Ko je izlio kiselinu u kanalizaciju

Za vreme božićnih i novogodišnjih praznika neko je u kanalizacionu mrežu izlio verovatno nekoliko hiljada litara sa isparljivom organskom kiselinom, koja je uništila biološku funkciju prečistača na oko dve sedmice.

 

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je prijavilo gradskoj službi za inspekcijsko-nadzorne poslove da je u periodu od 23. decembra prošle do 9. januara ove godine, u tri navrata, primećeno povećano prisustvo organskih kiselina, objašnjava za „Politiku“ Ksenija Erdeg, inspektor za zaštitu životne sredine.

 

Kako kaže tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Đerđ Šugar, i ranije su se dešavali ovakvi i slični ispadi ali nikada nisu bili ovakvog intenziteta.

 

– Uobičajeno je da u otpadnim vodama merimo od 30 do 300 miligrama po litru isparljivih organskih kiselina, retko kada dostižu vrednost od 500 miligrama. Međutim, ovog puta, 8. januara, imali smo vrednosti od 37.000 mg, a dan kasnije od čak 43.000 mg/l – kaže Šugar.

 

S obzirom da savremeni prečistač koristi i biološko prečišćavanje, tj. kolonije bakterija koje pojedu hemijske elemente koji predstavljaju opterećenje za Palićko jezero u koje se ispušta voda sa prečistača, ova kiselina uništila je više od 60 odsto bakterija koje odstranjuju štetne hemijske elemente.

 

To znači da je nekoliko dana, dok se bakterije nisu ponovo namnožile u potrebnom broju, prečistač propuštao u Palić i nedovoljno prečišćenu vodu. Najteža situacija je ipak kad je reč o bakterijama koje imaju zadatak da prerade fosfor, čija je koncentracija najveći problem jezera.

 

– Ovim bakterijama trebalo je dve sedmice da se oporave i da ponovo počnu da uklanjaju fosfor iz otpadnih voda, i da se njegovo prisustvo svede u granice od jednog miligrama po litru. To znači da je šteta naneta ne samo prečistaču, već i Paliću, a indirektno i svima nama jer se zagađuje životna sredina – kaže tehnički direktor.

 

S obzirom da, kako objašnjava naš sagovornik, prečistač za sat stigne oko hiljadu kubnih litara vode, ovako visoko prisustvo kiseline govori da je reč o znatnim količinama koje su izručene u sistem.

Saht

U slučaju korišćenja isparljivih organskih kiselina „najsumnjivija“ je prehrambena industrija koja ove kiseline koristi za pranje i dezinfekciju svojih pogona. Međutim, nije jednostavno „uhvatiti“ počinioca koji je očigledno iskoristio radno zatišje tokom božićnih i novogodišnjih praznika, da u kanalizaciju, a potom gotovo direktno i u Palić saspe opasnu kiselinu.

 

Inspektorka Erdeg je u saradnji sa Slobodanom Banjaninom, komunalnim inspektorom, obišla proizvođače mleka, sokova i alkohola.

 

– Svaka od ovih firmi radi internu analizu svojih otpadnih voda i uvidom u tu dokumentaciju nije se pokazalo ko je koristio kiselinu, i nismo našli da li se to uopšte moglo dogoditi kod ovih proizvođača – kaže Erdeg.

 

Inspektori upozoravaju i da postoji mogućnost da je vodu zagadio neki neregistrovani pogon, što oni ne mogu da kontrolišu. U gradu se inače već duže vreme priprema lokalni popis zagađivača, što pokriva i zagađivanje otpadnim vodama, a upravo je u toku i usaglašavanje lokalnog pravilnika o dozvoljenim graničnim vrednostima koje se ispuštaju u gradsku kanalizaciju kako bi bila usklađena sa republičkom uredbom.

 

I pored svih ovih propisa, te obaveza firmi da godišnje četiri puta kontrolišu i količinu i kvalitet svojih otpadnih voda, zagađivači ipak ostaju neotkriveni.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Bohrer kaže:

  Pa sigurno,što ima više 'sposobnih ' inspektora,to je više "ispada" – što bi seljački rekli zagađenja.

 2. Pravdoljub kaže:

   

  Bohrer: Pa sigurno,što ima više 'sposobnih ' inspektora,to je više "ispada" – što bi seljački rekli zagađenja.

  Sto seljacki postovani gospodine? Ako zelite reci da nesto nije ispravno receno ili napisano, koristite izraz "satrovacki"..

 3. Anonimni kaže:

  Od pet firmi koji su mogli zagaditi vodu oni ne mogu da pronadju ko je , To se naziva nesposobna inspektorka za obavljanje duznosti, Mozda bih shvatio da u Subotici postoji vise desetina mogucih zagadjivaca pa da na moze da se nadje krivac ili ja korupcija u pitanju !

 4. dule kaže:

  Inspektorka je sposobna, nađe ona odmah ko je, ali šta dalje radi sa tim slučajem – e tu je glavno pitanje. Svi se prave ludi, a svi znaju ko je upustio.

 5. freelancer kaže:

  Ala Djurdja… Ovo već liči na zonu sumraka, twilight zone, a može se smatrati i kao čistu uvredu za iole normalniju osobu tj. njenu inteligenciju…

  Malo brojki… 43.000 mg po LITRU je 43 GRAMA kiseline u litri vode!!!  To je malo jači 4% rastvor koncentrovane kiseline (AA kvalitet podrazumeva 99,99%). Kažem, KONCENTROVANE. Recimo da zagadjivač ne koristi koncentrovanu kiselinu za pranje i ispiranje ne znam čega, več rastvor u razmeri 60, 70, max 80%. Koliko je onda potrebno tog djubreta, da bi na nekom n-tom KILOMETRU, u nekom bazenu zapremine nekoliko HILJADA KUBIKA, rastvor dostigao vrednost od 4 (četiri) %??? To znači, da na jedan kubni metar vode, treba 43 kg kiseline (ili 43 litre pod uslovom da je specifična težina približno 1, kao voda, što je uglavnom tako). Na samo 1000 kubika otpadne vode, potrebno je dakle preko 4 TONE kiseline, 4-5 KUBNIH METARA kiseline!!!! Recimo da je "nepoznati zagadjivač" koristio 70% rastvor kiseline za svoja "ispiranja", odnosno ispiranja NAŠIH mozgova, onda se ta količina otrova VIŠESTRUKO uvećava. E sad, u ovo treba ukalkulisati ISPARLJIVOST organskih kiselina, VREME, odnosno vremenski period (više od dve nedelje) u kome se zapažalo ovo zagadjenje… Dolazimo do vrlo OZBILJNE količine. Koliko? 10, 20 tona? Više? Super…

  Hajmo dalje… KOME je potrebna tolika količina kiseline? Nekom malom, sitnom proizvodjaču ili preradjivaču svakako ne. Ko bi, i gde naravno, kupio i SKLADIŠTIO toliku kiselinu, a da se za to ne zna. Da NIKO ne zna… Onda pretpostavku usmeravamo na "krupnijeg igrača"…. Eeee, a njemu možete samo da pljunete pod prozor. Kome? Pa Miškovića su "kao" uhapsili, a ovog nisu… Miškoviću će možda i uzeti nešto, ovom neće… Za njega je čak i guvernerka Narodne banke Srbije izjavila da je "igrač koji ne staje na trulu dasku"… Pa ako se i neka sitna (lokalna) boranija "zaigrala" pa pustila kiselinu u kanalizaciju (na lokalnom nivou), srediće to "tata" na višem nivou… Veeeeelike su to pare.

  Gospodji (ili gospodjici) Erdeg bih preporučio, da sakupi malo hrabrosti (muda ionako nema) pa objasni narodu KO je zagadjivač… Manite nas PAPIROLOGIJE i nekakve "evidencije" kako NIKO nije koristio kiselinu u proteklom periodu. Hajde neka je ovaj grad zapamti po ČOVEČNOSTI, a ne po LJIGAVOSTI, poltronstvu, snishodljivosti… Šta? Neće biti onda više inspektor??? Hoćete, draga moja, u bliskoj budućnosti (nadam se), jer ovako više NE IDE DALJE!!! Kada bi svako radio SAMO ONO što mu je posao, gde bi nam bio kraj….

   

 6. Loš Đak kaže:

  Poštovana Gospođo Erdeg,
  Pošto vidim da ste se našli pred nerešivom enigmom tipa rešavanja kvadrature kruga ili trisekcije ugla, odlučio sam da Vam pomognem. Hajde da krenemo jednom analitičkom metodom, metodom eliminacije. To bi bilo recimo ovako:

  1) 29 Novembar – nije
  2) Zorka – nije, Slavica – nije,
  3) SEVER – nije.
  4) Metalija – nije.

  Prepuštam Vama da nastavite niz i odredite koji je sledeći (NEXT), član niza.

 7. Stipane,siti se... kaže:

  …su se desavali…se desavaju…ce se desavati !!! Dokle ??? Nemaju spisak zagadjivaca,pravilnike…Uskladjuju…Sta uskladjujete mamu vam vasu !? Koliko vas se nakotilo na teret nas poreskih obveznika !? Samo trazite KOVERTE !? Za ovaj akcident,TARIFA,sigurno nije bila mala.A ni IGRACI NISU BILI MALI – ONI NA CELU.Sad ih SITNI POKRIVAJU !!! DOKLE !!!

   

 8. vorteks kaže:

  ko je mučko kolu?

 9. freelancer kaže:

  Hm. Dužan sam malu ispravku… Naime, NE ISPRAVLJAM svoju, opravdanu rekao bih, SUMNJU da je zagadjivač Mlekara Subotica, već ispravljam podatke o vrsti i količini otrova.

  Dakle, u industriji mleka i mlečnih proizvoda, za pranje i dezinfekciju uredjaja, opreme i posuda, koriste se ORGANSKE KISELINE na bazi FOSFORNE i AZOTNE kiseline. Preparati kao što su BISAL DF, BISAL ML, LAKTO BIS, HD PLUSFOAM i sl., pakuju se u ambalažu (kanistere) od 5, 10 i 20 litara, a koriste rastvoreni u vodi u koncentraciji od 2% (uobičajeno) do 15%, u zavisnosti od vrste i proizvodjača sredstva. U pitanju su, dakle, KONCENTROVANI preparati, koji uzgred spadaju u KATEGORIJU II opasnih otrova.

  Primer: Bisal ML viskoko koncentrovano sredstvo za otklanjanje mlečnog kamenca na bazi 55% azotne kiseline, koristi se za pranje posuđa, pribora i uređaja u mlečnoj industriji koji dolaze u dodir sa mlekom. Upotrebljava se kao vodeni RATSTVOR 1 – 2%. Proizvod, obzirom na vrstu i koncentraciju ugrađenih kiselina spada u otrove II kategorije.

  LAKTO BIS je proizvod koji je prvenstveno namenjen za pranje i dezinfekciju opreme u mlečnoj industriji, gde je potrebna besprekorna čistoća i dezinfekcija u jednom zahvatu. Sadrži FOSFORNU KISELINU (30%) i kvaternerne dezinficijense. Specijalno odabrana kombinacija aktivnih materija omogućava proizvodu brzo prodiranje u sve pore i time brzo i efikasno uklanjanje nečistoća, masnoća i bakterija. 

  Da l' treba dalje? Proizvodjač ovih sredstava je domaći, jeftin, dakle odgovarajući za kompaniju tipa Salford (čitaj: BEZ SKRUPULA). Dakle, NIJE POTREBNO nekoliko TONA, e tu se ispravljam, već samo nekoliko desetina ili stotinak litara ovih sredstava, da se napravi kinderbal poput ovoga, obzirom da se sredstva koriste u rastvoru do 2 (DVA) procenta… A možda je "majstor za pranje" sunuo i koji čep više ('bem li ga).

  Gdjo Erdeg, ja živim gotovo 1000 kilometara daleko od Subotice. Šta, ako se pokaže da je moja sumnja ispravna? A vi "ne znate" ko je zagadjivač? Pa kako može neki sitan proizvodjač da "nagura" 4% fosfora u HILJADE kubika otpadnih voda???? 

  Ovo može da bude slučajni akcident. Može biti i da je delo neodgovorne budale. ALI MOŽE biti i NAMERA!!! Ček malo, ako je DRŽAVA u stanju da pobije SRPSKU decu u nekakvom kosovskom kafiću, da bi za to optužila Šiptare i opravdala upotrebu sile, zašto onda nije moguće da neko malo žuto g**no ne kaže "puštaj kiselinu" pa da za to optuži "nesposobnu" sadašnju vlast… Ljudi… ne zaboravite, živimo u ZONI SUMRAKA…

 10. Rizma kaže:

   

  vorteks:

   

  ko je mučko kolu?

   

  Znaš, znaš da to ne radim,
  nije u mom fazonu.

   

 11. Vapaj kaže:

  Freelancer vrati se, sve ti je oprošteno.

 12. Bohrer kaže:

  Lansky gde si?  Jel čitaš ovo?  Slabo ti idu formule ? Možeš učiti od freelancera.

 13. novinar kaže:

  Freelancer, jel u pitanju čep ili džak kiseline. Ajde se saberi i oduzmi, lepo dogovori sam sa sobom pa da utvrdimo računicu.

   

  A što se tiče vlasti, nisam primetio da je neko optužio nesposobnu vlast iako je ona defakto nesposobna. 🙂 Gadno si utripovan.

 14. Lansky kaže:

   

  Bohrer:

  Lansky gde si?  Jel čitaš ovo?  Slabo ti idu formule ? Možeš učiti od freelancera.

   

   

  Gde li si mene našao u ovoj priči ?

 15. Bohrer kaže:

   

  Lansky:

  Bohrer:

  Lansky gde si?  Jel čitaš ovo?  Slabo ti idu formule ? Možeš učiti od freelancera.

  Gde li si mene našao u ovoj priči ?

   

   

  Ovde napišite odgovor…Non stop izigravaš moralnu vertikalu. pa kako ova tema može proči bez tebe?

 16. Kertvaros kaže:

  Mozda bi trebalo istragu usmeriti i u vise pravaca. Nije nikakva retkost da jedan komsija svoje djubre prebaci  drugom komsiji u dvoriste. Jos je manje  redak i  poseban logisticki problem jednu cisternu kiseline dovesti iz tacke A u tacku B i tamo sve to lepo i diskretno pustiti u kanalizaciju. U ornitologiji je to poznato kao princip kukavicjeg jajeta. Mozda su mislili – Suboticani imaju precistac pa su prava adresa za oslobadjanje od opasnog i nezeljenog otpada.

 17. Lansky kaže:

  To nije moralno !

 18. Bohrer kaže:

  Međutim ta zagađena voda iz Paličkog jezera sada več nesmetano curi prema Tisi kroz ispusni kanal,a kak znamo na tom kanalu nema nikakvog prečistača.Holanđani na to nisu mislili…a "naši" nisu se setili…

 19. sale kaže:

  i sad vi ocete da napravite turizam na zagadjenom jezeru nema sile da ja udjem u vase jezero bolje moje backo topolsko jezero gde apsolutno nema otpadnih voda i zagadjivaca kod nas u backoj topoli je strogo zabranjeno koristenje motornih camaca i izlucivanja otpadnih voda iz naseg jezera moze da se pije voda jer je toliko cista na dnu ima skoljki i u dubini slakovodnih racica sto dokazuje da je voda cista

   

 20. Anonimni kaže:

   

  freelancer:

  Hm. Dužan sam malu ispravku… Naime, NE ISPRAVLJAM svoju, opravdanu rekao bih, SUMNJU da je zagadjivač Mlekara Subotica, već ispravljam podatke o vrsti i količini otrova.

  Dakle, u industriji mleka i mlečnih proizvoda, za pranje i dezinfekciju uredjaja, opreme i posuda, koriste se ORGANSKE KISELINE na bazi FOSFORNE i AZOTNE kiseline. Preparati kao što su BISAL DF, BISAL ML, LAKTO BIS, HD PLUSFOAM i sl., pakuju se u ambalažu (kanistere) od 5, 10 i 20 litara, a koriste rastvoreni u vodi u koncentraciji od 2% (uobičajeno) do 15%, u zavisnosti od vrste i proizvodjača sredstva. U pitanju su, dakle, KONCENTROVANI preparati, koji uzgred spadaju u KATEGORIJU II opasnih otrova.

  Primer: Bisal ML viskoko koncentrovano sredstvo za otklanjanje mlečnog kamenca na bazi 55% azotne kiseline, koristi se za pranje posuđa, pribora i uređaja u mlečnoj industriji koji dolaze u dodir sa mlekom. Upotrebljava se kao vodeni RATSTVOR 1 – 2%. Proizvod, obzirom na vrstu i koncentraciju ugrađenih kiselina spada u otrove II kategorije.

  LAKTO BIS je proizvod koji je prvenstveno namenjen za pranje i dezinfekciju opreme u mlečnoj industriji, gde je potrebna besprekorna čistoća i dezinfekcija u jednom zahvatu. Sadrži FOSFORNU KISELINU (30%) i kvaternerne dezinficijense. Specijalno odabrana kombinacija aktivnih materija omogućava proizvodu brzo prodiranje u sve pore i time brzo i efikasno uklanjanje nečistoća, masnoća i bakterija. 

  Da l' treba dalje? Proizvodjač ovih sredstava je domaći, jeftin, dakle odgovarajući za kompaniju tipa Salford (čitaj: BEZ SKRUPULA). Dakle, NIJE POTREBNO nekoliko TONA, e tu se ispravljam, već samo nekoliko desetina ili stotinak litara ovih sredstava, da se napravi kinderbal poput ovoga, obzirom da se sredstva koriste u rastvoru do 2 (DVA) procenta… A možda je "majstor za pranje" sunuo i koji čep više ('bem li ga).

  Gdjo Erdeg, ja živim gotovo 1000 kilometara daleko od Subotice. Šta, ako se pokaže da je moja sumnja ispravna? A vi "ne znate" ko je zagadjivač? Pa kako može neki sitan proizvodjač da "nagura" 4% fosfora u HILJADE kubika otpadnih voda???? 

  Ovo može da bude slučajni akcident. Može biti i da je delo neodgovorne budale. ALI MOŽE biti i NAMERA!!! Ček malo, ako je DRŽAVA u stanju da pobije SRPSKU decu u nekakvom kosovskom kafiću, da bi za to optužila Šiptare i opravdala upotrebu sile, zašto onda nije moguće da neko malo žuto g**no ne kaže "puštaj kiselinu" pa da za to optuži "nesposobnu" sadašnju vlast… Ljudi… ne zaboravite, živimo u ZONI SUMRAKA…

   

   

  Ovde napišite odgovor…SVAKA CAST !!!!!

 21. Bohrer kaže:

   

  sale:

  i sad vi ocete da napravite turizam na zagadjenom jezeru nema sile da ja udjem u vase jezero bolje moje backo topolsko jezero gde apsolutno nema otpadnih voda i zagadjivaca kod nas u backoj topoli je strogo zabranjeno koristenje motornih camaca i izlucivanja otpadnih voda iz naseg jezera moze da se pije voda jer je toliko cista na dnu ima skoljki i u dubini slakovodnih racica sto dokazuje da je voda cista

   

   

  Ovde napišite odgovor…Ma bre,neču se ni popišati u vaše ' čisto' bačko-topolsko jezero! Formirano je na na starom groblju.Dugo ni ja nisam u to verovao, dok se 1989. nisam spotakao u najplićem delu jezera o ljudsku lobanju i skelet koji su virili iz gline…E sad, da li je kostur iz antičkog ili svežijeg doba, ne želim više proveravati! Mali savet:ako se kupate u bačko-topolskom jezeru ne grebite previše ispod površine,jer ovo jezero nije ekološki već nekrološki slučaj.

 22. Anonimni kaže:

  Zanimljiva je freelancerova teorija. Ima logike, a potkrepljena je i konkretnim primerom. Verujem da zna mnogo više nego što piše ovde u svojim komentarima. Sad je jasno da još dugo vremena možemo otpisati čist Palić, ako je ovakvo nešto moguće.

 23. zorandjala kaže:

  ja sam radio u zorki vise od 30 god i kako se kome dizao tako je zatvarao zorku jel zagadjuje palic bas mi je zao sto sad nema zagadjivacakao sto su zorka,novembar,partizan  bratstvo, pa i sever ,ali opet nema mira sa precistacem medjutim tu je manji problem sretni ste sto niste kraj tise svi gradovi uz tisu grade sebi kanalizaciju a niko nema precistac,segedin novi knezevac,senta ,ada  i tako redom svi direkt cevi u tisu i cepaj sad je hit u madjarskoj stavis smece u najlon vrecu malo naduvas vezes i u tisu nek pliva,a zeleni vicu tri dana pred donaciju i posle opet mir .niko od vas nije spomenuo ZELENE.sta oni rade.

 24. freelancer kaže:

  Nije samo Tisa ugrožena na taj način… Beograd je JEDINI evropski glavni grad koji nema prečistač, već fekalna kanalizacija ide DIREKT u Dunav. Novi Sad takodje… Računaju, "to je tekuća voda…" Ali OVO!? Objektivno, Palić je BARA. Malo veća, ali bara… Otrov nema KUDA da ode…

 25. Don Kihot kaže:

  Segedin ima precistac

 26. dasHHa kaže:

  Predpristupni uslovi u EU u poglavlju 27 odnosi se na Zivotnu sredinu.Pominjete Segedin a gradjani nisu upoznati da je svaka clanica EU obavezna otpadne vode preciscavati,da Segedin nije ugradio precistac placao bi penale i kazne.

 27. zorandjala kaže:

  sve je to na papiru i u usmenom predanju ja koji sam svako jutro na obali jako dobro vidim sta plivai kako smrdi voda kod djale je polovina tise nasa polovina madjarska.kada su madjari ulazili u uniju taj dan je radio precistac .ima i tamo nasih ljudi da resavaju probleme a europu je bas briga za srbiju mi smo septicka jama za europski otpad i cvrsti i onaj malo meksi pitanje je samo dokle.

 28. Petar.SU kaže:

  Pa sta covek moze i da ocekuje u ovakvoj drzavi bez primene zakona. Ovde i da hoces da pitas gde da izlijes kiselinu, slali bi te od kurte do murte i tako u krug. 

OSTAVITE KOMENTAR