Kaštel Karas u Horgošu vraćen naslednicima

Tokom januara dva dvorca koja spadaju među najlepše u severnoj Vojvodini rešenjem Agencije za restituciju, područne jedinice Novi Sad, vraćena su svojim zakonitim naslednicima. Potomcima Imrea Karasa vraćen je dvorac Karas, ili kako ga često nazivaju kaštel Karas u Horgošu, a u razmaku od nekoliko dana, takođe rešenjem Agencije za restituciju, područne jedinice u Novom Sadu, potomcima Emila Šulpea vraćen je dvorac u Novom Kneževcu. 

Inače, naslednici su državljani Mađarske, a da bi im imovina bila vraćena kroz restituciju neophodno je bilo postojanje reciprociteta sa severnim susedom. Dogovor o tome potpisan je tokom 2019. godine.

Dvorac Karas u Horgošu

Dvorac Karas u Horgošu sve do početka ove godine bio je u vlasništvu Srbije koja ga je dala na korišćenje osnovnoj školi „Karolina Karas”, međutim, škola odavno nije u dvorcu. Nakon Drugog svetskog rata ovo monumentalno zdanje služilo je i kao vojni centar za obuku, stambeni objekat, kancelarijski prostor. Dok su se namene kaštela smenjivale, on je neumitno propadao, te se tako urušilo i oko 550 kvadratnih metara. U zborniku radova „Zaštitar” Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, postoji podatak da je dvorac sagrađen nakon što je pustara Horgoš, 1764. godine izašla iz sastava vojne krajine. Deo poseda pripao je susednom selu Martonoš, a drugi deo Miklošu Karasu, glavnom beležniku grada Segedina. To je isti onaj Karas po kojem nosi naziv i glavna šetališna ulica u Segedinu, poznata svakom ko je bio u kupovini u mađarskom susedstvu. Kako beleže lokalni hroničari smatra se utemeljivačem naselja Horgoš, a ideja mu je bila da ovde na svom golemom imanju izgradi letnjikovac koji će služiti za odmor. Otuda su, kako beleži „Zaštitar” i novi vlasnik i projektant „s pažnjom birali lokaciju za postavljanje temelja, naravno u skladu sa bačkom ravnicom i pejzažom koji se nameće”.

Nije bilo kako je Karas planirao, i njegova porodica nikada nije ovde živela, a nakon Drugog svetskog rata česte promene namene objekta, pri čemu se nije ulagalo u održavanje, učinili su da se nekadašnji kaštel pretvori u ruinu za čiju će obnovu biti potrebna velika ulaganja. Naslednici kaštela danas žive u Mađarskoj i sredinom prošle godine obišli su zdanje. Ištvan Erdelji, jedan od naslednika tada je lokalnim medijima izjavio da će tražiti investitora koji će obnoviti dvorac, za koji bi hteli da dobije novu funkciju – da bude lečilište ili centar za decu. Objekat su stručnjaci za zaštitu kategorisali kao spomenik kulture od velikog značaja.

PolitikaKOMENTARI

 1. $&# kaže:

  država bi trebala da vrati MINIMUM u “pristojnijem stanju”..slično kao kada je oduzeta, ne traži se unazad nikakva kamata(kao sto država revnosno traži) ali bar da su donekle sredili kuću pre povratka ili obezbede sredstva za isto..naslednici “već imaju problem sa porezom, renoviranjem” itd koje čine ozbiljne troškove.. , dakle mučenje iste familije (naslednike) se nastavlja..ili treba da su “dovoljno sretni” što su iole dobili nazad..?

 2. Razmena kaže:

  Sta su nam vratili u marzarskoj?

 3. Pera kaže:

  @ $&#

  “Država” je neprijatelj i sebi a kamoli drugima. Počiva na lažima, prevarama, pljačkama, progonima i ubistvima za svoje skrivene(?) vlasnike.

 4. Croat kaže:

  Vecina dvoraca u Vojvodini su nazalost u raspadnutom stanju. Neki dan sam bio u Fantastu i koliko vidim i to mesto polako propada 🙁

 5. Anonimni kaže:

  sta ce njima to ostavice samo da propada kao i vecina dvoraca u vojvodini

 6. Vlada kaže:

  Sad brzo doneti Zakon o odrzavanju izgleda fasade… pa da vidis…
  Mada nevezano za ovo, to bi trebalo, bar u gradskim jezgrima.

 7. Restitucija kaže:

  Cela prica oko nacionalizovanih i vracenih objekata je vrlo komplikovana. Po pravnoj logici stari/novi vlasnici bi mogli traziti da im se objekat vrati u stanju u kojem je bio u momentu oduzimanja. Osim toga i odstetu, zapravo kiriju za visedecenijsko koristenje objekta. Toliko u teoriji. Kako ce izgledati u praksi, to ce se tek videti.

 8. Jelena kaže:

  U ovoj državi treba da se šutaš u guzicu, jer si posle 75.g. dobio ono što su oteli/konfiskovali 45-te. Tužno, sramno i jadno

 9. Dr. Vojvodjanin kaže:

  Neznam kako je restitucija rešena u susednim zemljama ali nedeluje mi nimalo logično i verovatno, da drzava vraca u prvobitno stanje objekte koje vrati naslednicima.Vlasti su se menjale, države su se menjale, nema od toga nista,pitanje je koliko se isplati ovakvoj “nasledstvo”..onome ko je ga dobio.Ogromna zgradurina negde na vetrometini ,stotine m2,renoviranje da poludis a tek porez na imovinu,pitanje koliko zemlje ima okolo.Da je objekat u gradu e onda….

 10. Restitucija kaže:

  @ Dr Vojvodjanin

  R Srbija se busa u prsa da je ona jedini i iskljucivi pravni naslednik SFRJ, odnosno FNRJ, odnosno DFJ itd. pa prema tome treba da se isprsi finansijski za koristenje i devastiranje tudje imovine u svim tim drzavama odnosno rezimima. Oduzmem ti imovinu, koristim bez ikakve naknade, izraubujem ju do neprepoznatlivosti, i onda ti je takvu unistenu vratim. Mislim da to nece ici bas tako glatko sa povracajem imovine bez obestecenja za njeno koristenje, Ako je nesto bespravno oduzeto, onda ne moze biti niti bespravno koristeno.

 11. YU kaže:

  Yu
  Nije bilo kako je Karas planirao, i njegova porodica nikada nije ovde živela.
  Inače, naslednici su državljani Mađarske.
  OVO JE RAZREŠENO 1920GODINE I KASNIJE. ONI U VREME KRALJEVINE JUGOSLAVIJE NISU MOGLI BITI VIŠE VLASNICI I NIKAKVE OSNOVE NISU IMALI DA IM SE OVO VRATI. OVO JE ČIST POLITIČKI DIL. U OVOJ RESTITUCIJI NAJVIŠE SU PROFITIRALI ONI KOJI POTPISUJU DOKUMENTE KOME I KOJA ĆE SE PARCELA ILI ZGRADA VRATITI. NADAM SE DA ĆE I NJIMA BITI ISPITANO POREKLO IMOVINE.

 12. YU kaže:

  SVI KOJI SU IMALI OGROMNA IMANJA I OBJEKTE- FABRIKE I ZGRADE ZA NAJAM, NIKAKO NISU BILI DOBRICE SVI SU SVOJE BOGATSTVO GRADILI NA LEĐIMA SELJAKA I RADNIKA, 30%DECE NIJE DOŽIVELO NI PRVU GODINU ŽIVOTA ŠTO OD BOLESTI ŠTO OD PODHRANJENOSTI. BOGATAŠKI PSI SU BILIBOLJE NAHRANJENI I ZBRINUTI OD NJIHOVIH NADNIČARA I ZAPOSLENIKA.
  DA LI DANAS NEKO MOŽE DA ZAMISLI DA U APRILU MESECU HODA BEZ CIPELA I TO SVE DO PRVIOG MRAZA. S OBZIROM NA TO ZA NEISPLAĆENE ADEKVATNE NADNICE I PLATE PRVO NEK SE OBEŠTETE POTOMCI NADNIČARA I SELJAKA A ZATIM VLASNICI- BIVŠI.

 13. Asztalos Róbert kaže:

  Vlad Tepes

 14. Asztalos Róbert kaže:

  YU, molim Vas da ne lupetate. Informacije van ocajnicki traze mozak. Pre bilo kakve objave na FB-ku., treba dobro razmisliti, jer u suprotnom ispadate smesni, i povrsni.

 15. YU kaže:

  yu

  Asztalos Róbert- e jesi astaloš, DOSTUPNA TI JE LITERATURA I POČMI DA ČITAŠ I PROVERI PA DELI EPITETE I PRIMEDBE. čITAJ I PITAJ.

 16. YU kaže:

  Logori za internaciju u Bačkoj bili su prepuni,
  pa je ministar odbrane u svom dopisu (HL. HM. ein. III. Csfseg. 1941.
  35.046.) upućenom načelniku Generalštaba 28. maja napomenuo da je
  koloniste Srbe potrebno preseliti u maticu zemlju, tim pre što je
  preseljenje Čangoa u’Bačku već u toku.
  ZA Asztalos Róbert

OSTAVITE KOMENTAR