Ko kontroliše kvalitet sladoleda?

Prošle godine je usvojen novi Zakon o bezbednosti hrane, koji je uneo zabunu među inspekcijama. Veterinarska inspekcija brine samo o fabričkim sladoledima, dok sanitarna inspekcija nema nikakve nadležnosti u kontroli zanatskih sladoleda. Zavod za javno zdravlje u Subotici je ove godine obavio sedam kontrola o ispravnosti i kvaliteta ove poslastice i sve je po standardima. Veterinarska inspekcija kontroliše fabrike koje proizvode sladoled svakodnevno. Inspektori prema novom Zakonu o bezbednosti hrane kontrolišu proizvođače da li su nosili proizvod na kontrolu i više ne idu po pijacama i poslastičarnicama i uzimaju uzorke namirnica. Problem oko kontrole sladoleda i drugih namirnica je nastao zbog različitog tumačenja Zakona o bezbednosti hrane. Konzumiranje pokvarenog sladoleda ili mlečnih proizvoda može dovesti do trovanja, posebno u letnjem periodu. Simptomi koji se javljaju su bol u stomaku, povraćanje, dijareja i blago povišena temperatura.Odgovornost je sa inspektora prebačena na proizvođače.



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

14 + = 21