Klima nam više nije kao nekada: U Subotičkoj peščari raste kaktus

Na livadi koja se nalazi u pograničnom delu Srbije i Mađarske, u Subotičkoj peščari, počeo je da raste kaktus!  I da stvar bude zanimljivija, ne samo da je opstao nego je počeo i da se širi. 

Naime, na video snimku koji se pojavio na internetu može se videti Oto Sekereš, rendžer u JP „Palić-Ludaš“ koji objašnjava da se kaktus razmnožava u Subotičkoj peščari.

– Ovo je postala invazivna vrsta. Definitivno je neko sa smećem izbacio malo parče toga, koje je ovde pustilo koren tako da sad cveta, donosi plod i širi se… tako da ga na ovom delu Subotičke peščare imamo baš puno – ispričao je on. Inače, radi se o kaktusu opuncija čiji su plodovi jestivi. 

Klima nam više nije kao nekada

Stručnjak za klimatološke promene Danijela Božanić izjavila je da se klimatske promene na planeti već dešavaju i da rast kaktusa u Srbiji znači da više nemamo klimatske uslove kakve smo imali nekada.

– To je svakom jasno. Setite se kakve ste zime i leta imali ranije, a kako je sada. Menja se broj dana sa toplim i ekstremno toplim uslovima a tako se menja sadržaj zemlje i njena vlažnost. To dovodi do toga da ne mogu da opstaju biljke koje su ranije opstajale, ali se pojavljuju one kojima takva zemlja odgovara. Zašto stalno pričamo o navodnjavanju? Pa, zato što kulture koje su ovde opstajale više ne mogu da opstaju bez dodatne vode – objašnjava ona.

Oktobar, a lišće na drveću i dalje zeleno

Božanićeva kaže da opstaju vrste koje su i ranije opstajale u toplijim krajevima, dok se neke prilagođavaju i menjaju.

– Recimo, sada je oktobar a drveće je puno lišća koje nije ni požutelo. Dakle, sve je posledica promene klime. Zbog toga neke biljke će opstati, ali neke će nestati. a neke kao taj kaktus će se pojaviti. Mi se borimo sa virusom zapadnog nila? A ovde Nil ne prolazi! Nije se on izrodio ovde, ali činjenica da je opstao govori o tome šta se dešava sa klimom – dodaje ona.

Međutim, ova priča ne zavisi samo od Srbije već od čitave planete a Božanićeva kaže da prema Pariskom sporazumu o klimatskim promenama postoji dogovor da se  porast prosečne globalne temperature prvo zadrži na dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba. Ukoliko se to ne desi, kaže Božanićeva, preti nam scenario kakav je bio sa dinosaurusima.

– Ako se zadrže ta dva stepena realno je da ovakav svet kakav poznajemo opstane. Za sve preko toga postoji veliki strah da nivo adaptacije neće biti moguć i da će svet izgledati skroz drugačije – upozorila je ona.

Alo/24sedam/I.T.KOMENTARI

 1. Croat kaže:

  https://www.google.com/amp/s/news.mongabay.com/2011/01/how-genghis-khan-cooled-the-planet/amp/ Evo ga kako je to Dzingiskan resio. U svojim pohodima je pobio toliko ljudi da su polja opustela i opet postala suma i divlja vegetacija povecavajuci kolicinu kiseonika u vazduhu , te smanjivajuci efekat staklene baste pa je prosecna temperatura pala.

 2. Neko kaže:

  Siguran sam da je to Vučić namerno posadio da bi se ovi iz Afrike osećali kao kod kuće.
  Zato su kelebijski članovi išli u akciju čišćenja (izviđanje) terena u šumi.

 3. joža kaže:

  Renđer…? A nije primetio da nekontrolisano uništavaju i seku šume u vetrozaštitnom pojasu oko Subotice…???

 4. Indijanac kaže:

  @joža
  Renđeru verovatno u opisu poslova ne pise kao zadatak provera nekontrolisane sece drveca, vec posmatranje razmnozavanja kaktusa.

 5. Đoni kaže:

  @joža! renđer je gledo u kaktuse a ne u drva jesu li posečena ili ne, nije čak ni motorne testere čuo od kaktusa

 6. balfacan kaže:

  Od vlasti su gluplji samo komentatori…
  Rendzer je zaposlen u JKP, što će reći da je radnik vlasti.
  I jos uvek vam nije jasno zasto ne primeti to sto mu kolege rade po nalogu, onda ste vi komentatori gori i od vlasti…
  On zapravo dobije platu da to ne primeti, sto se vidi i iz prilozenog, da ima vremena da se bavi kaktusima… nije on kriv, on je bio na terenu, on bi radio svoj posao, ali obicnim radnicima su vezane ruke…
  Da li svaki knjigovodja zove policiju kad vidi da mu gazda utajio porez?
  Razmisljajte pre nego sto komentarisete…

 7. ,-,-,-,- kaže:

  Ovaj kaktus u narodu poznat kao „SVEKRVIN JEZIK“-izuzetno je otporan , cvet mu biva žute boje i cveta. Ovo nije ama baš nikakvo čudo.

 8. El Invasor kaže:

  Nije ni ambrozija dosla sama od sebe. Neko joj je malo pripomogao da se zapati i prosiri.

 9. Indijanac kaže:

  Sad se onda naša omladina zbog silnih kaktusa neće moći tako slobodno valjati po livadi.
  Znači, posledica će biti smanjen natalitet.
  Bela kuga na pomolu.

 10. joža kaže:

  balfacan… Ako neko voli svoju državu građanska mu je dužnost da ukazuje i prijavi nadležnim organima nepravilnost i kriminal . Ako sve zna i ne reaguje onda je saučesnik u kriminalu poput ovog renđera.

 11. balfacan kaže:

  joza… Jesi ti u pravu, ali to kod nas ne funkcionise tako, to je realnost… ako si zaposlen negde, onda sagnes glavu i radis onako kako ti se kaze, ne pravis se pametan, jer ce uskoro neko drugi raditi tvoj posao…

 12. Sale kaže:

  Rendzeru a dal si video da su livade u prvom stepenu zastite iza Tresetista uzorane i sume posecene,umesto time da se bavis on prati kaktuse i kaznjava ljude koji dodju samo u prvi stepen zastite,sramota!?

OSTAVITE KOMENTAR