Kiša potopila pijacu u Subotici, voda trgovcima oštetila robu!

Svakodnevne kiše protekle sedmice sručile su se na Suboticu, a posebno su oštećena prigradskih naselja, kojima su ekstremno jake kiše napunile dvorišta i podrume vodom.

Vodu na asfaltu su jedva savladlavali automobilima i točkašima, a neki se žale da je voda stigla do motora, pa starije automobili nisu mogli da upale nakon vode.

U preko tridesetak naselja Subotice, jednosatni pljuskovi su potopili i zemljane puteve u naselju, a neki su čak izneli deci gumene čamce, da se kupaju u malom Panonskom jezeru ispred kuće, kako se vidi na fotografijama sa društvenih mreža.
Na buvljoj pijaci radnjice sa ulaza su potpopljene nakon svake druge kiše. Najgore su prošli u drugom delu hale četiri, naročito tridesetak tezgi pri dnu hale i zakupci kućica na otvorenom. Ljudi ne mogu da odustanu od zakupa, jer od toga preživljavaju, a voda im je donela toliko štete da ne znaju kako će je nadoknaditi.

– Što mogu osušim na suncu, pertle i druge sitnice, šešire.Štetu nisam računala, a vode je bilo skoro 50 santimetara u kući. Deo robe sam bacila. Kanalizcioni otvor je iza kućice, ali voda ne otiče odmah. Šteta je preko 2.000 evra. Čistim brišem, ne znam kako ću nadoknaditi, kaže Elena i pokazuje crtu dokle je voda stigla na kućici.


Zakupca tezge Samir kaže da ima više tezgi na buvljaku, a da čitave godine rade za zaradu od tri meseca.
– Ovo nas je sada upropastilo. Pada čitave nedelje, bilo je vode do 40 santimetara. Nije roba osigurana, sad radimo za zakup tezgi, kaže Samir i dodaje da će opet morati da se zaduže.
Zakupac kaže da ima devet tezgi, d aplaća zakup preko hiljadu evra, da ima i veliku štetu, jer je voda prodrla u bunkere, a imao je i zimske robe u njemu.

– Poplavljeno mi je pola sanduka robe, polovina je uništena. Odneli smo da sušimo kući, ali nije pomoglo. Plaćamo 7800 tezgu i porez na promet 12.000, to je 19.000 mesečno, asada treba to zaraditi, kaže Milenka Karač za Kurir.

Vuković Magdalena kaže da je izgubila kožnu robu, koja je uništena i ne zna kako će nadoknaditi štetu od više od hiljadu evra.
-Pored tezge sve je bilo potpoljeno. Preko deset godina radim ovde, ovoga puta je šteta velika, puna tezga vode je bila, roba je mokra, džaba što bunkeri imaju nogice od 20 santimetara, kada je voda bila duplo višeg nivoa. Moja tezga košta oko 2200 dinara, prodajem polovnu robu, ali sada mi je uništena sva roba.Teško je jako, stavljala sam i džakove pored tezge, a sada robu stavljam u kese, a deo nosim kući. Sada je sva roba propala a ionako ide slabo prodaja, kaže Magdolna.
Zakupac pored Magdolne kaže da je imao više od 2.000 evra štete i pokazuje gde je potopljena roba u bunkeru.
– Više od deset godina sam na buvljaku, ovaj problem imamo kada padaju ekstremne kiše. Robu nismo osigurali, a tezge dobro izgledaju, tu ni uprava ništa ne može.

 

KurirKOMENTARI

 1. rax kaže:

  tako nam i treba, kada moraju da budu tenderi, jedan razlog za ulicu! eto i beograd je potopljen, valjda beogradjani ne znaju da ociste kanalizacije, zato pare moraju da idu u bg, po svaku cenu, ako treba celu srbiju ce da potope!

 2. Istina... kaže:

  Nova Atlantida! Hvala vam sto sam pobegao od vas.

 3. Bunjevac kaže:

  Čemu “santimetar” kad je to tek francizirani oblik latinskog “centum”.Dakle izvornije je “centimetar”.Šta će nam to zaobilaženje preko francuštine kad je na našem teritoriju latinski bio jako dugo u upotrebi.Slično je sa scijentologijom koju neki nazivaju”sajentologijom” preko engleskog izgovora.Još samo da počnu biologiju izgovarati kao “bajologiju” pa da počnemo kolektivno bajati.

 4. Pet miliona od jednog kaže:

  “Količina kiše koja je pala u pojedinim delovima bila je prevelika da bi kišni odvodi mogli da podnesu, tako da su bile poplavljene i ulice u višim delovima gradova” –
  Ovo nije izveštaj iz Subotice, nego o nevremenu u EDINBURGU, a tamo nisu na vlasti SNS i Vučić, bar mi se tako čini! A možda sam loše obavešten? Možda su oni krivi i za nevreme u Velikoj Britaniji?

 5. DJURA kaže:

  u kom delu pijace je voda bila 40cm

 6. ledenjak kaže:

  Šta je sad ovo ? Prvo kažu kako pijaca nikad bolje išla ,a sad cvrc pijaca trula .Jedva se preživljava. Neznam, meni tu nešto neštima .Ono, koliku sumu plaćaju za tezge, porez na prodatu robu(sve pršti od fiskalnih računa ) ,neko tu debelo laže. Sve se bojim da će ova vodurina biti iskorištena da vešt knjigovodja progura već po običaju robu za otpis kroz papire.

 7. SSS kaže:

  Prvo, porez na promet odavno ne postoji, tako da verujem da ne plaćaju porez. Drugo, nemate papire za robu, zato i ne možete da je osigurate. Da radite zvanično, da plaćate poreze i doprinose kao i svi mi privatnici, mogli bi na neki način da se osigurate. Svi sa buvljaka samo kukaju, a sa druge strane voze skupe aute i grade velike kuće o kakvima neki mogu samo da sanjaju. Ja stvarno ne znam kako se više ne stane na put tom leglu sive ekonomije.

 8. Istina... kaže:

  @SSS

  Nešto si mnogo zapenio za plaćanje poreza državi. Šta je država? Iz iskustva: parazit, lažov, prevarant, tamničar, ubica. Znamo ko je vlasnik skoro svih „država“ i njenih antisistema. Vi koji ke*ate o „slobodi“, „nezavisnosti“, „demokratiji“, „napretku“…

 9. SSS kaže:

  Zapenio sam zato što ja (kao i mnogi drugi) moram da plaćam porez. Meni dolazi inspekcija, mene kažnjavaju za gluposti. A gospoda sa buvljaka, prodaju sve na crno, fiskalnu kasu u životu nisu videli, mnogi ne znaju ni šta je tekući račun. Slažem se ja za državu, ali ako moramo da plaćamo mi, onda neka lepo plaćaju i oni. Ili neka ćute i ne kukaju. Muka mi je od njihove kuknjave a žive bolje i od nas privatnika i od zaposlenih ljudi.

 10. Građanin 13 kaže:

  Vozićemo podmornice

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: