Klozet u centru

Kada ste u Subotičkom centru svi pogledi i objektivi upereni su ka jednoj tački – Gradskoj kući. Poneko baci pogled i na detalje raskošnih fasada okolnih zgrada i palata, ali dobar deo onoga što čini najuži deo centra ostane mimo pogleda. Uglavnom u veoma lošem stanju, dobro je što je sakriveno od očiju turista, ali problem je što i mali broj sugrađana zna za takva mesta. Stoga, postavlja se pitanje, u kojoj meri stanovnici Subotice imaju realnu sliku o stanju centra grada?

 

Uglavnom su to mali pasaži sa druge strane zida ili kapije pored koje svakodnevno prolazimo. Ali, pojedine kapije nikada ne otvorimo, a nema ni razloga da se otvaraju jer iza nema ničega što bi moglo da privuče pažnju prolazniku. Tako jedan pasaž u ulici Dimitrije Tucovića krije krajnje neobičan detalj.

 

Obnovljena pre nekoliko godina ulična fasada palate na rednom broju 11, dobila je svoj novi izgled.

Iza kapije, pored dobrog pogledan na Sinagogu imate i odlična pogled na dimnjak koji je pak sa ulične strane neprimetan.

U samom pasažu koji se nalazi na samo 250m od Gradske kuće postoji i bašta u kojoj se gaji svakojako povrće a pogled na baštu imaju i komšije susedne zgrade.

 

Izbijanje prozora

Pored mističnog i mračnog podruma sa kovanom ogradom, najzanimljiviji deo je klozet u samom prolazi. Ne baš reprezentativnog izgleda, klozet je opremljen i služi nameni…KOMENTARI

 1. nenamd kaže:

  Cemu ovo, ovaj clanak o necijem klozetu?

 2. suzana kaže:

  nažalost ljudi koji rade ovde blizu sinagoge, moraju do koriste ovaj wc jer nemaju toalet u svojim radnjama, užaaaas. da vam ne pričam, znam iz ličnog iskustva, da vam se život zgadi, uglavnom se stiskam i ne idem na taj šugavi wc, koji nije ni za životinje, a kamoli za ljuuude!

 3. ja kaže:

  taj klozet je katastrofalan
  verujem da kojekakvi crnogorski direktori po subotici su slozili novac u vlasiti dzep koji je bio namenjen i tom jadnom klozetu

 4. panonski mornar kaže:

  kakav smo narod takva nam i drzava(grad).
  spolja gladac iznutra jadac
   

 5. Marin Er kaže:

  Mene više brine što na kilometar od gradske kuće postoje ulice bez kanalizacije, vodovoda, toplovodnog ili gasnog razvoda, slabe rasvete, asfalta, …

  Ni palanku ni grad ne čine ni klozeti u dvorištima kao ni P+4+Po te treba naći meru ako imate mogućnost da utičete na javno mnjenje. Bolje pozvati/prizvati pameti i gradske oce i njevu dicu da budu dobri domaćini i sa onim čime raspolažu održavaju postojeće a mudro odrede prioritete kako da ulažu u novo.

  Nego molim vas gosn djomla, bez da uzmete previše k srcu i da se ne naljutite, da mi kažete koji poriv vas tera da ulazite u nečije dvorište i slikate mu dimnjak, paradajz i klozet?

   

 6. Limun kaže:

  Neki poslovi ne mogu da propadnu nikada,a to su pogrebno,frizeri… i ja bi dodao vlasnici javnog WC,pa to bi samo takva lova legla da sve zvoni !

 7. djomla kaže:

  Marin Er:

  Nego molim vas gosn djomla, bez da uzmete previše k srcu i da se ne naljutite, da mi kažete koji poriv vas tera da ulazite u nečije dvorište i slikate mu dimnjak, paradajz i klozet?

  Jednom me je jedan investitor pitao: “A zašto bi ti fotografisao i pisao o privatnoj kući?”. 

  Na to sam mu odgovorio: “Da pravite kuću u Dolini lopova ili Malom Bajmoku bilo bi me briga, ali vi radite rekostrukciju kuće koja je žaštićeno kulturno dobro. A to je javna stvar i bitno je za sve…”

  Nisam nikome ulazio u stan i slikao klozet ili dnevnu sobu već sam na to naišao u prolazu. To što se taj klozet koristi i što postoji je sramota.

  I svima da bude jasno. Ako je nešto zaštićeno kulturno dobro to je tema svih nas, a unutra? Baš me briga šta ćete unutra raditi. Nit me zanima ko su vlasnici, nit me zanima kako to izgleda. 

 8. JEDAN JEDINI kaže:

  Mozda je taj klozet zidan kada i gradska kuca! Treba ga rekonstruisati i zastititi!  😎

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: