Kažnjena Mlekara Subotica

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je "Imlek" i "Mlekaru Subotica" sa ukupno 306 miliona dinara zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

Kako navodi B92 "Imlek" je dužan da plati oko 254 miliona dinara, a "Mlekara Subotica" 51, 2 miliona dinara.

Komisija je kaznila članice Denjub fuds grupe ("DFG") sa po 1,92 odsto ukupnog godišnjeg prihoda iz 2006. godine, zbog "nametanja nepravednih uslova poslovanja primenom nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu".

Obe kompanije dužne su da u roku od četiri meseca uplate ta sredstva u korist budžeta Republike Srbije, pod pretnjom prinudnog izvršenja.
Slika

"Denjub fuds grupa" ocenila je kao "nezakonitu i retroaktivnu" kaznu u visini od tri miliona evra koju je Komisija za zaštitu konkurencije izrekla mlekarama DFG-a u Srbiji.

"Ova mera je zasnovana na presudi Komisije iz 2008. godine koja se odnosi na tržišno učešće mlekara DFG u otkupu sirovog mleka 2006. godine", navodi se u saopštenju DFG-a a prenosi Beta.

Prema tvrdnjama te grupe, Komisija je prilikom određivanja relevantnog tržišta "obračun zasnovala na pogrešnom principu, tako što je obuhvatila samo mleko koje je subvencionisano od strane države, a ono čini manje od 50 odsto ukupno proizvedenog mleka u Srbiji".

Kako je istaknuto u saopštenju, vodeća svetska ekpertska grupacija "A.T. Kearney" je utvrdila da DFG ima tržišni udeo od 29 odsto relevantnog domaćeg tržišta otkupa sirovog mleka, "što je daleko ispod praga od 40 odsto koji srpski zakon propisuje kao granicu za utvrđivanje dominantnog položaja".KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

49 + = 51

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: