Ko će finasirati Narodno pozorište

Pre dva dana, u pokrajinskoj vladi održan je sastanak na temu finansiranja rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, potvrđeno je „Politici”. Naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman kaže da je vođena oštra rasprava, ali da je na kraju zaključeno da će u najskorijem roku biti raspisan tender za treću fazu rekonstrukcije i izgradnje teatra, te da će biti isplaćena zaostala dugovanja izvođačima radova.

Od sredine decembra prošle godine traje nedoumica ko će prihvatiti da finansira treću, finansijski najzahtevniju, fazu u rekonstrukciji i izgradnji subotičkog teatra, koja bi trebalo da staje oko 650 miliona dinara. Suma je definisana na osnovu završnih građevinskih radova, kao i plaćanja dela pozorišne opreme koju je, zbog specifičnosti, potrebno ranije poručiti. Do sada, prva i druga faza zajedno nisu koštale toliko, ali su i njih pratili stalni problemi u finansiranju.

Da postoje problemi u finansiranju javno je izrekao Jožef Kasa, kao predsednik upravnog odbora Narodnog pozorišta krajem prošle godine, kada je za opstrukciju optužio koalicione partnere DS-a, G17 plus na republičkom nivou i SVM na lokalnom nivou, tvrdeći da se do ministra kulture ne može doći, a da je SVM, iako tada u lokalu zadužen za oblast kulture, potpuno nezainteresovan za ovu investiciju. Kasa je izrazio bojazan da ovaj projekat neće ući u program NIP-a za ovu godinu, što se i potvrdilo, iako je iz NIP-a pre dve godine finansirana prva faza izgradnje pozorišta.

Zbog neizvesnosti u daljem toku finansiranja, Jožef Kasa je 9. februara ove godine razgovarao na ovu temu i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji ga je uputio da ovo pitanje razreši sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Predsednik vlade je tokom razgovora sa Jožefom Kasom, kako smo tada izveštavali, naglasio da potrebnih 20 miliona evra za završetak rekonstrukcije pozorišta za Srbiju nisu velik iznos i da će novac biti obezbeđen.

Izvor: PolitikaKOMENTARI

  1. Markes kaže:

    Čuo sam da su pare sa bazena prebačene na pozorište.

OSTAVITE KOMENTAR

12 + = 18

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: