Katalin nap

 

Katalin nevünk a harmadik leggyakoribb név a lakosság körében. A névhez, két szent, sok hagyomány és szokás kapcsolódik.

 

Alexandriai Szent Katalin vértanú (+305) a magyarság körében igen népszerű és nagy tiszteletnek örvendő szent. A diákok, tudósok, egyetemek, fuvarosok, bognárok, kerékgyártók, molnárok fazekasok, szövőlányok, bányászok és középkori céheink védőszentje. Tűztől, árvíztől, boszorkányságtól ment meg. A szabadkai magyarok szerint az árvizet és az elemésztő tüzet távol tartja testüktől és hajlékuktól egyaránt; elűzi tőlük a szorongást okozó gonosz lelket.  Házasságszerző szent. A legenda szerint Katalin Jézus gyűrűs jegyese volt, ezért a lányok mint vőlegényszerző szentet tisztelik 

20131124alexandriai-szent-katalin

Alexandriai Szent Katalin 

Katalin az újborral kezdődő kisfarsang utolsó napja, amikoris országszerte Katalin-bálokat rendeztek. Ezután sem bál, sem lakodalom nem esett karácsonyig.Sok helyen ezen a napon meggyfagallyat állítanak vízbe. Meleg helyre rakják, a vizet többször felfrissítik, hogy karácsonyra kizöldüljön. Ez a katalinág.Katalin-nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, mivel ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát. Katalin-napkor egy zsákba dughagymát szedtek, és felkötötték a szabad kéménybe, hogy meleg és gőz járja át.

 

A Katalin-napi időjóslás: Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog. melyet mindenki ismer, és melyre általában figyelnek is az emberek” – magyarázák a néprajzkutatók. Ez azt jelenti, hogy amikor Katalin napján fagyos, télies idő van, akkor Karácsonyra enyhébb időjárás várható. A mindenki által ismert mondás mellett mások is vannak, melyek szintén a karácsonyi időjárásra utalnak. Ilyen a „ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik”, de közmondások is vannak időjárással kapcsolatosan: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz. A néprajzkutatók szerint a hagyományos időjárás előrejelzésre nagyon figyeltek régen, de a mai nap embere is megfigyeli, milyen idő van Katalinkor.

katalinag_tn

Az időjárás-előrejelzés mellett szerelmi jósló napnak is tartják november 25-ét, amikor a lányok megálmodhatják, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Emellett Katalin-napkor meggyágat vagy orgonaágat helyeztek vízbe, amelyik lány ága karácsonyra kizöldült, vagy kivirágzik az a következő évben férjhez ment. A katalinágnak is nevezett hajtást a különböző vidékeken másként állították a lányok, volt, ahol kilenc különböző gallyat tettek vízbe, máshol pedig nem szabadott cserélni a vizet az ágon és meleg helyen kellett tartani.

 

A néphagyomány szerint egyébként ez a nap dologtiltó is, főként az asszonyoknak: nem szabad seperni és kenyeret sütni, viszont mulatni lehet, mivel ez a nap a Kisfarsang utolsó napja, amikor Katalin-bált is szerveznek. 

 

sz14

Kedves Katalinok boldog névnapotKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR