Ko truje vode Bajmoka

Iz fabrike „Lukas”, u kojoj inače nema proizvodnje, pre dva dana u obližnje njive iscurila je velika količina mutne i penušave tečnosti neprijatnog mirisa. Meštani ne znaju o kakvoj tečnosti se radi, osećaju smrad koji se širi oko izlivene mase, i mada su navikli da iz ove fabrike godišnje po nekoliko puta cure tečnosti nepoznatog porekla, količina koja je sada iscurila nadmašila je sve ranije slučajeve.

„Nisam mogao da priđem jer toga toliko ima, ali bih rekao da je to treber, nusproizvod koji se dobija preradom skroba u procesu pravljenja alkohola”, kaže nam jedan od meštana.

„Čuo sam da im se opet nešto izlilo pa sam otišao da vidim jer je moja njiva pored same fabrike. Na deo njive koji sam uzeo u zakup nije otišla ta melasa, slila se u korov pored, ali sva okolna zemlja smrdi. Čitavo područje oko fabrike je puno tog trebera, prošle godine nisu ovoliko ispustili. Kada sam obilazio njivu, vidim da su došli i iz fabrike i čujem da će kopati neku jamu da tamo odlazi treber” kaže za „Politiku” Radomir Stanar, meštanin Bajmoka.

Prema objašnjenju samih Bajmočana, treber nije opasan po okolne njive, mada mu svakako nije tamo mesto, ali jeste štetan kada dođe do vodotoka. Pored same fabrike protiče rečica Krivaja. Jedan deo njenog toka u ataru naselja je proširen i stvoreno je omanje jezerce, meštani ga zovu Kudeljara, po fabrici koja je nekada tu postojala, i u kojem svaki ovakav incident u fabrici alkohola dovodi do uginuća riba. Nenad Ševarlić je član ribolovačkog udruženja „Kudeljara” i kaže da kada god fabrika radi, postoji opasnost od izliva tečnosti u rečicu Krivaju. „Mi smo imali sličan slučaj i sredinom leta ove godine, i prošle godine, nama se čini da oni to namerno ispuste, a posle i ne saniraju štetu. Kada peru kazane za destileriju, dolazi do ovih situacija. Mi ne znamo ko koristi fabriku, ona je navodno bila u stečaju”, kaže Ševarlić.

Čim je saznao za novo zagađenje životne sredine iz fabrike „Lukas”, Borislav Petrović, predsednik Saveta Mesne zajednice Bajmok, pozvao je nadležne službe u Subotici. „Odmah sam zvao komunalnu policiju, zovem na broj službe za koji znam da snima pozive i tražio sam i da me izveste o tome da li su postupali. Sličnu situaciju smo imali i proletos, a prošle godine smo zbog ovakvih izlivanja iz fabrike tražili da reaguje i pokrajinska inspekcija. Mi ne znamo ko to radi, niti da li je počiniocima izrečena neka mera. Saznali smo samo toliko da im je prošle godine naloženo da stave filtere u roku od sedam dana. Da li su oni to i učinili, da li je to neko kontrolisao, mi ne znamo”, kaže Petrović.

Predsednik saveta mesne zajednice priča i da su Bajmočani uložili mnogo truda da urede jezerce Kudeljaru, da ga uvedu u legalna dokumenta i vodoprivrede i katastarskih službi, da uređuju okolinu i da žele da naprave ribnjak. Međutim, ovakvim neodgovornim postupcima čitav taj trud nekoliko puta godišnje se dovodi u pitanje jer zbog izlivanja tečnosti iz fabrike „Lukas” dolazi do pomora riba. „Ponosni smo što je izgrađen prečistač otpadnih voda kako ne bi trovali Palić. A, pri tome, uništavamo druge vode”, kaže Petrović.

U petak tokom dana predsednik saveta mesne zajednice obavešten je da je komunalna policija izašla na teren, uzela uzorak koji je poslat na ispitivanje i sačinjen je zapisnik o zatečenom.

Fabrika „Lukas” svojevremeno je proizvodila alkoholna pića, ali u njoj je 2008. otvoren stečaj koji je zaključen 2014. godine, stoji u dokumentima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Telefoni fabrike koji se mogu pronaći na internetu nisu u funkciji, a meštani samo nagađaju ko je zakupac ili korisnik prostora nekadašnje fabrike „Lukas”. Poslednja zvanična informacija iz ove fabrike stigla je proletos, odnosno 21. marta, kada je objavljeno da je kompanija „Aleks inženjering end konstrakšen”, koja je inače tada gradila fontanu u centru grada i radi na izgradnji akva-parka na Paliću, donirala mašine za proizvodnju sredstava za dezinfekciju. U prisustvu tadašnjeg gradonačelnika Bogdana Labana i Aleksandra Obradovića, direktora firme „Aleks inženjering end konstrakšen”, oprema za proizvodnju natrijum-hipohlorita smeštena je u pogon fabrike „Lukas”.

Na pitanja „Politike” upućena inspekcijskim službama grada, inspektorka za zaštitu životne sredine Ksenija Erdeg u pisanom odgovoru navela je da je 16. decembra obavljen inspekcijski nadzor kada je konstatovano da je firma „Ekohem” u prostorijama bivšeg pogona „Lukasa” krenula u proizvodnju etil-alkohola, kao sirovine za sredstva za dezinfekciju i da su na poljoprivredno zemljište ispuštene otpadne vode od pranja tehnoloških uređaja. Inspektor je naložio da se obustavi ispuštanje vode na okolne njive, a biće i naložena analiza ispuštenih otpadnih voda. U zavisnosti od rezultata analize, inspektor će preduzeti dalje mere, navodi se u odgovoru „Politici”.

PolitikaKOMENTARI

 1. Mare kaže:

  Treba ih cepnuti jednom lepom milionskom kaznom zbog ponovljenog prekrsaja pa ce se mozda dozvati pameti.

 2. zig zigi kaže:

  I lukas i aleks i laban da se uhapsi pod hitno. ova tri gavrana samo kruze oko subotice, nanoseci stetu gradu i okolini a gledaju samo sta mogu staviti u svoj dzep. Gde je tuzilastvo, zasto ne reaguje?

 3. Anonimni kaže:

  Moze im se sta se bunite iskreno

 4. Do veka kaže:

  Suboticka korumpirana vlast sa svojim starim cinovnicima i Subotickim vecitim tajkunima.30 godina mi citamo vesti sa jednim te istim problemima i ucesnicima.

 5. Bocko kaže:

  Pa kako ko truje?! Pa naravno država koja se uortačila i dozvolila kojekavim korona profiterima da pravi etil alkohol u raspaloj fabrici iz horor filmova!!! I tako će na kraju oni dobiti džepove punih para i još pride ordenje od države jer su pomogli u pravljenju dezinfekcionih sredstava a vi dragi bajmočani „dezinfikovane“ njive,voćnjake,vode,kanale,jezera,ribnjake narednih 100 godina!!!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 83 = 88