Knjižice s 12 RTV računa uskoro u sandučićima

Uprave Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine utvrdile su, u skladu sa zakonom, kako će izgledati obrazac uplatnice za taksu za javni servis, kao i obrazac zahteva za oslobađanje od plaćanje te obaveze. Trenutno se, kažu u RTS-u ažurira baza podataka pretplatnika. Podsetimo, po zakonu će se u Srbiji ponovo plaćati pretplata za javne servise  Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine. Ova dva servisa bi do kraja godine svim pretplatnicima trebalo da dostavnje knjižice sa 12 računa za plaćanje RTV takse, i da tako rade svake naredne godine. Međutim, u javnim servisima nadaju se da će ovakav način naplate biti promenjene, jer bi, po njihovom mišljenju, ovaj sistem naplate ponovo bio neefikasan.

televizor

Glavni problem je u tome što taksa za javni servis ne postoji u Zakonu o taksama. Zato se ne zna na koji način će se obavezati da je plaćaju i kakve će sankcije biti primenjivane za neplatiše, ali će se, po nekim najavama, posao prinudne naplate poveriti izvršiteljima.

 

Iz RTS-a i RTV-a odranije stižu najave da će za njih biti najbolje ako se taksa naplaćuje kao ranija pretplata – uz račun za struju. Predstavnici Elektrodistribucije, pak, ne žele da uz njihove račune stoji stavka “taksa” jer su i s naplatom pretplate imali problema.

 

Ministarstvo kulture i informisanja i ranije je tvrdilo da zahteva za promenu Zakona o javnim servisima nema, te da će sistem naplate takse od 1. januara biti tačno onakav kako je i predviđeno zakonom. On propisuje da visina takse ne može iznositi više od 500 dinara, a da odluku o iznosu donose upravni odbori RTS i RTV zajednički. Obveznik plaća taksu na mesečnom nivou i to do petog u mesecu za prethodni mesec. Na dospele a neizmirene obaveze obračunava se kamata, u skladu sa zakonom, navodi se u Zakonu o javnim servisima. Ostaje još da se vidi kako će se rešiti problem neplatiša, koji je bio kamen spoticanja i za vreme plaćanja pretplate.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Evo ja predlazem vezite taksu sa registracijom vozila i zdravstvenom knjizicom. Ko neplati RTS nema da se vozi i nema da se leci. Taksu lepo dignite na dve hiljade dinara i zaposlite jos jedno cetri pet hiljada zasluznih u RTS u.A svako vece posle pola sata referata o uspesima nase vlade i naseg premijer repriza boljeg zivota. Imam jos nekih dobrih ideja pa ako vam treba novi direktor RTS slobodno mi se javite.

 2. vokille kaže:

  Ja iskreno apelujem da nam naplaćujete i vazduh, neka bude posebno pokrajnska, i neka bude lepo posebna i državna taksa! Pa dokle više?

 3. Hvala lepo kaže:

  Nijedno, ali baš nijedno obećanje Aleksandar Vučić nije ispunio. Nadam se da će u tom januaru biti i izbora.

 4. bac vranje kaže:

  ja predlazem da se taksa veze za partijusku knjizicu i funkciju u javnom preduzecu, pa ko je ima nek placa po knjizici i po funkciji! A OVO JE INACE KAKO I SAM DNEVNIK PRENOSI NEZAKONITO , JER OVAJ HARAC NE POSTOJI I NE TREBA GA PLACATI OPET CE PITI APP!!! JOS JEDNA OTIMACINA !!

 5. treća-sreća kaže:

  Kao i uvek do sada RTS i velika većina medija su ili pod kontrolom režimska ili poltronsko-dupeuvlakački nastrojeni. Zato Vas sve pozivam da od početka sledeće godine pokažete građansku neposlušnostT NEPLAĆANJEM TAKSE ZA RTS I RTV.

  Ovo nema veze ni sa jednom strankom… nisam ničiji navijač i ne mogu nikog od političara i stranaka ni da smislim… sve su to gola smrdljiva g**na!!! Smisao ovog komentara je da je vreme da već konačno građani uzmu stvari ozbiljno u svoje ruke i disciplinuju ovu našu đubrad od političara.

 6. ae kaže:

  jedva čekam nove račune za TV pretplatu da ih opet ne plaćam.

 7. styx kaže:

  seticemo se na dan glasanja nekih….bezobrazluk nevidjen je ovo sta nam rade.Cemu onda kablovska,ili koliko nameta cemo jos placati da bi gledali tv programe?

 8. DAN kaže:

  Ovo nije JAVNI SERVIS već JAVNO I PRINUDNO IZNUĐIVANJE. Većina ljudi već i ovako plaća- kablovska, IPTV, itd- provajderima. Neka RTS i RTV kodiraju svoje programe pa ko hoće direktno da gleda – neka plaća. Inače za ostale ovo bi bilo dvostruka naplata, i ruku na srce – za NIŠTA ! Kvalitet i sadržaj svih programa je- pa i KULTURNIH – ispod žabljeg dupeta, za šta ne vredi trošiti novce.

 9. Mercedes kaže:

  Vec placamo, kablovsku i sl. pa neka oni izvole nadoknaditi tv. stanicama. Programi im nisu ama bas nikakvi…neznas ko ima losiji program drzavna ili privatna tv.

 10. Lenin kaže:

  Ne gledam RTS i ne dam ni kintu!Imam tv sa dvb-t1,tako da i ako bi kanio(no šens)ne bi mogao pratiti to sranje.Gledam m1 hd,m2 hd,duna hd,m4 sport hd,duna world,rtl klub,c8,tv2 i euronews od mađara.Htv1,htv2,rtl i novu tv od hrvata.I još niko se nije javio da im treba nešto platiti.Zašto bi platio za nešto što ne koristim.Onda neka Šanjika Vučić da kešira za seks usluge.Mislim… što jebe narod.

 11. Megille kaže:

  @ svaka ti čast Lenin dobar si , samo nije mi jasno ono sa Šanjikom Vučić da nije postao Mađar ,pa je položio zakletvu i dobio mađarsko državljanstvo ?

 12. stormwatch kaže:

  UAAAAAAAAAAAAAAAAAAA TV PRETPLATA! GOVNO SE BRISE PAPIROM A NE PLACA NA MESECNOJ BAZI!

OSTAVITE KOMENTAR