KfW: Palićki projekat nije ugrožen

Projekat rekultivacije Palićkog jezera nije ugrožen, izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine zamenica direktora Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Jasmina Vulović.

palic jezero

Prema njenim rečima, što se tiče ove finansijske ustanove nema značajnijih kašnjenja u realizaciji projekta vrednog 6,5 miliona evra.

“Projekat nikako nije ugrožen. Početkom 2017. godine očekujemo potpisivanje ugovora o finansiranju projekta, a u drugoj polovini 2017. godine i dolazak nemačkih eksperata na Palićko jezero”, rekla je Vulović RTV-u i dodala da se na Paliću već nalazi jedan ekspert iz ove zemlje.

Ovim su odbačene spekulacije o ugroženosti i kašnjenju u realizaciji projekta, gde su se prethodni i sadašnji gradonačelnik Subotice, Jene Maglai i Bogdan Laban, međusobno optuživali za kašnjenje u eksproprijaciji potrebnog zemljišta.

Maglai tvrdi da je u prethodnih pet meseci eksproprisano svega pet parcela, dok je Laban optužio Maglaija za kašnjenje u ovom procesu, rekavši da za skoro godinu dana nije eksproprisana ni jedna parcela, a da je po preuzimanju funkcije gradonačelnika do danas urađeno “pola posla”.

“U pravi ste, što se tiče toga bio je zastoj, ali nova lokalna vlast je završila uspešno polovinu posla, drugi deo ćemo završiti do marta meseca, a rokovi su do juna”, rekao je nedavno Laban.

Projektom najavljenim pre godinu dana predviđeno je poboljšanje kvaliteta vode u jezeru, uspostavljanje zaštitnog pojasa na obali i izgradnja kanalizacije u naselju Palić.

Ove aktivnosti Vlada Nemačke finansiraće sa bespovratnih 6,5 miliona evra.

Prema prošlogodišnjim najavama, nakon pripremne 2016. godine, realizacija projekta treba da počne sledeće, a da se okonča do 2022. godine.

 

RTVKOMENTARI

 1. Nikad Robom kaže:

  Nisu nemci naivni znaju oni skim imaju posla. Šta imaju oni sa eksproprijacijom zemljišta ? Obišli su oni tu destinaciju i utvrdili su da su ti radovi bacanje novca ,od kojih oni neće imati koristi. Naime ne daju se samo tako novci mufte ako od njih nemaju višestruku zaradu…

 2. No komment kaže:

  Eksproprijacija je bila preduslov za sve radove na obali jezera. Niste valjda mislili da će finansirati radove na privatnim parcelama?

 3. rax kaže:

  da i grad hoce da odkupi za tako sitne pare, da niko na to nece da pristane. to bi se nasi opet omastili, nemci sigurno nisu izdvojili tako male pare, ali nasi bi tu da maznu i nama i nemcima. tu je misel, koji je valjda genetski postao balkanac, sigurno je i on u ovoj igranki.

 4. Marsovac kaže:

  @No komment

  koji su radovi planirani na obali jezera Palic? Molim za odgovor posto nisam upoznat. Hvala

 5. Megille kaže:

  @ Marsovac , Pitaj gradonačelnika -adresa je Bogdan Laban…

 6. NC kaže:

  Marsovac: Nomen est omen….pali ste sa Marsa nedavno izgleda (no offense). Možda ovo još niste čitali: http://www.subotica.rs/documents/pages/8253_2.pdf

 7. Josip Broz kaže:

  2022, da vas ‘ebo otac !!!!

 8. stormwatch kaže:

  naprednjacka vlast pali i zhari vec 5. godinu i nista se nije uradilo po pitanju Palica…a kako citam sledece godine opet vi (na namestene) parlamentarne izbore pored predsednichkih….lepo si glasala subotice, sramota.

OSTAVITE KOMENTAR

70 + = 80