Ko će odgovarati za patnju male Gale? Ili čekamo da zastari?

Ni jedno dete ne bi trebalo da doživi ono što je doživela Gala Savić (13). Ona je tokom 2016. godine trpela vršnjačko nasilje i šikaniranje devojčica iz njenog razreda samo zato što je – neizlečivo bolesna. Situacija je sada daleko mirnija, ali još uvek niko nije sankcionisan zbog Viber prepiske u kojoj su devojčice iz njenog odeljenja tražile da ona bude izbačena iz škole.

Gala Savić boluje od teške, neizlečive bolesti bolozna epidermoliza i ima utvrđen invaliditet po jednom osnovu 100 odsto, što joj umnogome otežava svakodnevicu, ali nije u pitanju bolest koja bi na bilo koji način uticala na decu iz njenog okruženja.

gala 1

Ona je ovog septembra krenula u sedmi razred OŠ „Ivan Goran Kovačić” u Subotici samo sa jednom jedinom nadom – da joj se više nikada ne dogodi da bude predmet vršnjačkog nasilja i psihičkog maltretiranja, kao što je to bio slučaj u februaru 2016. godine. Tada je na Viberu pokrenuta prepiska i organizovana peticija koja je za cilj imala Galino izbacivanje iz škole. Prema rečima Galine mame Đorđije, razredna i direktor škole nisu nikada sankcionisani zbog brojnih propusta u prevenciji nasilja i potom zbog loše reakcije posle toga.

Situacija se koliko-toliko primirila posle gostovanja Đorđije i Gale u emisiji „Život priča”, ali se nikada nije vratila u normalno stanje. Zbog ove, ali i još velikog broja sličnih situacija širom Srbije u kojima deca trpe vršnjačko nasilje, a odgovorni odrasli prolaze nekažnjeno, neophodno je što pre doneti Aleksin zakon.

Vršnjaci su je ismevali

Galini problemi su počeli u petom razredu, a zbog fizičkog stanja i otežanog kretanja prvobitna odluka je bila da se nastava za to odeljenje organizuje samo u jednoj učionici, što se devojčicama iz njenog razreda nije dopalo.

– Nasilje se ogledalo u potpunom izopštavanju, šikaniranju, poluglasnom ogovaranju, nipodaštavanju, ismevanju… Na situaciju smo ukazali razrednoj koja problem potpuno potcenjuje i čija je jedina reakcija bila – „pubertet i devojčice su u tom periodu grozne”. Obratila sam se i direktoru Nenadu Mirkovu pošto je njegova ćerka prednjačila u maltretiranju Gale. Devojčice su se ohrabrile kada su saznale da on pokušava da poništi odluku da se nastava zbog Gale odvija u jednoj učionici – rekla je za NOIZZ Đorđija Aksentijević, Galina mama.

gala 2

Ona priča kako su Galu vršnjaci čak snimali kako teško hoda povređena, rugali su joj se, nagovarani su drugi da ne sede sa njom… Prema mišljenju Đorđije, škola je napravila veliku grešku jer je odeljenju bilo dozvoljeno da se seli po učionicama kada Gala nije u školi.

Devojčice iz njenog odeljenja su u februaru 2016. godine na Viberu napravile grupu i inicirale svojevrsnu peticiju kojom bi Galu izbacile iz škole, a u njenu odbranu je stao tek jedan dečak.

Đorđija kaže da niko od zaposlenih nije ni primetio problem, uključujući i razrednu, kao i da je reakcija u potpunosti izostala.

Posle nekoliko meseci trpljenja vršnjačkog nasilja Gala je napisala potresnu pesmu što je još više prestravilo njenu mamu.

Na sve to razredna joj je rekla kako preteruje i da je glupost da se ovaj slučaj upoređuje sa slučajem Alekse Jankovića „jer su Aleksu tukli“.

Podsetimo, Aleksa Janković iz Niša je izvršio samoubistvo zbog posledica vršnjačkog nasilja.

Mama devojčice kaže da se situacija sa decom rešila tek kada je javno progovorila o slučaju u emisiji „Život priča” u maju ove godine, a neki roditelji su tek tada saznali za problem.

Situacija se nikada nije vratila u stanje pre nasilja, a za devojčicu je nastao novi problem.

– Direktor je krenuo u odmazdu pošto smo progovorile. Okretao je glavu u hodniku i odbijao da joj otpozdravi, odbijao komunikaciju sa mnom. Čak joj je lično uskratio informaciju o održavanju takmičenja iz Informatike koje je on organizovao i on lično skupljao imena zainteresovanih, te se Gala njemu i prijavila – rekla je devojčicina mama.

Uprkos tome, za takmičenje iz Informatike nisu znala ni ostala deca, a pobednica takmičenja bila je direktorova ćerka.

Trenutno se čeka reakcija Poverenika za ravnopravnost pošto se sumnja da je Gala, pored toga što je bila izložena nasilju, izložena i diskriminaciji.

– Nadamo se i da će odgovorni biti kažnjeni, ali činjenica je da je direktor još uvek na funkciji, a njegova ćerka, koja je prva počela s nasiljem i poslednja prestala, ima peticu iz vladanja – rekla je za kraj Đorđija Aksentijević.

Iz Galinog razreda školu je napustilo šest učenika, ali među njima nije nijedna od sedam devojčica koje su je maltretirale. Osim toga, još uvek niko ne snosi odgovornost za sve što se dogodilo.

Šta su utvrdili Ministarstvo i Prosvetna inspekcija?

Đorđija nam je prosledila izveštaj Ministarstva prosvete u kojem se navodi da je „uočeno da su neki problemi nastali zbog nedovoljne uključenosti roditelja u donošenje odluka”. Takođe, utvrđeno je i da su učinjeni propusti u organizovanju takmičenja iz Informatike, odnosno da učenici nisu bili usmeno obavešteni o pripremi i prijavi za takmičenje.

Zapisnik je sastavila i Prosvetna inspekcija 10. oktobra prošle godine i utvrđeno je da je došlo do vršnjačkog nasilja, odnosno do trećeg nivoa socijalnog nasilja. U Zapisniku stoji i da je odeljenski starešina obavestila roditelje odmah posle saznanja o prepisci na Viberu, kao i da su učenice koje su napravile grupu kažnjene ukorom.

Kako se navodi, škola je napravila propust jer nije sprovela vaspitno-disciplinski postupak, što je propisano Zakonom.

Direktor Nenad Mirkov za NOIZZ: Peticije nije bilo

Portal NOIZZ kontaktirao je i direktora koji je potvrdio da je došlo do vršnjačkog nasilja, ali je demantovao da se radilo o peticiji. Dodao je i da su nasilje vršile dve devojčice, a ne sedam.

– Preko nekih roditelja iz tog odeljenja, u roku od svega par sati od pokretanja te Viber prepiske, ja sam kao direktor škole došao do ovog saznanja i odmah obavestio odeljenjskog starešinu koji je zatim momentalno pozvao roditelje ovih dveju devojčica na razgovor. Gospođa Aksentijević je od škole saznala za ovu prepisku, a ne obrnuto – rekao nam je Nenad Mirkov.

Kada je u pitanju sporno takmičenje iz Informatike, gospodin Mirkov kaže da informacije o njegovom održavanju nije moguće sakriti i da je kalendar takmičenja bio jasno istaknut na oglasnoj tabli škole. Međutim, ova njegova tvrdnja je u suprotnosti sa izveštajem Ministarstva.

Aleksin zakon

Slučaj Gale Savić neodoljivo podseća na situaciju koja se desila Aleksi Jankoviću. Trpela je vršnjačko nasilje i brojne uvrede i samo pukom srećom izbegnuta je tragedija. Nijedno dete nikada ne bi trebalo da doživi takvu sudbinu.

Srbiju je krajem jula ove godine šokirao slučaj Alekse Jankovića koji je zastareo, a krivci za njegovo samoubistvo nikada neće odgovarati pred licem pravde. Ono što bi moglo da pomogne deci širom naše zemlje koja trpe vršnjačko nasilje jeste Aleksin zakon – zakon koji bi mogao da spreči njihovu patnju. On, nažalost, nikako da dođe na red kod onih koji o tome odlučuju.

 

noizz.rsKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Ovoj devojcici sve pohvale i puna podrska. A ovaj primer Subotice i Srbije je dovoljan sramni pokazatelj rasizma i neonacizma u istoj.

 2. Nikola kaže:

  Ma ,”najbitnije” da se uvik druge proziva za ovakve stvar…šovinizam,fašizam,rasizam,seksizam…samo kad smo mi uvik u pravu,to je nama najvažnije od svega

 3. Boki kaže:

  Na k (živac) mi ide ovaj što gleda oluje, u celom komentaru sa 6 ( šest ) reči je komentarisao vest, a ostalo je pljuvanje, lajanje, i bacanje drvlja i kamenja na Suboticu i Srbiju.
  Prijatelju, ti si jedan veliki drkadžija, koji samo sedi pored interneta i pljuje.
  Dan kad ti promašiš da komentarišeš vesti na subotičkim portalima, biće praznik.
  Hvala, ako objavite komentar, nadam se i znam da nije suviše vulgaran.

 4. Boki kaže:

  Prvo bi trebalo na odgovornost pozvati direktora, koji je ujedno i roditelj jedne od glavnih akterki, a odmah sa ne manjom odgovornošću i razrednog starešinu.
  Mada su moja deca već poodrasla, smatram da bi zaista trebalo da se bar u osnovne škole uvedu uniforme, pa makar to bio i mantil, u toj situaciji bi se smanjile neke socijalne razlike. Potpuno zabraniti sve vidove šminkanja, farbanja kose, noktiju. Posebno se te razlike viđaju kod devojčica.

 5. stormwatch kaže:

  @Boki

  Ja sam ti rekao istinu, to sto te istina boli to je samo tvoj problem.

 6. laki kaže:

  Žao mi je devojčice, ali bi i njena majka trebala malo više da se posveti brizi oko bolesnog deteta, a manje da se pojavljuje na kojekakvim političkim skupovima, onomad sa DS-om, a danas sa ne znam kime, ali u svakom slučaju o trošku i na grbači naroda.

  Pun mi je više kufer ovih što godinama ne izbivaju iz skupštinskih sala i medija, a svojim radom nisu doprineli ni malo poboljšanju situacije u bilo kojoj oblasti. Tamo gde mogu da utiču, oni ćute i čuvaju svoje pozicije, a kad im se nešto po njih same neprijatno dogodi, onda u medijima bacaju drvlje i kamenje na sistem.

  Sistem je užasan, ali, draga gospođo mama, vi ste u poziciji da na to nekako skrenete pažnju, pa to i uradite. Nemojte samo brojati sijalice na kristalnom lusteru u većnici i fotografisati se sa raznoraznim političkim “velikanima”, nego se odvažite i iziđite nekad i za govornicu.

  Ponavljam, žao mi je male bolesne i zlostavljane devojčice i ovo baš i nije prilika za iznošenje ovakvog mojeg stava, ali bilo je jače od mene… Kako li je tek običnim smrtnicima, kad naši vajni lokalni “političari” plaču i kukaju?

 7. stormwatch kaže:

  Sramota da se na ovoj vesti skupljaju bot lazne patriJotke….nesto vas nema u vesti o archenju subotickih novaca na nove limuzine.

 8. Boki kaže:

  Olujni posma(t)rač, malo si se prevario, mene ne boli baš ništa, samo mi smetaju zmije-pljuvačice, koje pljuju otrov umesto da eto, nekim svojim komentarom nekog podrže pohvale ili još korisnije da daju neki predlog za opšte dobro.

 9. stormwatch kaže:

  @Boki

  🙂 Ti si obican bot. Mene ne mozes ufarbati, ja jako dobro poznajem zmiju kada joj stanem za vrat.

 10. Dobar kaže:

  I majcino javno upiranje prstom u javnosti dodatno traumatizuje devojcicu.
  Mogla je lako i kvalitetno da smeni rukovodstvo skole i da se kazne pocinioci vrsnjackog nasilja bez javne i medijske pompe.
  Ovako nece pomoci detetu.
  Moje iskustvo je slicno. Resio sm to bez novina i novinara, bez televizijskih emisija, u drzavnim sluzbam nadleznim za takva dela. Nisam hteo da mi se dete dodatno izlaze traumi i ponizava.Nisam hteo da svako ko ga vidi kaze…“jaaadan“, jer NIJE jadan.Samo je bolestan… i treba da zivi sa tim, a ne jos i sa roditeljem koji uporno potencira i u pravu je, ali ne ide u dobrom pravcu.Taj pravac NIJE dobar za devojcicu.Ne bih da osudjujem, ali mislim da tu neko “voli da se slika za televiziju“.

OSTAVITE KOMENTAR