Kolevka dobila igralište

Povodom Dečje nedelje u subotičkoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja "Kolevka", pokrajinska sekretarka za socijalna pitanja i depografiju, Novka Mojić otvorila je dečje igralište. Za objekat iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 400.000 dinara.
– Mi smo raspisali konkurs i odlučili da novac izdvojimo za Kolevku, jer je podnela veoma dobar projekat. Najveći problemi dece danas, predstavljaju siromaštvo i svi oblici zlostavljanja – rekla je Novka Mojić.
Direktorka "Kolevke", Mira Čabrić je istakla da im ova donacija mnogo znači, a naročito za mališane koji se nalaze u ustanovi. Trenutno za stalno je smešteno u Kolevci 183 dece iz 66 opština, od koji je 15 iz Crne Gore i Republike Srpske. Pored toga, na dnevnom boravku ima oko 25 mališana i reč je o deci sa manajim smetnjama u razvoju.
Prvi zakon koji dotiče dečiju zaštitu donet je 1775.godine prema kojem deca bez roditelja postaju briga lokalnih vlasti,odnosno Magistrata. Već tada se kaže da je potrebno izgraditi domove za ovu decu, ali čak ni u 19. veku nema takvih domova već samo predloga da se siročad daju na staranje rođacima ili porodicama bez dece.Tako 1780.godine Magistrat vodi brigu o 45 siročadi.
Prvi maj 1903 godine, koji Dečji dom "Kolevka" obeležava kao dan osnivanja predstavlja datum kada je odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Mađarske subotičko sirotište, osnovano tri godine ranije pod patronatom Belog krsta, odvojeno od državnog sirotišta u Budimpešti.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR