KO JE BIO FLORIJAN ?

Kako to njegova uniforma kazuje, Florijan je bio rimski vojnik. Bio je na visokom položaju u Norcijumu (današnja Austrija) i veoma cenjen kod tadašnjih vladara. U vreme kada su hrišćani progonjeni, Florijan odbija da sledi tu praksu i sam prelazi u hrišćanstvo. Vere se nije odrekao ni kad su ga stavili na muke. Nemoćni da ga slome, Rimljani su mu stavili kamen oko vrata i bacili ga u reku Enns.

 

 

Evo ovako
Slika

Njegovo telo je nađeno o ostaci danas počivaju u Krakovu, u Poljskoj, gde su ga proglasili za zaštitnika te zemlje. On se ujedno smatra i zaštitnikom vatrogasaca.

Slika

Subotički Cvetko podignut je 15. avgusta 1926. u parku ispred Franjevačke crkve i samostana. Kao zaštitnik od požara, on poliva vodom malu kućicu koja gori.

 
Na njemu je pisalo:

 
FLORIJANE ZAŠTITNIČE NAŠ
STRAŠNA OGNJA BRANI NAS !

Slika

Zasad nepoznati vajar, postavio je figuru na visoki obelisk i tako je pridružio obližnjem Caru Jovanu Nenadu i dvorjanima. Par godina kasnije, došle su i skulpture na Nićin palati, koje su takođe urađene sasvim u duhu tog vremena.

Slika
Slika

1975. godine, spomenik se našao na putu budućem bulevaru koji je trebao tuda da prođe. Tom prilikom su oduzeta dva segmenta obeliska da bi se skulptura približila posmatračima. Tada je smešten, bolje reći sakriven, iza katedrale Svete Tereze Avilske.

Slika

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Društvo mu pravi spomenik Svetom Trojstvu, koji je donešen iza Katedrale 1966. godine (postavljen na trgu Republike 1815.)
  Sveto Trojstvo su Bog otac, Bog sin i Sveti Duh – tri oblika u kojima se pojavljuje Bog. Da to tako bude, dogovoreno je na ekumenskom saboru u Nikeji 325. godine. Vremenom su se hrišćani razišli oko nekih detalja. Tako Rimokatolička crkva smatra da Sveti Duh proizilazi iz Oca i Sina dok Pravoslavna uči da Sveti Duh proizilazi samo iz Oca.
  Slika

 2. covek iz mase kaže:

  Spomenik vratiti na mesto gde se prvobitno nalazio!

 3. djomla kaže:
  Tada je smešten, bolje reći sakriven, iza katedrale Svete Tereze Avilske.

  Potpuno ste u pravu. Oba spomenika su bolje reci skrivena od ociju javnosti iza Katedrale. Svaki spomenik se pravi da bi bilo negde na vidljivom mestu (najbolje na trgu bez drveca), na kom ce dominirati. Ovi spomenici se trenutno nalaze u hladu, senci Katedrale sto je isto kao da su u mraku nekog podruma.

 4. jos neko iz mase :)) kaže:

  U potpunosti podrzavam! Pokrenimo peticiju…

 5. Lansky kaže:

  Prvo predloženo mesto za spomenik, bilo je ono ispred tadašnje Trgovačke akademije (danas škola za gluvonemu decu). Franjevac pater Vasilije je bio protiv te lokacije jer je „u istoj zgradi šegrtska škola čiji pitomci bi po svojoj naravi kvarili kip.“ On je predlagao poziciju niže na tada prostranom Zrinjskom trgu, tamo gde je danas početak mlečne pijace.

  Konačno odredište – u parku ispred Franjevačke crkve


  Kamenorezac Janos Palatinus

 6. Lansky kaže:

  Franjevacki samostan

OSTAVITE KOMENTAR

+ 47 = 51

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: