Kelebija: U kutijama za paprike krijumčario golubove

Carinici su na prelazu Kelebija sprečili krijumčarenje više od 20 golubova “Budimpeštanskih visokoletača”. Prekršaj je otkriven na izlazu iz zemlje u teretnom kombiju švedskih registarskih oznaka, kojim je iz Gnjilana ka Švedskoj sam putovao 47-godišnji muškarac albanske nacionalnosti, vlasnik švedskog i srpskog pasoša.

Prilikom susreta sa carinicima on je rekao da sem ličnog prtljaga nema ništa da prijavi, ali je ipak izdvojen za detaljan pregled. Otvorivši tovarni deo kombija carinici su u njemu zatekli nekoliko vreća deterdženta za pranje veša i nekoliko identičnih kartonskih kutija napunjenih paprikama. U dve kutije umesto paprika carinici su pronašli žive golubove.

Daljom kontrolom je utvrđeno da je reč o 21 primerku golubova poznatih kao „Budimpeštanski visokoletač“, među kojima su četiri ptice imale karakteristično prstenje kojim golubari obeležavaju svoje golubove. Kao i u mnogim prethodnim slučajevima, ptice su zbog neuslovnih okolnosti transporta bile uplašene i dehidrirane, pa su do okončanja postupka pokrenutog protiv vozača kombija zbrinute u zoološkom vrtu na Paliću.

Podsećamo da se na Horgošu pre nekoliko dana desio sličan slučaj, kada je osujećen pokušaj krijumčarenja čak 36 pevajućih papagaja.

RTVKOMENTARI

 1. Rax kaže:

  Molim vas, postedite nas golubova, papagaja i znacaka
  Politicari i njihovi pajtasi su pokrali sve pokretno i nepokretno, narod je na prosjackom stapu, tako da su vesti o golubovima slicnim bagatelama, bar za mene uvredljive.

 2. Pravdoljub kaže:

  Šta će biti sa samohranim majkama i ostalom sirotinjom koja nema šta jesti? Kada će banditi da nam daju otpremnine?

 3. Metuzalem kaže:

  RTAV ne ka objavi odakle potiče prstenje na nogicama tih izmučenih golubova.

  Pavda bi bila zadovoljena onda kada bi se imena tih i takvih skotova, koji šalu-nose-primaju objavila javno da, se zna sa kime se ima posla.

 4. Xxx kaže:

  Metuzalem. Sta tebe briga ko nosi i ko salje. Gledan svoja losla

 5. croat kaže:

  Ima li neki golubcar na sajtu? Nerazumem se u ptice, jel ti golubovi imaju neku vrednost? Meni golubovi skoro ko stetocine neznam sto bi ih neko krijumcario?

 6. Raspevani papagaj kaže:

  @ croat
  Ne radi su tu o pticama. One su samo marginalno pomenute. Glavni akcenat u celom tekstu se svodi na samo tri reci : “muškarac albanske nacionalnosti,” Te tri reci su carinicima signal za rigoroznu kontrolu, jer Albanac je “per se” sumnjiv ,i odmah se postavlja pitanje, i ujedno proverava, – da li se moze iz onoga sto prenosi preko granice nesto kriminalno iskonstruisati. Ono sto je prava tema ovoga slucaja, a to je cinjenica da su ptice prenosene preko granice ocito bez valjane deklaracije i certifikata o zdravstvenom stanju zivotinja i vakcinaciji, a koji izdaje nadlezna veterinarska ustanova, a izgleda mi da to nikoga ne zanima, a carinike tek ponajmanje.

 7. Oki kaže:

  @Raspevani papagaj( očerupana ptičurino)

  Broj Albanaca koji su uhvaćeni da nešto krijumčare je mali u odnosu koliko ih prođe na gr.prelazima tako da ne stoji tvoja priča o konstruisanju i nacionalno usmerenim pregledima.

 8. Raspevani papagaj kaže:

  @ Oki
  Naravno da je mali. Albanci su dovoljno iteligenti da ne upadnu u zamku koju im spremaju lovci papagaja.

OSTAVITE KOMENTAR