Kasi i saradnicima određen pritvor 30 dana

Sudija za prethodni postupak posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana bivšem direktoru subotičke filijale “Agrobanke” Jožefu Kasi i trojici njegovih saradnika, izjavio je danas Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

 

Pritvor je određen po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal.

 

Naredbom tužilaštva od 21. novembra, istraga je pokrenuta protiv Kase, njegovog zamenika u “Agrobnanci” Zorana Maleševića, vlasnika preduzeća “Azohem”, “Mala Bosna” i “Azotara Subotica” Peđe Mališanovića i sudskog veštaka Miomira Paovice, rekao je Radisavljević.

 

On je kazao da je istom naredbom istraga proširena na osumnjičene protiv kojih se već vodi postupak Dušana Antonića, Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Bobana Labana i Vehba Pavića.

 

Tužilac za organizovani kriminal precizirao je da se ova istraga vodi u vezi sa izdatim bankarskim garancijama u filijali “Agrobanke” u Subotici preduzećima “Azohemija”, “Mala Bosna” i “Azotara Subotica”.

 

Policija i tužilaštvo nastavljaju rad na ovom predmetu i proveravaju bankarske garancije i kredite koje je “Agrobanka” od 2006. do 2011. izdavala drugim pravnim licima koja do sada nisu bila obuhvaćena istragom pokrenutom 8. avgusta ove godine, istakao je tužilac za organizovani kriminal.

 

Zbog malverzacija u poslovanju “Agrobanke” 9. avgusta je uhapšen bivši predsednik IO “Agrobanke” Dušan Antonić. On je dan ranije napustio Srbiju, a uhapšen je na graničnom prelazu kod Sremske Rače, na ulasku u zemlju. Pored Antonića, tada su privedeni i saslušani i njegov sin Milan, kao i saradnici Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

 

Bivši predsednik IO “Agrobanke” dan uoči hapšenja za B92 govorio je o tome ko je kriv za manjak od 300 miliona evra i priznao da je od banke dobio 600.000 evra.

 

Zbog malverzacija 25. avgusta su uhapšeni Radoslav Sekulić, vlasnik “Habitfarma”, njegov sin Duško Sekulić, kao i odgovorna lica u preduzećima “Habitfarm”, “Svis farmacija”, “Svis intermedikal”, “Produkt trejd”, “Vestern stajls”, “Luton” i “Novi dani” – Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić, Dragovan Milinković i Nenad Maričić.

 

Oni su bili korisnici bankarskih kredita u “Agrobanci”, a njihove neizmirene obaveze prema toj banci su veće od pet i po milijardi dinara. Ta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod “Agrobanke”, nad nekima je pokrenut stečajni postupak, dok su neka već likvidirana.

 

Takođe, krajem oktobra u nastavku istrage o aferi “Agrobanka” privedeni su Bojan Simonović, član IO “Agrobanke”, Stevan Alavanja, vlasnik “Asproma”, i Predrag Vučković, direktor “Agrartrejda”.

 

izvor TanjugKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Sve je to oc,pokucao đavo i na njihova vrata-opravdano ili ne -utvrdiće istraga.Samo me jedno čudi:ako se utvrdi da su krivi odrobijaće par godina i izlaze opet na neograničeno bogatstvo mjereno milionima eura.Ja bi isto u zatvor na isto vrijeme i za mnogo manje pare.Nego udaljih se od klučnog pitanja koje me zaista muči.Zašto se svima njima ne konfiskuje kompletna imovina i namiri dug državi tj.narodu.Znam ja da su oni sve to prepisali na žene,ćerke,sinove,braću i sestre,ali u izvršnom postupku po datumima prepisa lako je to utvrditi i poništiti prepise imovine.Pogledati im poreske prijave prihoda i zarade-koja je vjerovatno prikazano da su radili sa pozizivnom nulom ili sa gubitkom.Svi su to znali i svi su ćutali jer svi su besomučno krali i otimali sve što se dalo oteti-e to im sada treba i oduzeti.Mišković je bio veoma uspješan direktor državne firme Trajal iz Kruševca-dođe Slobo i čovjek za 20 godina postade bogatiji od države,tu je i Kole šećer i još puno Kasa,Gumara i Šećeraša
   

 2. Anonimni kaže:

  Bilo je te šprdnje u zadnjih 20 godina u nedogled i svi su sve znali i niko ništa nije radio,svi su samo grabili i sada kada je valjda ponestalo preduzeća,zemlje,šećerana,azotara, zorki itd našao se neko pametan da dođe mečki na rupu ikažnjava a neće da oduzima ukradeno,valjda je i tu pao dogovor fifti-fifti.Baš sam lud što se opterećujem sa ovakvim stvarima,ali 10 različitih prevara izlazi na vidjelo za 1o dana,previše bre braćo,pa to su milijarde u pitanju a mi se čudimo što nema plata i penzija.Jednostavno nekom odgovara haos nesređeno stanje u cjeloj zemlji jer nam tako odvraćaju pažnju od gorućih problema

 3. freelancer kaže:

  Nešto razmišljam… Godinama unazad su nam mazali oči. Ok, nešto smo i sami videli, a mnogo toga se radilo iza kulisa. Već sam napisao da ću skoro poverovati da je neko stvarno rešio da se obračuna sa kriminalom. barem onim krupnim. Ali… šta ako je i ovo halabuka oko ničega? Šta ako je i OVO… mazanje očiju? Pa kome onda verovati? Ima li još zaludjenika “programima” i “vizijama” kojekakvih partija? Ili je sve jasno. Hoćemo demokratiju. Ali… imenom i prezimenom da biram predstavnika vlasti, od mesne zajednice, preko skupštine grada (plakat, bato, finansiraj sebe i svoju kampanju pa da vidimo, imaš li kredibilitet ili ne), a po istom sistemu i pokrajina i republika. U parlamente mogu da izaberu i predstavnike grada, koji su prethodno izabrani poimenice. Naravno, podrazumeva se i mogućnost opoziva. I to bez pardona. Zabrljao si? Ne radiš u interesu gradjana? Ajde.. kupi prnje i m.r.š. Dokle god ne bude tako… crno nam se piše…

 4. Ivica kaže:

  freelancer:

  Nešto razmišljam… Godinama unazad su nam mazali oči. Ok, nešto smo i sami videli, a mnogo toga se radilo iza kulisa. Već sam napisao da ću skoro poverovati da je neko stvarno rešio da se obračuna sa kriminalom. barem onim krupnim. Ali… šta ako je i ovo halabuka oko ničega? Šta ako je i OVO… mazanje očiju? Pa kome onda verovati?

  Ja sam jednom u šali rekao, eto ovi konačno došli na vlast, gladniji nego ikada, a ono prc, državna kasa prazna, sve opljačkano, a njima ništa ostalo nije. I šta će sad, iz čiste silne frustracije kao razotkrivaju neke afere…
  Polako počinjem da verujem da je to stvarno tako i da ovo nije ništa drugo nego mazanje očiju zbog dokazivanja kako su oni pošteniji od ovih prethodnih. Pošteniji, njihov jedini adut, pošto sposobniji i stručniji svakako nisu…

 5. Kata kaže:

  U celoj ovoj priči stalno se spominje “Kasa”. Zar ostali nemaju imena? Zašto se ne spominje ime i prezime  i ostali, kojima je odredjen pritvor?

OSTAVITE KOMENTAR