Kinezi zakupili sprat iznad marketa „MAXI“ (RK Centar)

Za prijatelje sa dalekog istoka nema krize. Iako se pola lokala po gradu pozatvaralo a preostali se bore za opstanak, Kinezima cveta hiljadu cvetova. Jedna za drugom se otvaraju prodavnice sa kineskom robom i to u sve većim i većim prostorima. I asortiman robe je sve veći pa se uskoro očekuje i jeftini kineski nameštaj.

 

„Kosooki majstori celuloidne loptice“ su zakupili prostor na spratu bivše RK Centar (u prizemlju je Maxi), koji je već neko vreme pun magle i promaje iako je u samom srcu grada. Kada se i poslednji lokal zatvorio, prolaz za gornje spratove je zazidan. Sada je on ponovo otpečaćen, pa se očekuje da početkom septembra pokretne stepenice dovezu prve mušterije.

SedamdesetihKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Kad od kosulja za 100 dinara mogu da isplate prostor, ni ne cudi ekspanzija.

 2. djomla kaže:

  Poslednje otvorena radnja u gradu i treća po redu na Prozivci radi više nego dobro…

  Prostor iznad Maxija je krupan zalogaj za bilo kog domaćeg trgovca, ali ne i za Kineze čiji do sada otvoreni prostori takođe imaju pozamašnu kvadraturu.

 3. gledač kaže:

  Samo me zanima koliko su naveli sad za 10.07. u prijavi za plaćanje poreza 🙂

 4. dasHHa kaže:

  Vecina nasih sugradjana ne zna centre finansijske moci u Kini. Postoji tri regije po finansijskom uticaju u svetu kapitala a naravno i po GDP udelu. Najsiromasnije regije su koncentrisane na zapadu Kine i njihov kapital kao i njihovo stanovnistvo su preplavili nasu zemlju kao i istocnu evropu u 90-ima. Najbogatije regije Kine su na obali mora na istoku,od granice sa S. Koreom do Vijetnama na jugu (Peking, Sangaj, Hong Kong, Makao), Njihov kapital je u najrazvijenijim zemljama sveta. Zadnjih deset godina veliki bum pogadja srednju Kinu i jugo zapad (tzv.Mainland China). Veliki finansijski centri kao Shenzhen (Foxconn-najveca IT fabrika na svetu sa 3,5 mil radnika je u ovom gradu) i Chongqing (30 mil stanovnika) svoj kapital usmeravaju u srednju i JI evropu.
  Suboticani mogu ocekivati znacajno bogatije, sposobnije, dinamicnije i kulturnije kineze u narednim godinama za razliku od 90-ih.
   

 5. boki kaže:

  Ne shvatam u čemu je problem,pa šta ako su zakupili,sami ste naveli u gornjem tekstu da je taj sprat bio zapečaćen,neka ih brate nek rade,ko je nama kriv što mi hoćemo u jevropu pa sve cene dižimo na evropski nivo.a jedino su kinezi ostali nama sa cenama za srpski džep.

 6. Majk kaže:

  dasHHa,
  svidja mi se tvoj komentar i potvrdjujem da pravilno razmisljas. Ja zivim u Kini, u Sangaju i mogu da Vam kazem da to sto se kosulje i plasticne papuce vide na prvi pogled nije ni izbliza ono sto puni kineske dzepove! Sve je to sitno naspram onoga sto je vec u americi i na zapadu, a doci ce i kod nas ako bude interesa. kinezi su posle amerikanaca najjaca zemlja na svetu i uveliko osim jeftine robe isijavaju kapital, inteligenciju i obrazovane ljude sirom sveta. A da nama prodaju mnogo vise od robe siroke potrosnje mozete da vidite i po tehnici (televizorima, mobilnim, laptopovima, itd), mozete da vidite i po gradjavinskom materijalu i po gradjavinskim firmama koje dolaze, prate ih banke i kapital, a nece proci puno vremena dok se ne otvori Konfucie institut u Beogardu pa da pocnu da sire jezik i kulturu. Ovo sta se desava u Sangaju, finansijskom centru kine (jer HK nije zvanicno kina), gradu od 23M stanovnika, tek ceka da se desi ostatku sveta i kinezi ce tek da dodji na velika vrata i da osvoje trzista. Daj boze da smo dovoljno pametni da privucemo njihove fabrike i kapital, pa da mi radimo i da nam ostaje porez u nasoj Subotici, ali realno mislim da je to maximum koji nas grad i sada i u buducnosti moze da ponudi u datim okolnostima.

 7. dasHHa kaže:

  @Majk hvala sto si na nasem portalu, gradsubotica.co.rs primetio da ima gradjana ovog grada koji ne pripadaju tzv. „pink generaciji“. Mnogi gradjani, na zalost, ne vide veliki potencijal globalnog umrezavanja-Interneta i da je on jednostavna ali mocna alatka samo je treba znati koristit. Na ovom portalu se admini trude predstaviti Suboticu u iskrenom kontekstu. Objektivno, argumentovano i kriticno. Nadam se da je ovo svetlo koje se ukazuje nad ovim gradom u zadnjih 2-3 godine pocetak naseg izlaska iz dugackog, mracnog balaknskog tunela.
  Na ovom portalu su dobrodosle inteligentne rasprave, naravno argumentovane.

 8. Miodrag kaže:

  Zna li neko kako da se raspitam za slobodna radna mesta u okviru ovog novog trznog centra?

OSTAVITE KOMENTAR

13 + = 16

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: