Kezdődik a farsang

Az Advent a várakozás ideje, a Karácsony az öröm ünnepe, a Farsang pedig  nem csak a tél elűzésének az ünnepe hanem valami újnak a kezdete! A Farsang a mulatságok, vigadalmak,  bálok és az úri lakomák időszakáról  is szól.  Kiemelt pontja a „farsang farka“, vagyis az utolsó három nap, mely a legnagyobb jelentőséggel bír a teljes időszak tekintetében. Ez az időszak a karnevélok ideje világszerte.

velkar

A Farsang hangulatához vidám társaság, finom falatok, színes maskarák, valamint egy jó helyszín szükséges, ahol zavartalanul mehet az ének és a tánc egészen hajnalig, ahogyan a korabeli bálokban is! Megkezdődik a bál szezon.

bal - walzer

Holnap január 6.-a Vízkereszt  – Három Királyok napja a farsangi időszak kezdete.  Minden évben máskor fejeződik be.  Egy kis számolással megtudjuk,  mikor van az ünnepnek vége: húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni 40 napot (kivéve a vasárnapokat).  2016-ban a farsang vége – vagyis hamvazószerda – február 10-re esik.  A farsangi  mulatságok, bálak, utolsó három napja “a farsang farka” a fékevesztett öröm és mulatozás ideje.

harom kiraly

Három király

A nyugati kereszténység minden évben ekkor emlékezik meg a napkeleti bölcsekről. A hagyomány szerint a nevük: Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Ezeknek a neveknek mind ezen a napon van a névnapja. A keleti keresztény egyházak Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János által való megkeresztelkedését ünneplik ezen a napon. A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. A magyarság körében különböző népszokások alakultak ki a századok során, amelyek a vízkereszt ünnepéhez kötődnek. Természetesen a Vízkereszthez kötődő időjóslás sem maradhat el:

 

Ha ezen a napon az eresz csurog (olvad a hó, vagy a jég), akkor hosszú lesz a tél.

Ha a hó esik, akkor korán kitavaszodik.

Ha ilyenkor fagy, hosszú lesz a tél.

Ha nincs ezen a napon csapadék: zivataros lesz a nyár.

Ha eső esik: csapadékos lesz a tavasz is.

Ha fúj a szél: jó termőidő, szerencsés év jön.

 

farsang (3)

Velencei karnevál

A farsangi jókedv, mulatság eredetileg pogány ünnep, a tél temetése, és a tavasz eljövetele felett érzett öröm kifejezése volt. A gazdag lakomákkal a természetet is hasonló bőségre akarták ösztönözni. A maszk és a felvonulás sok helyen a gonosz, rontó szellemek elriasztására, megtévesztésére szolgált, és a termékenységet is biztosította. A keresztény egyház évszázadokig üldözte a farsang pogány szokásait, mégsem bírta kiirtani, ezért kénytelen volt ezt a régi pogány ünnepet keresztény elemekkel felruházni, így a kánai mennyezgőre emlékezik meg ebben az időszakban. Ezzel is magyarázható, hogy  régen a lakodalmak többségét farsang idején tartották. Az egyház végül átengedte ezt az időszakot a vidámságnak, az életörömnek, a szórakozásnak és a karneváloknak.

 

/mvol3/hires/02/61/63/03/20h.001

Farsang Ausztriában

A farsang elnevezés a bajor-osztrák szóból ered,  melynek jelentése „bolondosan beszélők gyülekezete“, amelynek tagjai ilyenkor bátran megmondhatták a máskor tilos igazságot, éppen a „bolond beszéd“ védőpajzsa alatt. A szokás az ötezer évvel ezelőtti Egyiptomba, Ízisz istennő tiszteletére rendezett lakomákra nyúlik vissza. Ilyenkor eltűntek a társadalmi rangkülönbségek, a rabszolgák is az uralkodók asztalánál foglaltak helyet.

 

Blumenwagen und Blumenmädchen im Festzug der Bataille des Fleurs in Nizza, Departement Alpes-Maritimes, Provence Alpes Cote d'Azur, Frankreich

Nizzai Virágkarnevál

A középkorban is tovább éltek ezek az álarcos, állatjelmezes felvonulások. A reneszánsz Firenzében az álarcosbálok védnöke maga a városállam Medici-uralkodója, Lorenzo il Magnifico volt. A római farsang lóversenyeiről  is híres volt. Párizsban a kövér ökört álarcosok vezetik körül a városban s ezzel fejezik be a farsang ünnepét. Spanyolországban, különösen Madridban, Sevillában és Cadizban fényes, álarcos felvonulások a divatosnak.

 

Németországban is divatos álarcos felvonulásokról és az ezekkel összekötött pajkosságokról elnevezték a húshagyó keddet bolondok keddjének. A német reformátorok majdnem örökre elfojtották e népünnepeket, s csak a múlt század elején kezdték egyes német városok újra feléleszteni; pl. München, Aachen s főképp Düsseldorf.

farsang (1)

Velencei Karnevál

A velencei karnevál, mai napig őrzi ezt a hagyományt  és Európa leghíresebb karneválja. Velencében már a XIII. század végén hivatalos ünnepnek nyilvánították húshagyókeddet, már ekkor hozzá tartoznak ehhez a naphoz a maszkos felvonulások és az ünnepi játékok.  Azóta évről évre február végén összegyűlik a nép a Nagy Kanálisban ünnepelni, ahol egy hétig Hemingway szavaival élve: „az élet folytonos vigasság“. A nizzai karnevál óriási, díszes kocsik menetével, tökéletes virágkompozíciókkal ámítja a látogatókat.

Villach

Karnevál Villach-ban

Ausztriában a farsangi mulatságok központja a karintiai Villach. Farsangszombaton az egész város jelmezbe, álarcokba öltözik, még a bolti eladók is maszkok mögé rejtőzve szolgálják ki a vásárlókat; a polgármester pedig egy napra ünnepélyesen átadja a hivatalát a farsangi hercegnek, a -nak.

 

kurentovanje

Ptuj – Kuretovanje

Az Európai Karneválvárosok Szövetségében képviselteti magát Szerbia, Horvátország és Szlovénia is.  55 éve alakult meg a szlovén Ptuj városában a farsangi felvonulások szláv népszokásokra épülő modernkori hagyománya, hogy az idők folyamán nemzetközi vendégekkel és egyre színesebb programokkal bővüljön. A farsangot Európán kívül is megünneplik.

 

A nomine for Queen of the Santa Cruz carnival shows off her outfit under the watchful eyes of the jury at Santa Cruz de Tenerife on the Spanish Canary island of Tenerife, February 15, 2012. AFP PHOTO/DESIREE MARTIN

Rioi karnevál

Amerikában a legnagyobb múltra a New Orleans-i karnevál tekint, de a leglátványosabb a Dél Amerikai,  Rio de Janeiro-i karnevál, amely egy hétig is eltart. Ami Velencének és Riónak a karnevál, az New Orleansnak a Mardi Gras. A francia elnevezés egyébként nem meglepő, hiszen New Orleans és Lousiana állam 1803-ig főképp francia fennhatóság alatt állt, az egykori francia befolyás pedig a kultúra számos elemén érzékelhető.

A float is seen in the parade down St. Charles Avenue on Mardi Gras Day in New Orleans, Louisiana February 12, 2013. REUTERS/Sean Gardner (UNITED STATES - Tags: SOCIETY ENTERTAINMENT) ORG XMIT: NEW013

     St. Charles Avenue – Mardi Gras -New Orleans, Louisiana

A világban fellelhető színesebbnél színesebb farsangi szokások közül nehéz  válogatni  és bemutatni néhányat, így hát a farsangi időszak idején  cikksorozatban mutatom be  a különböző farsangi szokásokat. Szó esik majd a legendákról, a  hagyományokról, a farsangi étel és sütemeny külonlegességekről, a bálokról, vacsorákról és természetesen ha már bál és vacsora az etikettről.

Meghivo

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: