Ko je dečak u matroskom odelu

U pasažu stare zgrade na adresi Štrosmajerova 10, još stoje fotografije „Foto Ane“, poređane iza stakla. Jedan od tih izloga potpuno je posvećen izvesnom dečaku u matroskom odelu. To je unuk poznate subotičke fotografkinje – mali Maks Emanuel. S razlogom su baka i tetka bile ponosne na ovog dječačića. Sredinom osamdesetih Maks je bio član čuvenog Hora bečkih dečaka. Ćerke Ane Vojnić Purčar pohađale su subotičku Muzičku školu a jedna od njih, Silvija, u braku sa zagrebačkim dirigentom Maksimilijanom Cenčićem, dobila je sina o kome je ovde reč.

Prošlo je tri i po decenije od kada su nastale fotografije, vidi se to i po stanju u kom je taj spomen-izlog. Maks Emanuel Cenčić odavno više nije dečak ali je nekim čudom uspeo da sačuva najviši muški glas – kontratenor. U svetu se proslavio kao jedan od najboljih kontratenora. Danas je on operni pjevač zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Devojčica u matroskom odelu, foto Lenđel, Subotica

Matrocko ruvo

Osim Bečkih dečaka, retko ko će još obući ovakvo odelce. Malo je reći da je nešto staromodno ako se nosilo još u 19. veku, a i više od polovine XX veka su dečaci i devojčice odevani u ovo mornarsko odelo. Slike dece iz foto studia svedoče da je to spadalo u svečaniju odeću.

Britanci tvrde da ga je prvi nosio mali princ od Velsa 1846. godine. Četvorogodišnji Albert Edvard krstario je odeven u minijaturnu verziju mornaričke uniforme, na oduševljenje svoje majčice ali i cele javnosti. Ova moda stigla je i u Srednju Evropu pa tako i u naš grad. Ni u socijalizmu nije bilo mrsko ovo „prinčevsko“ ruho. U istoriju su mogli da ga pošalju jedino neki novi modni trendovi, pristigli iz sveta od koga smo i prihvatili „matrocko ruvo“. Početkom šezdesetih, subotička konfekcija „Snežana“ je još krojila ova odelca. Vidimo ih u izlogu i radnji, tek otvorenoj na početku Rudić ulice.

LanskyKOMENTARI

 1. Mornar Popaj kaže:

  Evo ga još jedan subotički moreplovac 😀
  Na poleđini slike piše: Foto Odri, Subotica, Vladimira Nazora 1
  Datum je 22. jun 1957. godine

 2. Kertvaros kaže:

  I tako u nedeljno jutro saznam za koga se udala cerka Foto-Ane, i da je unuk bio clan Hora Beckih decaka. Gledam njegovu fotografiju i ne moze se poreci izvesna slicnost sa bakom iz njenih mladjih dana, narocito oko ociju. Vidim u mom secanju i njegovu majku, jos kao devojcicu sa violinskom kutijom. Gde god da se pojavi, skoro uvek u zajedno sa svojom sestrom. Napisati u svoj curriculum vitae clanstvo u Horu Beckih decaka je carobna formula koja otvara skoro sva vrata u svetu ili barem u onom njegovom kulturnijem delu. Naravno da je proveo par godina u Legiji stranaca, onda bi tek svakao bio “Faca”, glavna tema, i ideal dobrog dela mladih Subotice.

  Princa od Welsa su obukli u mornaricku uniformu jer je trebalo populisati i privoleti mlade za sluzbu u mornarici. Britanska flota jeste bila najmocnija na svetu, ali je imala problem sa vrbovanjem odgovarajuceg kadra za sluzbu u mornarici. Tamo gde imaju obicaj da za svaku sitnicu privezuju za jarbol i bicuju dok zrtva ne bude polumrtva, to nije bio bas neki atraktivan poziv. Odelo princa nije napravilo mornaricki poziv narocito primamljivim, ali medju plemstvom i gradjanstvom koje se u svemu orijentisalo prema dvoru, pa tako i oblacenju dece, je ostavilo svoj trag i svako ko je drzao so sebe i svog deteta, obukao bi mu stilizovanu mornaricku uniformu. Kraljica Viktorija je jedno takvo “matrocko ruvo” poklonila svom unuku Wilhelmu, kasnije Nemackom Kaiseru, i velikom ljubitelju mornarice. Sa Nemackog dvora pocinje pohod “matrockog ruva” po ostatku Evrope, pa tako stize i u nase krajeve. Ta moda nije ni mene zaobisla i posedovao sam cak dve uniforme. Tamnoplavu sa dugackim pantalonama i svetloplavim bordurama, predvidjenu za zimu, belu sa kratkim pantalonama i tamnoplavom bordurom, namenjenu za letnje dane. Polaskom u skou rastao sam se od “matrockog ruva” Nesto takvo niko vise nije nosio osim par devojcica a i one sve manje. Valja jos napomenuti da su u mnogim zemljama skolske uniforme inspirisane upravo “matrockim ruvom” pogotovu u Japanu. Sve u svemu odelce u koje su obukli princa od Welsa, jos uvek zivi i tu i tamo menja poneki modni detalj, ali izgleda da ce jos dosta generacija na neki nacin da ga nose.

 3. ZAHVALA kaže:

  Ja sam 1971 ali nosila sam matrosku uniformu…imala sam sa sestrom i nosile smo i obozavale…skroz sam ih zaboravila…znaci 70-80. jos se nosilo.

 4. Lansky kaže:

  Foto – Kapista

 5. Lansky kaže:

  Foto Timar, Subotica 1929. godine

 6. Aleksa kaže:

  Evo jos jednog mornara – u glavnoj ulozi sam ja. Foto Gergich 1943.godine.

OSTAVITE KOMENTAR