Ko je freestyler Arijan Babičković ?

Momak koji je u poluvremenu futsal utakmice Srbija – Mađarska, zabavljao publiku fudbalskim majstorijama, aktuelni je prvak Srbije u Freestyle fudbalu. Osamnaestogodišnji Subotičanin je na prošlogodišnjem takmičenju 16 najboljih srpskih freestyle fudbalera u beogradskom Delta city-u, osvojio prvo mesto.

 

 

 

Šta je freestyle fudbal ?

 

Slika

 

 

 

 

 

 

 

 

Za preteču ovog „sporta“ smatra se Dijego Maradona koji je žonglirajući zabavljao publiku na poluvremenima mečeva argentinske lige. Mada se često nije libio ni da svoju veštinu kontrole pokazuje uz pomoć teniske ili golf loptice, pa čak i pomorandže. Danas jedan od najpoznatijih trikova nosi njegovo ime. Potrebno je da loptu naizmenično šutirate desnom pa levom nogom, zatim butinama, ramenima i na kraju glavom. Veliki talenat legendarnog Argentinca inspirisao je Hao Jong Vua iz Južne Koreje da postane svetski poznat fudbalski zabavljač. Uz bezbroj sati mukotrpnog vežbanja Vu je uspeo da ponovi Maradonine poteze, a njegov uspeh poslužio je kao inspiracija nadolazećoj generaciji freestyle fudbalera.

Ipak freestyle fudbal nastao je u Evropi, a popularnost je stekao početkom 21. veka. Mogućnost deljenja video materijala putem interneta, i pre svega globalne reklamne kampanje proizvođača sportske opreme sa Ronaldinjom, Dejvidom Bekamom, Edgarom Davidsom u glavnim ulogama pokrenuli su pravu lavinu. Opsesija novih generacija koje su stasavale uz Youtube nije više bila jurnjava između dva gola – već izvođenje trikova. Umetnost žongliranja fudbalskom loptom izrodila je neke nove zvezde. Kreg Dobson, Abas Farid, Arno Garnije izvode takva čudesa od kojih vam zastane dah, a u poređenju sa njima Ronaldo izgleda kao dečačić u školskom dvorištu. Ovi moderni umetnici će vam pokazati kako i čime sve lopta može da se pimpluje nebrojeno puta, preskoči u vazduhu ili kako nepokretna, stoji na glavi ili leđima.

Pravila takmičenja su jednostavna, tri minuta, dva igrača, jedna lopta. U „ringu“ prečnika 7 metara dvojica sportista se bore za prolaz u sledeću rundu. Sportisti imaju po 20 sekundi naizmenično da sudijama prikažu svoje veštine sa loptom. Trojica sudija ocenjuju stil, kreativnosti i kontrolu lopte i odlučuju ko prolazi u sledeću rundu.

SlikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 76 = 83

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: