Ko su KARPATIA ?

Kako je ovih dana dosta prašine digao najavljeni nastup mađarske grupe Karpatia a zatim i zabrana ulaska benda u zemlju, usledila su emotivna saopštenja Pokreta mađarske nade, Antifašističkog pokreta i još po nekog. Prosečan građanin je verovatno zbunjen protivrečnim tvrdnjama i eventualnim gaženjem prava vojvođanskih Mađara. Ko je u stvari glazbeni sastav Karpatia?

Žanrovski bliski hard roku i metalu, ikonografijom jasno definisani kao skinheadsi, mađarski ogranak neonacističke mreže „krv i čast“. Neki taj muzički pravac zovu „narodni rok“ mada mi taj izraz vezujemo za nešto drugo. Ono što je neiscrpna tema njihovog opusa je Trianon, najomraženija reč, otvorena rana na srcu mađarskog bića. Tražeći adekvatno poređenje sa Trianonskom katastrofom najpre se nameće paralela sa srpskom situacijom koji se raspadom Jugoslavije našao u velikom broju u četiri nove države. Ta sudbina je zadesila i Mađare po završetku I svetskog rata u Trijanonu, jednom od Versajskih dvoraca, na mirovnim pregovorima. Ono što je teško svarljivo većini građana danas, to je nacionalizam svih boja a povrh svega fašizam i neonacizam. Skinhead trend jasno propisuje kako garderobu i marku obuće i odeće, tako i ideologiju koja može biti i leva i desna ali uvek EKSTREMNA. Karpatijanci da zagude u gusle o propasti Dušanovog ili Sent Ištvanskog carstva, bilo bi možda i zanimljivo ali svakom razumnom građaninu na svetu, svako podsećanje na nacizam i srodnu ikonografiju, izaziva najmanje neprijatnost. Upravo to je ono čime obiluju njihovi spotovi, pesme i simbolika koja ih prati. Ono što još brine svakog dobronamernog Vojvođanina, to je činjenica da su i ostali najavljeni bendovi izrazito nacionalističkog umjetničkog izraza i da ceo taj festival naci vampira treba da bude za omladinu.

.
Da se razumemo, i u Srbiji cveta takvo „cveće“ , razne organizacije od Obraza do Nacionalnog stroja , čiji je vođa, izvesni Davidović (često jevrejsko prezime), zvani FIRER upravo u hladovini zatvora.

.
Ako je tako nešto toliko popularno u ovom kraju, zvao se on Delvidek ili Vojvodina, onda se imamo zabrinuti , bez obzira da li će nastupiti Karpatia ili ne. Brine i plaši što su u njihovu odbranu stala i neka imena iz politike. Možda će biti treći svetski rat , kako je predvidela ona baba iz Bugarske ali nekima treba objasniti da su I i II svetski rat odavno završeni.
Evo nekoliko pesama:

 KOMENTARI

  1. DixieLady kaže:

    :D :D :D :D Nisi stedeo reci….

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: