Ko ne plati doprinose, neće dobiti platu

Od 1. jula banke neće moći da isplate mesečne zarade klijentima ukoliko njihov poslodavac nije izmirio doprinose na plate – izjavio je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević, i najavio da će krajem marta biti objavljen još jedan spisak poreskih dužnika,  koji će biti duži od onog objavljenog u januaru.

.

– Na osnovu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, banke će biti obavezne da naplate doprinose poslodavcima i proslede ih Poreskoj upravi, a ukoliko to poslodavci ne učine, njihovi zaposleni neće dobiti plate – objasnio je Radosavljević u izjavi novinarima.

.

On je precizirao da su poslodavci obavezni da od bruto zarade isplate 11 odsto doprinosa za Fond PIO, 6,75 odsto doprinosa za zdravstveno osiguranje, zatim 0,77 odsto dažbina za Nacionalnu službu za zapošljavanje i 12 odsto poreza državi.

 .

– Poslodavac će ta četiri doprinosa ubuduće plaćati na jedan račun, tako da će taj proces za njega biti jeftiniji jer je to do sada činio na četri odvojena računa pa je i bankarska provizija bila veća – rekao je Radosavljević, i dodao da će čitav proces u banci trajati nekoliko sekundi.

 .

Po njegovim saznanjima, koja je dobio iz Udruženja banaka Srbije, među bankama nema protivljenja ovakvoj odluci države. Radosavljević je istakao da ko god se protivi ovakvoj odluci i budućoj praksi, taj ne plaća redovno svoje obaveze prema zaposlenima i državi. On je dodao da je Poreska uprava prošle godine podnela više od 13.000 krivičnih prijava protiv poslodavaca zbog toga što nisu redovno uplaćivali doprinose zaposlenima, ali su radnici trpeli štetu zbog toga što pravosudni postupak traje dugo. Radosavljević je naveo da će novi spisak dužnika, najavljen krajem marta, sigurno imati efekta i biće veći od onog u januaru. Posle objavljivanja poreskih dužnika početkom ove godine, u januaru su prihodi budžeta povećani oko devet posto. Napominjući da su proračuni Ministarstva finansija da će budžetski prihodi za januar, februar i mart ove godine iznosi oko 138 milijardi dinara, Radosavljević je izrazio očekivanje da će oni u praksi biti veći do 140 milijardi dinara zahvaljaujući merama države za povećanje poreske dicipline.

Banke nisu rade

.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izrazio je juče nadu da banke, ipak, neće biti uključene u kontrolu uplata poreza i doprinosa, istakavši da će Udruženje učiniti sve da „banke ne rade posao koji nije njihov”.

 .

– Najdržavniji posao u svakoj državi je naplata poreza i taj posao Poreska uprava daje da rade privatne kompanije kao što su banke. To je neprirodno rešenje, niti je funkcionalno, niti je u bilo kojem pogledu organizaciono opravdano i nadam se da banke to neće raditi – naglasio je Dugalić u izjavi novinarima.

 .

On je dodao da je Udruženje banaka dobilo podatke iz zemalja EU i zemalja u okruženju – Francuske, Nemačke, Luksemburga, Belgije, Litvanije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, da „nijedna zemlja to ne radi”.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Sve je ovo uredu, ali zasto se treba da se plati tolika velik doprinos zasto nebi moglo kao u ostalim drzavama da se plaća od 37 od 42% od plate. Sigurno bi više njih moglo da plati doprinose i više njih bi bili i prijavljeni radni odnos .

 2. Dule kaže:

  super! jos malo nezadovoljstva medju obicnim smrtnicima, jos jedan povod za izbijanje eventualnih socijalnih nemira. dokle vise? koliko kapi jos da prelije casa?

 3. Anonimni kaže:

  Eeeee, da ne ukinuse SDK odnosno SPP…

 4. jasso kaže:

  ako sam ja dobro sabrao i ako je informacija tacna onda je to oko 30 procenata,ne vidim da je to toliko puno, jer dok sam ja radio, to jest u bivsem socijalizmu,izdvajanje za sve to je bilo na 100 dinara neto plate, se izdvajalo 136 dinara tih doprinosa i poreza, pa to je daleko vise a sistem je funkcionisao, a i nisu mogle da se podale plate a da se doprinosi ne uplate, ako je moglo onda zasto sad ne moze.

 5. dasHHa kaže:

  Ovo samo u srbiji postoji!I sta ce banke raditi sa sredstvima koja budu lezala na racunima gradjana ciji poslodavci kasne sa uplatama poreza,nameta i doprinosa?

 6. Ivica kaže:

  Da, treba pritisnuti dužnike, da, radnik je direktno oštećen ako njegov poslodavac ne plaća doprinose, ali koga onda treba kazniti, poslodavca ili radnika? Očigledno radnika, pošto na ovaj način neće dopiti ni plaćene doprinose a ni platu…

 7. krass1 kaže:

  Kao ja. Vec duze vreme ne dobijam platu, vec s vremena na vreme neku sicu a i doprinosi mi se ne uplacuju.

OSTAVITE KOMENTAR