Kerska rupa

Na prostoru bazena na Prozivci i nove promenade, koliko juče je bio parlog i kuća oko koje je navučeno desetine  tona smeća. Prošle  su decenije dok konačno u jednom mahu nije rešeno pitanje zatvorenog bazena za Suboticu i ovog neuglednog gradskog placa.

Popunjavanje gradskih „rupa“ nekim plemenitim sadržajem ili kombinacijom „lepog i korisnog“, uvek je dobra  vest. Izgradnjom igrališta, trgova i šetališta dobijaju svi, uložena sredstva nisu velika a kultivisana su legla komaraca, ambrozije ili divlje deponije.

U poslednjoj deceniji je je i periferija dobila niz igrališta i terena na zapuštenim livadama, a treba pomenuti i  Trg Paje Jovanovića u Aleksandrovu koji je veoma zanimljivo rešen.

Jedan od još nerešenih gradskih prostora jeste  Kerska deponija. Ovo mesto je postalo problem od kada je oko njega izgrađeno naselje. Nekadašnja ciglana, za sobom je ostavila rupu odakle je vađena zemlja za opeku a kada je grad stigao na njene obode, počelo se razmišljati o njenom zatrpavanju.

deponija ker

Početkom sedamdesetih, tadašnje građevinsko preduzeće „Polet“ donelo je odluku da se na napuštenom kopu ciglane izgradi sportski centar koji bi prvenstveno koristili radnici ovog kolektiva ali i stanovnici Kera. Još neka preduzeća su pokazala tada interesovanje. Integral je ponudio višak zemlje sa svojih gradilišta za zatrpavanje depresije. Na tom mestu je zamišljen čitav niz sportskih terena i objekata za rekreaciju radnika. Preduzeće Polet je bilo malo pa je bilo potrebno da se još neko uključi u izgradnju.

Stvari su se tada iskomplikovale pa je sve odloženo do daljnjeg, što traje već više od četrdeset godina.

ker 1

Od tog vremena mnogo toga više nije isto. Radnička odmarališta i centre više niko ne gradi a oni koji su i postojali , ili su prodati ili zapušteni (vidi Pionir, Sever, Partizan…). Fabričkih sportskih klubova više nema ali potreba za sportom i rekreacijom nije prestala. Privatni tereni i sale grade se u divljim naseljima i teško pristupačnim ulicama, tenis klub krči  Dudovu šumu da bi izgradio još terena, primera ima dosta.

Zašto Kerska rupa nije više u igri ? Dobro je služila kao deponija dok nije napunjena i prepunjena. Pre sedam godina stanovnici tog kraja su organizovali protest ne bi li zaustavili dalje donošenje otpada i tada je javnost saznala da zemljište ima nerešen vlasnički status.

Kome god ovaj prostor pripada, ne može mu biti interes da sadašnje stanje traje večno. To je teren gde grad može da se širi sa nekim sadržajem koji mu nedostaje a možda neko može i da zaradi. O tome nema reči odavno. Kao da su se svi pomirili sa deponijom i plantažom korova.

Smeo plan kao onaj na Prozivci, može da preporodi ovaj deo grada.

 

Trg Paje Jovanovića

trg paje jovanovica 2KOMENTARI

 1. Limun kaže:

  Nije loša ideja da se napravi šuma,igrališta i staze za trčanje,park veliki kao dudova šuma recimo…

 2. Ving kaže:

  I

   

  Limun:

  Nije loša ideja da se napravi šuma,igrališta i staze za trčanje,park veliki kao dudova šuma recimo

  Ili da se vrati bivšem vlasniku , a prije toga da se sanira i vrati u prvobitno stanje kao Vermešova vila na Paliću ili Korhecova kuća u ulici Petra Drapšina br 2 u Subotici

 3. vokille kaže:

  Zatrpajte onu deponiju između Šandora i Prozivke, prolazak vozom tamo tokom leta je nemoguć, koji idiot- urbanista je mogao to da postavi uz železničku stanicu? 
  Ovo kod kera je divlja deponija. Ali ako se zatrpa, to bi bio jako fin parkić. Međutim, potrebno je i u celosti asfaltirati ulicu Otmara Majera, koja je većim delom svedena na blatni puteljak. 
  Da bi se rešio problem smeća, napraviti veliki reciklažni pogon i deponiju, ali što dalje od grada, naravno okružiti i brzorastećim drvećem otpornim na zagađenje (poput topole) da se ublaže mirisi koji dopiru, i dalje me hvata jeza od onog požara pre dve godine, čije posledice ( miris) su osetili skoro svi građani Subotice i okoline. 

 4. Bibor kaže:

  Kao prvo, zemljište koje vi od milja zovete "kerska rupa" nije gradsko, nije ničije, nije nečije…već određenih poznatih vlasnika – porodice Molcer.

  I kao gotovo za sve u Subotici, Subotičani malo haje za uređenje svoga grada i održavanje njegovih resursa ali zato kukaju – da ne idemo dalje – tekst sam navodi kako se krči stoletna Dudova šuma i to zbog sitne koristi! Tako je prošla i Molcerova ciglana nekada vrlo aktivna na mestu navedene "rupe" – prvo je srušena, zatim zaboravljena, pa napunjena smećem – i to sve u blinini Gradske bolnice. Svi nešto drugo vide na tom zemljištu – pa su načinili i smetlište, samo da ne vide imovinu nekadašnjih vlasnika, a koju trebaju vratiti. Čak je i zapale s vremena na vreme.

  Uostalom, ni radnika više nema – bar ne zaposlenih, a niti volje režima da poradi na  njihovom zapošljavanju, pa je opšti nedostatak radnika-rekreativaca – time će i sportski tereni biti suvišni.

  Ne mogu se oteti utisku da je tekst napisan u korist nekih budućih lažnih ulagača koji će na tom "terenu" prvo oprati svoj "teško" stečeni novac, a da je tek u drugom planu neka – kako kaže tekst – možebitna zarada! Kako to da se u Subotici nikada ne poštuje zakon? Po meni celi tekst je trebao krenuti od Zakona o restituciji i u skladu s tim – činjenice da se zemljište treba vratiti prvo vlasniku, a ne neodgovorno licitirati.

 5. Neša kaže:

  "Stvari su se tada iskomplikovale pa je sve odloženo do daljnjeg, što traje već više od četrdeset godina."

  Tako je u skoro svim delatnostima i degmentima društva! Višedecenijski javašluk jer nikada niko od odgovornih nije odgovarao! Da li znate ikoga iz državnih službi, organa, ustanova, preduzeća… da je za grešku ili načinjenu štetu odgovarao? Ja ne znam. Verujem i niko od vas!

  Kako uopšte ići na bolje ako nema odgovornosti i kazne za one koji rade loše?!?

 6. Lansky kaže:

   

  Bibor:

  Kao prvo, zemljište koje vi od milja zovete "kerska rupa" nije gradsko, nije ničije, nije nečije…već određenih poznatih vlasnika – porodice Molcer.

   

   

  To jeste bila ciglana Molcer koja je zatvorena, verovatno iz ekonomskih razloga a ne ideoloških. Ovaj ton mi je dobro poznat sa internet diskusija i vodi u beskonačno dugu polemiku o komunizmu i antikomunizmu, iza koje je uglavnom pritajena mržnja prema svojim komšijama druge vere i nacionalnosti.

  Zemljište je danas u vlasništvu preduzeća u stečaju Integral i delom pripada i nekim institucijama i organizacijama. Završava se proces restitucije i ono što može da se vrati starim vlasnicima biće vraćeno, za ono što ne može biće obeštećeni.

  Bivši vlasnici u većini slučajeva odmah prodaju nekretninu. Za grad je dobro da nekretnina ima svog vlasnika i da bude privedena nekoj svrsi a ne zapuštena. Da li će naslednik Molcerovih dobiti nazad plac pa prodati nekom investitoru ili će on lično tamo nešto da uredi, za građane Kera je manje važno.

   U vezi Kerske deponije, gradonačelnik Kučera je 2007. izjavio:

   I naš je interes da se odredi ko je vlasnik zemljišta, jer je po našim planovima tamo predviđena izgradnja sportsko-rekreacionog centra.

 7. Bibor kaže:

  @Lansky

  Ne znam ko tebi daje pravo nama popovati. Pošto – računam – nisi autor gornjeg teksta jer si potpisan pseudonimom, nemaš ga pravo ni obrazlagati, jer nismo mi maloumni pa da ga ne razumemo.

  Uz to, u tvom gornjem 'osvrtu' ima nekoliko nepravilnosti.

  Žao mi je što ti je nepoznato, pa da te poučim: ciglana jest svojevremeno oduzeta pravim vlasnicima "ideološkim" postupkom u "ideološke" svrhe, a koliko je "ekonomski" bilo uspešno njezino "zatvaranje" i rušenje, vidi se u nastanku – kako piše u tekstu – "kerske rupe".

  Druga tvoja greška sadržana je u netoleranciji drugačijih mišljenja, kao i u stavu 'ko nije komunista' neizostavno, dakle, mora biti 'antikomunista'! Znači li po tebi etiketa 'antikomunista' neizostavno i neprijatelj komunista? Šta su onda liberali, demokrati, socijal-demokrati, narodnjaci…. – neprijatelji komunista? Ako je to tvoj stav, onda mi je drago što nisam komunista – jer, ako ne znaš, svi ultraši su zapravo anarhisti i nasilnici!

  Zatim ti se potkrala greška pa si se zbog nje našao na Internetu. Jer, ako ne znaš, portal je i zamišljen kao ispitivanje javnog mišljenja, pa ako te nerviraju rasprave, nije ti na njemu mesto – pogotovo ako te za to plaćaju.

  Zato, nemoj nas opterećivati svojim kompleksima, pogotovo ne nagađanjem šta će Molceri uraditi sa svojom imovinom. Jer, sva ostala vlasništva, nad kako kažete 'rupom', su sporna.

  Inače, što se Integrala u stečaju tiče – eto ti poduke: dobio je tuđe zemljište –  kako kažeš, pa i tuđu ciglanu, narod ga je osnovao, još je i dvehiljaditih privatizovan, a ipak ništa od Integrala nije ostalo. Zašto ga se ne poruši i na njegovo mesto naveze smeće?

  Grešiš i u navodu Kučerine izjave – on je dobro znao čije je zemljište, pa zato na deponiji nije ništa poradio da je ukloni. Uklanjanje deponije bio bi jako dobar potez i u duhu zaštite zdravlja građana, ali pošto taj potez nije usledio, njegova nas izjava ništa ne obavezuje.

   

 8. Aleksa kaže:

  Ciglana nije zatvorena zbog toga sto je bila nerentabilna, nego zbog toga sto je nestalo sirovine, dalje prosirivanje mogucnosti koriscenja zemlje nije bilo moguce jer su se okolo vec pocele graditi zgrade. Ta sudbina ce verovatno zadesiti i ciglanu na Sencanskom putu, ako vlasnici okolnog zemljista ne budu voljni ustupiti svoje parcele radi eksploatacije zemlje koja je sirovina za izradu cigle.

 9. Anonimni kaže:

  neka koka kola ovde izgradi teren

  🙂

OSTAVITE KOMENTAR