i dokazati!? Ipak živi bili pa videli, možda se i posreći ovaj zahtev, ko zna sve je moguće, a istorija eh istorija, (ustvari šta to beše istorija?)

 6. emanuel kaže:

  Ne ulazim u to ko kome šta treba da naplati 😀 
  Jer mislim da zaslužujem odštetu od države što mi je priredila ovakav život! ALI
  nije fora napisati text da se potražuju kasarne zato što su naše sa  ciljem ” univerzitetskog centar ” a posle to puj-pike ne važi napisati … 
  ili postoji neki konkretan plan za te kasarne ili je samo ideja …

  ( ps. pisali smo već na ovu temu svi redom / univerzitetski centar )
  Ja bi samo da vidim da se i nešto realizuje! 

  Ideja je na mestu … ali ne treba stati tu! 

 7. ivan kaže:

  djomla:

  Priča o Univerzitetu je u ovom trenutku nerealna, što ne znači da nam ne trebaju te kasarne. A posebno ne znači da Vojska ima pravo da nam naplati nešto što su Subotičani sami finansirali.

  Mozda bas i nije tako nerealna.Meni se ideja zaista dopada.Univerzitet dovlaci mlade ljude i to uglavnom one inteligentnije.A to je dobro za razvoj jednog grada

 8. djomla kaže:

  ivane i emanuel

  niko ne kaže da univerzitet nije dobra ideja i niko ne kaže da on ne treba da bude na mestu prve kasarne, samo hoću da istaknem da to trenutno nije realno i to je moj lični stav a ne stav gradonačelnika ili gradske vlasti. Stav gradonačelnika je u tekstu.

 9. Long Dong Silver kaže:

  Papire na sunce!!!! pokazi!

  1. Ko je bio davni i pravni vlasnik kasarne na Halaskom putu (3 kasarna)?

  2. Ko je bio davni i pravni vlasnik druge kasarne, sve sa zemljistem?

  3. Ko je bio vlasnik oduvek (zemljista) nekadasnjeg vojnog poligona ispred druge kasarne?…neprocenjiva vrednost trenutno….ha!!!!

  Bdw…komentari i izjave su oduvek bili proizvoljni (politika brale!)…ali su Cinjenice oduvek bile svete!!!

  Sve u svemu, sada će da se “Ćeraju”…znate ono,restitucija..bla,bla!

   

 10. drndrn kaže:

  a gde je pecat?

 11. unga-bunga kaže:

  stvarno!!ko je ovo gradio???i kad?????ajde da vidimo cije je ovo???

 12. Spiro R. kaže:
  Ministarstvo prosvjete ukida zanatske trogodisnje skole,uvodi tehnicke skole,sada trebaju fakulteti,univerzitetski gradovi,ja se pitam: “Ko ce u ovoj drzavi raditi”? Romi se razmnozili u Subotici vise nego u Leskovcu ,glavni lobi shverca… Znaci , potencijalni akademski sutra gradjani u Subotici,trebaju rezervisati radno mjesto na buvljaku,,,sto je najzalosnije,,,,,E onda bi vazilo pravilo,za naprednu djecu,,,”Uci sine (ceri) sutra ces biti prvi-a na birou ili preko veze na buvljaku,,, Nazalost..

  пр

 13. realista kaže:

  Univerzitetski centar, priče za malu decu. Politička lagarija. Nisu bili u stanju da dovrše onaj skelet kod Radničkog univerziteta pa ga sad ruše,  nisu u stanju da dovrše pozorište pa oće da ga ruše, zelena fontana ruglo centra grada pa treba da se ruši u širam centru grada ima toliko ruševina da Subotica više uopšte i ne liči na grad. Primer ulica Vuka Karadžića, Gomboški sokak itd. Čuli ste na skupštini ižveštaj revizora kako opštinari kradu naše pare a baš ih briga za grad. A sad hoće univerzitetski centar a na kraju sve pređe u privatne ruke podobnih političara.

 14. Komita kaže:

  Људи бре, па они нису у стању ни “скелет” поред Отвореног универзитета да сруше, а не да изграде и направе нешто. Ту мислим на све њих заједно, на сву локалну страначку екипу, питање је само њихових личних интереса и међупартијских дилова и подела. Уназадили су град, урушили га, распродали и раскрчмили све зарад личних интереса. Па погледајте ту екипу, од градоначелника па на доле по хијерархији, погледајте ко је “опозиција”, па ту нема једног, али ни једног разумног, стручног човека, све партијски војници, све онај најгори талог. Па не може доктор у болници да се запосли ако није члан партије. И они ће градити Универзитет, а сами ни не знају шта је то, јер су позавршавали Фабусе и Мегатрендове за паре. Око себе су окупили шљам који су прозвали “грађанска Суботица”. Па сви их све знамо, знамо ко су, какви су ђаци били из каквих су породица дошли, шта су пре имали, а шта сада, колики су интелектуални капацитети… Они да граде нешто, ма дааааај…Треба им касарна да би је некоме продали, а већ су је обећали, па да их после тај нови власник награди…

 15. zorandjala kaže:

  nije postennoa onaj sto je gradijo bude vlasnik ,prvo zorka je od 1900 bila na tom mestu pa kd su nas razbucali rekli su da nije vlasnik. a drugo ako je to tako gde ce nase partiske kolege ziveti dali su i oni dobili tudj e gradjevine.

 16. Stormwatch kaže:

  Kasarne gradili Suboticani, oteli ih Beogradjani i sada bi jos i da nam ih prodaju! E k****c moze!

 17. Bazooka Joe kaže:

  Sve ono sto je lepo i arhitektonski vredno u Subotici je izgradjeno u vreme, kada su nam glavni gradovi bili Pesta i Bec. Oduzeto je, zajedno sa zemljistem poznatijim kao Vojvodina i dodeljeno Srbiji kao ratni plen.
  Zbog svega ovoga, mi nemamo moralnog prava da trazimo od Kosova da nam vrati ulozene pare, jer smo i mi isto tako sve ovo oduzeli od Madjara, kao sto su Albanci sada sve nasledili od Srbija i Jugoslavije. 

 18. Bogić Srđan kaže:

  Bilo bi to jako dobro za budućnost naše dece…

 19. ANTIGLOBALIST kaže:

  Mislim da se polako blizi vreme suvisnih komentara i diskusija. Vreme je da pocmemo misliti svojim glavama. Resenje postoji za sve sto se desava u Subotici,VojvodiniSrbiji,ExYu,Balkanu,Evropi,, tj. PLANETI   Z E M L J I  !!! POGLEDATI FILM ZEITGEIST; RAZMISLITI !!! Tu je resenje svih nas.

OSTAVITE KOMENTAR