Kiša meteora – Perseidi

I ove godine, ceo mesec avgust rezervisan je za meteroski roj koga nazivaju Perseidi. Tačan datum, tj. noć, kada ovaj roj dolazi u svoj maximum se ne može sa preciznošću utvrditi. Ove godine u igri su dve noći – 11. na 12. i 12. na 13. avgust.

Slika

„Perseidi“ su meteorska kiša koja se ponavlja svake godine. Moguće ju je videti od sredine jula, ali je najvidljivija u prvoj polovini avgusta. Oni su delovi komete Svift Tatl i s obzirom na to da su jedan od najbrojnijih rojeva, čine pravi meteorski pljusak.
– Ti meteori su naziv „Perseidi“ dobili zbog toga što kometa Svift Tatl prolazi kroz sazvežđe Persej. Oni su karakteristični zato što se ukrštaju sa Zemljinom orbitom, ima ih puno i izgledaju kao da se pojavljuju iz jedne tačke – kaže za „24 sata“ Nenad Trajković iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.
– „Perseidi“ uglavnom dolaze sa istoka i jugoistoka i kreću se ka zapadu, ali kada ljudi posmatraju, najbolje bi bilo da gledaju prema zenitu, odnosno u nebo iznad njih. Oni su u vazduhu na 50 kilometara od zemlje – objašnjava Trajković.

Slika

Tokom određenih perioplanda orbita Zemlje se preseca sa brojim meteorskim potocima – rojevima. Jedan deo meteorita potiče i iz asteroidnog pojasa gde se sudarima većih fragmenata asterioda stvaraju manji koji se pod uticajem gravitacionih sila (planeta) šire u prostoru. Tako nastaju meteorski potoci. Jedan deo nastaje i kao ostatak čestica koje ostavljaju komete. Svaki put kada se približi Suncu kometa za sobom ostavlja potok svojih ostataka – kamenčića i čestica prašine koji nastavljaju put istom orbitom kao i kometa. Zemlja u susretu i sa jednim i sa drugim dobija nebeski vatromet koji u određenim datumima dostižu svoj maksimum.

Izaberiti neku mračnu lokaciju van grada i svetlosti, naoružajte se strpljenjem, i uživajte u nebeskom vatrometu! ;)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 67 = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: