Književno priznanje Mariji Šimoković

Ugledno književno priznanje – Nagrada “Stevan Pešić” za najbolju knjigu na srpskom jeziku za 2015. godinu, pripalo je Mariji Šimoković za pesničku zbirku “Dnevnik razdaljine”  (Medijska knjižara “Krug”, Beograd, 2014), saopštio je juče žiri u sastavu Jovan Zivlak (predsednik), Vladimir Gvozden i Zoran Đerić. Odluka je doneta jednoglasno, a  nagradu dodeljuju  Gradska biblioteka iz Novog Sada i Savet Mesne zajednice Kovilj, u kome je rođen Stevan Pešić (1939-1994) . Priznanje se dodeljuje 21 godinu, da na osoben način evocira teme i postupke ovog pisca i čuva  pamćenje na njegovo složeno i bogato delo ostvareno u velikom broju žanrova (poezija, esej, putopis, proza, drama).

marija simokovic

Knjiga “Dnevnik razdaljine” posvećena je pesnikinjoj strasti da se suoči sa aktuelnim vremenom u figurama gradova iskustva kao što su Subotica i grad – amblem Sarajevo, koji je  doživeo kontroverzne udare istorijskog vremena i potrese koji su razorili sliku susreta kultura, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija. Pesnikinja uzima tarot karte kao delatni okvir koji omogućuje čitanje i tumačenje istorije i udese koji su sudbinski odredili životne i istorijske ishode našeg vremena. U ovoj depatetizovanoj poeziji prepliću se snovi i trenuci stvarnosti lirskog subjekta, detinjstvo kao intimni čin sećanja, istorija kao okvir koji preinačuje i oblikuje naše živote i tarot u formi velike arkane, kao teleološki okvir koji se upliće ne samo u tumačenje naše sudbine, nego i bitno utiče na nju. Ova pesma – poema sačinjena je od 22 celine, kao špil velike arkane, u kojima se nalaze simbolički ključevi za tumačenje onoga što je bilo i onog što je moglo biti u igri opštih i ličnih događaja.

Kao i svakoj ljudskoj drami gde se suočavamo sa neumitnošću, naglašava žiri, tako i u ovoj zagonetnoj pesničkoj podeli karata vidimo da je istorija delanje koje spaja događaje, suočava nevidljive trenutke i odlaže znanje o nama samima.

Marija Šimoković (1947) rođena je u Subotici, a živi u Beogradu. Objavila je dva romana, bavi se likovnom kritikom, ali joj je poezija, ipak, na “prvom mestu”. Ima petnaestak pesničkih zbirki i više književnih priznanja, između ostalih, Nagradu DKV za knjigu godine,  Nagradu „Branko Miljković i Zmajevu nagradi.

Nagrada “Stevan Pešić” Mariji Šimoković će biti uručena u ponedeljak, 28. decembra,  u mesnoj biblioteci u Kovilju , u okviru Memorijala Stevana Pešića.

Tuga svet vezuje u celinu

Pitanja koja postavlja pesnikinja ne tiču se samo razumevanja sveta i smisla koji možemo očitati i predvideti, žudnje da ovladamo svetom i njegovim događajima, koliko i onim najintimnijim trenucima našega života. Radi se o tome da je, koliko i poezija koja u lamentima ispisuje paradokse života i njegovog naličja smrti. I kao da nam pesnikinja kaže da to što se desilo jednom – desiće se opet,  da ne moramo biti u istom prostoru i istom vremenu da bismo pronikli šta je ljudska tragedija.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR