Koliko je zagađen vazduh u Subotici

Radi zaštite životne sredine i boljeg zdravlja svojih zaposlenih, ali i svih građana, Organizacija „IT Subotica 2030“ obezbedila je i stavila u upotrebu na lokacijama u Subotici i na Paliću 20 merača kvaliteta vazduha. Posredstvom aplikacije „Xeco“ građani trenutno mogu da ostvare uvid u očitane podatke i izbegnu izlazak napolje u vreme i na mesto gde je vazduh najzagađeniji.

Stanica kod Nove opštine do sada je bila jedina koja meri kakav je kvalitet vazduha u Subotici. Postavljena je u centru grada jer se pokazalo da je upravo tu i najveće zagađenje, kako od izduvnih gasova iz automobila koji prolaze najfrekventnijom raskrsnicom, tako i zbog produkata sagorevanja drveta i uglja iz oko 20.000 dimnjaka tokom zimske grejne sezone.

„Analizirajući suspendovane čestice u vazduhu i odnos pm 10 i pm 2,5 mi smo došli do zaključka da je, ubedljivo, u zimskom periodu grejanje objekata glavni izvor zagađenja, s obzirom da mi nemamo prekoračenja graničnih vrednosti tokom letnjih meseci. Naravno, ne može se isključiti saobraćaj i ostali izvori zagađenja“, kaže Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Subotice.

Organizacija „IT Subotica 2030“ obezbedila je i stavila u upotrebu 20 merača koji očitavaju kvalitet vazduha na lokacijama u Subotici i na Paliću.

Subotica do sada nije imala takozvane „građanske merače“ koji podatke o zagađenju vazduha pokazuju trenutno, a ovo je prvi primer u Srbiji gde se privatni sektor jednog grada organizovao i postavio takve uređaje.

„Kada znamo podatke, onda znamo i konkretnije šta može da se radi na temu sprečavanja zagađenja ubuduće i šta može u tom pogledu da uradi i grad koji je za to najsposobniji. Naravno, naša organizacija spremna je da pomogne u pogledu uvođenja tehnoloških inovacija, ali smatramo da je naša pomoć gradu, pre svega, u edukaciji građana i informisanju kako da se ovaj problem reši“, kaže Petar Stakić, izvršni direktor Organizacije „IT Subotica 2023“

Dejan Lekić, član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije, pomogao je u izboru „građanskih“ merača koji su postavljeni u Subotici i na Paliću zahvaljujući organizaciji „IT Subotica 2030“, a uvid u rezultate njihovih očitavanja svi mogu da ostvare u svakom trenutku zahvaljujući aplikaciji „Xeco“ čiji je on kreator.

„U realnom vremenu građani mogu da pogledaju na aplikaciji šta se događa oko njih i da potvrde ono što, vrlo često, imaju prilike da osete svojim čulima. To je ono što omogućava ova tehnologija gde vi u realnom vremenu, praktično, imate merenja i ocenu tih merenja uz pomoć informacionih tehnologija“, objašnjava Dejan Lekić, član Stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije i kreator aplikacije .

Merenja pokazuju da je vazduh najzdraviji pored jezera Palić, a najzagađeniji u centru Subotice zbog izduvnih gasova vozila i produkata sagorevanja čvrstog ogreva iz dimnjaka tokom zime.

Merenje i trenutni uvid posredstvom aplikacije u podatke o kvalitetu vazduha omogućiće Subotičanima da, kad god je to moguće, izbegnu boravak napolju u delovima grada u kojima je, u tom trenutku, vazduh najzagađeniji i tako doprinesu očuvanju svog zdravlja.

 

RTVKOMENTARI

 1. Trovach kaže:

  Sada trenutno lako dostupne podatke o zagadjenju nalazim samo na accuweather (mozda ima jos negde), ali mi podaci bas ne deluju pouzdano. Kako zagadjenje moze biti povecano odmah posle kise?

 2. Pokrenimo se kaže:

  Stvar je u tome da se merenje kvaliteta vazduha radi u kontinuitetu u razlicitim delovima grada. Tek nakon toga mozemo da vidimo koje mere preduzeti. Grad je do sada poprilicno pasivan po ovom pitanju i ne daje znacaj ovoj pojavi a jedan Zarko Lausevic je umro od raka pluca, kao i Nebojsa Glogovac i hiljade drugih svake godine.

 3. KanKil kaže:

  Ja znam da kod mene u komšiluku komšo od septembra cepa kao Kulubara. Kad propaljuje ne možeš izaći iz kuće, ne preterujem, bukvalno je tako. Eto meni merač ni ne treba, znam uzrok zagađenja i ništa tu ne mogu

 4. Tramp kaže:

  Pa valjda je svima jasno da najveci uticaj na zagađenje vazduha imaju individualna ložišta.Mi to znamo i bez merenja (što je inače pohvalno i vredno truda ),Problem je edukacija (ako je to uopšte moguce) nadležnih, da postoje i drugi načini grejanja i da treba građanima to omoguciti po pristupačnoj ceni.Nadležni su ogrezli u korupciji , nezainteresovani da uopšte razmišljaju a kamoli rešavaju ovo pitanje a uzimaju pare svaki mesec .Ovo kilavljenje oko gasifikacije je i bogu dozlogrdilo.

 5. ................................................. kaže:

  @TROVAČ-hvala Ti na ovom komentaru, započeo sam guglanje jer zaista me iskreno interesuje zagađenje, ali i Tvoje mišljenje. Koliko pesticidi i herbicidi na primer upotrebljeni na jednom jutru jabuka utiču na okolinu? Unapred Ti hvala za odgovor.

 6. Trovach kaže:

  @………………. Bezbednost pesticida zavisi od nacina njihove upotrebe. Ako se koriste odgovorno i strucno, opasnost je u razumnim granicama. Oni su nuzno zlo i za sada ne znamo kako drugacije zastititi useve za potrebe ogromnog broja ljudi.

 7. Trovach kaže:

  Nesto sam zaboravio. Svi prave istu gresku kada kazu pesticidi i herbicidi. Herbicidi su jedna od podgrupa pesticida, tako da je dovoljno reci samo pesticidi.

 8. Trovach kaže:

  Jos nesto. Nije svejedno da li je 1 juto vocnjaka odmah pored vaseg dvorista, ili 500m od naselja.

 9. ................................................. kaže:

  @Trovač-Da li bi po Tvom mišljenju permakultura mogla izbaciti pesticide iz upotrebe?

 10. Trovach kaže:

  @………………. Za svaki vid bioproizvodnje je potrebno puno znanja. O cemu, onda, da pricamo kada vecina poljoprivrednika cak ne zeli ni procitati uputstvo pesticida koje koriste?

 11. ................................................. kaže:

  @TROVACH-e kada ne žele, tada ih treba sve do jednog na obuku, jer trujući svoju parcelu truju i daleko šire, jeste da ima časnih poljoprivrednika-ali ne nikako nisu svi takvi.

 12. Avet kaže:

  @Trovach
  Većina poljoprivrednika ne želi da čita uputsvo o korištenju pesticida jer je tekst za njih suviše dugačak i napisan je jako sitnim slovima.
  Em što oni nemaju živaca, a ni vremena, em je pola njih polućoravo, pa onda neki od njih verovatno ova hemijska sredstva pogrešno koriste i preterano truju ono što prskaju. 🙂

 13. Branko kaže:

  Nego da li neko primećuje najvažnije – ovo je privatna inicijativa, informatičari iz svog džepa vade novce i kupuju solidne, profesionalne, uredjaje da imamo neke informacije u realnom vremenu.

  Kao do postoje dve-tri Subotice u paralelnim svetovima. Deo gradjana brine a gradska uprava kupuje bespotrebne studije, startere i slične trice a dužnost bi im bila da oni to rade!?

  Srampta šta grdonačelnik sa paževima radi. Dokle javašluk? Neko će posumnjati, ne daj Bože, da ima i korupcije…

  Nego kakva su iskustva u Crnoj Gori? Bogu hvala tamo nam prethodni grdonačelnik ima interesa pa cenim da je upoznat …

 14. Arh 2 kaže:

  Svi gubite iz vida da je Subotica okružena peskovitom pustinjom koja se širi ponovo prema gradu . Naime vetrozaštitni pojas je devastirana i zauvek uništena. Nadale cela Vojvodina je u uništenju zbog raznih odvodnjavanja koja je počela davne 1889 godine proširenjem Dunava prema Crnom moru zbog isušivanja Vojvodine-Bačke kao i zbog plovnog puta celom trasom Dunava do Crnog mara. Ove godine u Vojvodini su zabeleženi i više peščanih oluja zbog isušenog gornjeg dela tla i previše aktivnim mehaničkom obradom njiva. Uništavanjem zalenih površina i šuma u Vojvodini se ogleda o tome da će taj deo ponovo postati pešćana pustara ,ali sada već u stilu pustnjskog izgleda. Tu realnost neće moći da spreči ni to ako ukidamo grejanje na fosilna,drvena i ugljena grejna tela. Naime svake godine oko 200 do 400 tona prašine se taloži samo u užem centrugrada samo iz delova nekadašnjih voćnjaka i vinograda koji su okruživali grad. Subotica kada je bila utemeljena projektovana je studiozno uzimajući u obzir sve aspekte za život i naseljavanja novih stanovnika za vrema Austrijskog carstva.. Po ondašnjim Austrijskim dokumentima kojim su planirana naseljavanja Austrijanaca.Nemaca u Subotici stoji da grad zbog svog položaja ,konfiguracije ne odgovara za naseljavanja te narodne populacije. Ne treba da zaboravimo da naselavanje te populacije stanovništva je lično vodio inžinjer Kopfman koji je detektovao sva područja Vojvodine-Bačke te nakon opsežnih analiza su određena područja za naseljavanje novih stanovnika te populacije.

 15. simo kaže:

  Komsija lozi razno smece koje tako smrdi da ne mozemo da provetrimo kucu. Prosle godine sam sigurno 20 puta prijavio i mozda su 2 puta izasli i to 10 dana nakon prijave. Komsija im pokaze malu hrpu grana i kaze da to lozi. Ta hrpa grana nije dovljno ni za jedan dan da se lozi. Pisano i Ziki Reh. Ceo kraj smrdi, ali moja kuca je na udaru. Najcesce se lozi vikendom ili posle 17h kada inspekcija ne radi. Nekoliko puta sam zvao inspekciju kada je bilo nepodnosljivo i kazem da odmah dodju i da se uvere i oni dodju posle 5-6 dana. Naravno, tamo oko kuce komsije se ne oseti nista jer vetar nosi na moju stranu.

 16. Samo pitam kaže:

  I moj komšija ima pet(5) dimnjaka, tri nelegalno izgrađena, poslednji na metar od ograde. Da li je to normalno? Kad dođe inspekcija kaže loži na briket. Ha-ha.

 17. ................................................. kaže:

  Kanale za odvodnjavanje treba zatrpavati, ne kopati ih. Rekoše da Tavankut nema vode uopšte. Brutalno da se to dozvoljava da je narod žedan pored akva parka i raznih gluposti.

 18. B kaže:

  ..izem vam komšije i zle susede – oni su možda uzrok ali rešenje je odgovorna lokalna uprava. Niko drugi.. ni svest gradjana ni informatičari ni zelene straže ni suboticatrans upozlenice …

  Ako gradski očusi krenu da globe ove koji lože, vremenom će se srediti stanje. Problem? To su im glasači pa ih ova garnitura neće dirati. Njihov domet je kako opstati na “vlasti” a ne kako očuvati okolinu… eto ispadne mi komentar politički. Jer ovo i jeste politika! Ua sadašnja vlast .. ukratko, jer q,,em ne mrdaju za “našu decu” a ni za njihovu

 19. Odgovorni gradjanin kaže:

  Čim ode Bakić, biće čistiji…

 20. Jusuf kaže:

  @ Samo pitam , Trotinete komunalna inspekcija iz gradske kuće uklonila sa Subotičkog korzoa. Smatram da sa tvojim problemima će se pozabaviti ! Kad tad .

OSTAVITE KOMENTAR

20 + = 23

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: