Kod jezera Ludaš pronađena vrsta ptice, koja ranije nije registrovana u Srbiji

Na jezeru Ludaš primećen je belorepi vivak. Ova vrsta je prvi put registrovana u Srbiji. Pticu je uspeo da uoči Levente Sekereš.

Područja gnežđenja belorepog vivka su u centralnoj Aziji, oko Kaspijskog mora i Aralskog jezera. Povremeno se može videti i na Bliskom istoku. Primerci iz Azije migriraju u severoistočnu Afriku i Indiju, dok se oni sa Bliskog istoka ne sele. Tokom svojih lutanja stiže i do zapadnog dela Evrope. Ova ptica je u Srbiji prvi put primećena na obali jezera Ludaš u sredu.

Oto Sekereš, šef čuvarske službe, Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ kaže: „Obalna ptica koja se gnezdi na zemlji, voli plitke vode, posebno travnjake. Tamo uvek traži svoju hranu. Insekti, manji vodozemci, pauci… od toga se sastoji njegova ishrana. Polaganje jaja se takođe dešava na zemlji. Dakle, potrebno je vrlo tipično, specifično stanište kako bi ova ptica mogla da položi jaja. Oblikuje malo udubljenje na tlu, oblaže ga finijim materijalima, vlatima trave i perjem. U proseku polaže četiri jaja, iz kojih se mladunci izlegu za 26 do 28 dana.“

Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ upravlja staništima uz pomoć podolskih goveda i bivola. Zahvaljujući tome se belorepi vivak i pojavio. Sa ispašom trska je potisnuta, a formirano močvarno područje privlači vrste koje su karakteristične za takva staništa, uključujući i ptice.

Sekereš kaže da se ovde osećaju bezbedno, jer biljke okružuje voda. Dakle, krzneni predatori ne mogu tako lako da priđu ni gnezdima, ni mladuncima. Zbog toga mogu svoja gnezda i jaja da postave na suvom. On dodaje da je prisustvo goveda i bivola privuklo na to područje i insekte, koji takođe predstavljaju adekvatnu hranu za ptice.

 

Pannon RTVKOMENTARI

 1. GOST kaže:

  Gosti iz Ukrajne, privremeno su ovde.

 2. Ornitologija kaže:

  @ GOST

  Casovima geografije i biologije si izgleda samo privremeno prisustvovao. To je ujedno i objasnjenje nisko razvijenog smisla za humor.

 3. Anonimni kaže:

  @Ornitologija
  Casovima srpskog jezika si izgleda samo povremeno prisustvovao. U tvom slucaju se ne kaze se „privremeno“ vec „povremeno“.

 4. Ornitologija kaže:

  @ Anonimni
  Ti si u pravu.
  …se ne kaze se… (takoj)

 5. Anonimni kaže:

  @Ornitologija
  Dooobar si skroz. Nekada se govorilo da neko ima brza usta nego mozak, a za nas u ovom slucaju obadvojica izgleda imamo brze prste od mozga. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

56 + = 64

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: