Katolička crkva u Srbiji odložila sva javna bogosluženja

Tokom trajanja vanrednog stanja sva javna bogosluženja kako u crkvama tako i na otvorenom odlažu se do daljeg. Izuzetak su samo sahrane koje će se obavljati na jednostavan i što kraći način – stoji u odredbama katoličkih biskupa u Srbiji koje je objavila Katolička biskupija Subotice.

Katolička crkva takođe je zatvorila župske kancelarije i obustavlja prijem stranaka. Sveštenici se upućuje da vernike potiču da se mole iz svojih domova. U saopštenju biskupa katoličke crkve u Srbiji navodi se da, po Zakonu o kanonskom pravu, lokalni biskup može dati oprost od prisustva na nedeljnoj misi, i da je upravo sa ciljem izbegavanja zaraze, taj oprost udeljen vernicima sve do opoziva vanrednog stanja.

Katolička crkva je u svom saopštenju pozvala na saradnju sa vlastima i pridržavanje svih opštih odredaba koje se nalažu.

Ovo uputstvo potpisali su biskupi monsinjor Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, Janoš Penzerš, subotički biskup, Đura Džudžar, eparhijski biskup za grkokatolike, Đuro Gapšarović, biskup sremski, i Marin Ros, penzionisani biskup temišvarski i apostolski upravitelj zrenjaninski.

 

PolitikaKOMENTARI

  1. Katholikos kaže:

    Subotička biskupija, a ne Katolička biskupija Subotice. Ona obuhvata celu Bačku, a ne samo Suboticu.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: