„Kiša u prahu“ protiv suše

 

Poljoprivrednici širom planete uskoro bi mogli imati lek za sušne sezone – vodu u prahu.

 

 

Prah pod nazivom Solid Rain (“čvrsta kiša”) liči na šećer i napravljen je od visoko apsorbujućeg materijala kalijum poliakrilata koji upije i do 500 puta više tečnosti u odnosu na njegovu zapreminu i već dugo postoji u Meksiku.

 

 

 

Voda apsorbovana ovim polimerom može se skladištiti i do godinu dana, bez isparavanja, a iz njega je bez problema može izvući korenje biljaka.

 

Solid Rain napravio je meksički hemijski inženjer Serhio Hesus Riko Velasko. On je prvobitno želeo da pronađe materijal koji bi mogao da se koristi u izradi pelena i apsorbuje velike količine tečnosti na malom prostoru. Velasko je tek kasnije shvatio da njegov polimer na bazi kalijuma može biti korišten kao “lek” za probleme Meksika sa nedostatkom kiše.

 

Samo 10 grama ovog apsorbenta može da upije celi litar vode i pretvoriga u gust prozirni gel. “Tečnost” ostaje u tom stanju, a ukoliko se doda zemlji, biljke je mogu izvući putem korenja.

 

Solid Rain se već prodaje po ceni od 25 dolara za pola kilograma.

 

Prema magazinu Modern Farmer, meksička vlada sprovela je studiju o koristima ovog materijala tokom jedne sezone. Usevi su doneli 300 odsto više roda, nego onda kada Solid Rain nije korišten.

 

Ovaj polimer nedavno je osvojio nagradu za ekologiju i okruženje Fondacije Migel Aleman i u Meksiku se koristi već celu deceniju.

 

 

B92KOMENTARI

  1. robinson crusoe kaže:

    svasta

OSTAVITE KOMENTAR