Ko je sve plaćen da brine o čistoći Subotice

Zanimljivo je da Subotica, kao i svi drugi gradovi uostalom, ima Sekretarijat za razvoj, privredu i zaštitu životne sredine u okviru kojeg postoji posebna Služba za zaštitu životne sredine, zatim Sekretarijat za komunalne poslove, a u okviru Skupštine grada deluje i poseban savet za zaštitu životne sredine. Takođe, pre par meseci formiran je i poseban „Arhus centar“. Doduše, u opisu njihovog rada uglavnom se navode stručni, administrativni i upravni poslovi, nadzor nad sprovođenjem zakona, kao i edukacije građana za koje je specijalizovan „Arhus centar“, u pogledu javne higijene, odnosno kako da se svoja sredina održi čistom i ekološki zdravom.

Naravno, postoji i javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“, čija je obaveza da vrlo konkretno brine o higijeni grada. Zanimljivo je da ono ima svoje „resore“, i ako niste u tome, odnosno uglavnom u centralnom delu grada, iako su svi građani obavezni da plaćaju njihove usluge, vaše ulice neće biti očišćene, niti će zelenilo ispred vaših kuća biti održavano. Ako ih zamolite da potkrešu drvo u vašoj ulici, odgovoriće vam da to nije u opisu njihovog posla. Naravno, ako ipak to morate da uradite, jedini koji imaju mehanizaciju za to jesu službe tog preduzeća. Tada vam to urade uz naplatu ekstra usluge.

Deponija virtuelna – rukovodstvo pravo
Slika

Da, tu su i inspekcijske službe za komunalne poslove, koje se po dobrom običaju svih inspekcija prema građaninu koji traži da deluju ponašaju kao da je on prekršilac. Dešavalo se da vam nakon žalbe na neobavljeni posao nadležnih, pošalju naredbu da upravo vi to odradite. Poslednjih godina inspekcija ume i da kazni građane ukoliko ne očiste sneg ispred svojih kuća.

Brigu o životnoj sredini na viši stepen podići će i komunalna policija, koja u Subotici stupa na scenu od juna meseca. No, Subotica već nekoliko godina ima Regionalnu deponiju, preduzeće koje još nije profunkcionisalo, ali u kojem već godinama postoji rukovodeći tim, čiji je posao izrada planova i projekata i edukacija građana o rukovanju otpadom. Na Paliću je, takođe, pored već postojećeg JKP „Palić Ludoš„, koje brine o ovim jezerima, pre par godina formirano preduzeća „Park Palić“, čija je misija da od ovog turističkog gradića naprave banjsko letovalište evropskog ranga.

Naravno, brige o ekologiji dohvatile su se i brojne nevladine organizacije, čiji je dosadašnji domet povremeno izdavanje saopštenja ili pak – edukacija građana. Da ne pominjemo brigu o ekologiji i životnom okolišu koju je država izrazila kroz nebrojane propise i zakone. Kada se sva sabere, tu su na stotine ljudi angažovanih, teoretski ili praktično, a bogami i plaćenih, nekad i veoma dobro plaćenih, da nam prostor u kojem živimo održe čistim i zdravim. Kako se uprkos svemu tome na kraju sve svede na „o ruk sistem“, i građanske akcijaške pohode, nije baš jasno.

Vesela Laloš (DANAS)KOMENTARI

 1. Gale kaže:

  Najmisterioznije javno preduzece je Regionalna deponija. Godinama postoji, zaposleni primaju plate a od deponije ni traga ni glasa. Koliko su oni protracili para kroz plate i razne akcije, mogli su je vec zavrsiti. Rezultati tog preduzeca su lako merljivi, jedna obicna nula.

 2. melinda kaže:

  najzad da neko kaže šta se u stvari dešava u ovom gradu!

 3. Korisnik kaže:

  Regionalna deponija je političko preduzeće čija je direktorica Andrea Kikić, ni dana radnog iskustva, od oca Atile, bivšeg "velikog" direktora, zbog čijeg obrazovanja je Skupština opštine menjala svoj pravilnik o stručnoj spremi potrebnoj za mesto direktora Javnog komunalnog preduzeća. (sećate li se, odbornici SVM-a?). Preduzeće izmišljeno da bi se deca zaposlila… ovde su i njihovi podaci skinuti sa http://www.deponija.rs
  http://www.deponija.rs/downloads/identifikacija.pdf
  I još jedan podatak.. zanemarljiv.. pogledajte zadnji red..i naziv banke kod koje je otvoren račun.

OSTAVITE KOMENTAR

51 + = 59

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: