Koliko kofeina nam je zaista potrebno

Kofein je aktivna supstanca biljnog porekla, ali se proizvodi i sintetski i kao takav se može naći u različitim vrstama hrane i pića, ili kao sastojak nekih lekova i dijetetskih suplemenata. Kofein pripada grupi stimulatora centralnog nervnog sistema, što znači da izaziva privremeno povećanje radne sposobnosti, ali nakom početnog povećanja nastaje period izrazitog pada, što može uzrokovati brojne neželjene pojave.

 

Kako kofein deluje na organizam


 • Poboljšava respiraciju (povećava osetljivost centra za disanje na CO2)
 • Poboljšava kognitivne sposobnosti (pamćenje, razmišljanje) i smanjuje osećaj zamora
 • Izaziva ubrzanje srčanog ritma
 • Ima slabo diuretičko delovanje (pospešuje izlučivanje urina)

 

 

Kofein se nalazi u kafi, nekim vrstana čajeva (npr. crni čaj), čokoladi, raznim vrstama pića (naročito energetskim), ali i u nekim lekovima (najčešće u kombinovanim analgeticima) i dijeteskim suplementima (npr. preparatima koji se reklamiraju kao preparati za poboljšanje koncentracije).

 

Efekti kofeina unetog u organizam mogu se osećati do 6 sati.

 

Visoke doze kofeina mogu izazvati uznemirenost, nesanicu, tahikardiju (ubrzan rad srca), glavobolje. Ne proporučuje se unos kofeina posle 15h, u periodima izrazito toplog vremena, kada se mnogo znojite, puno vežbate ili kada imate neku infekciju ili groznicu. Ako ste pod stresom ili anksiozni, kofein može pogoršati takva stanja, kao i glavobolje kod nekih osoba (kod nekih vrsta glavobolja pomaže).

 

Osetljivost na kofein (količina kofeina koja će prouzrokovati efekat kod neke osobe) varira od osobe do osobe, i zavisi od količine kofeina koja se dnevno unosi u organizam. Osobe koje redovno unose veće doze kofeina vremenom razvijaju manju osetljivost, pa će im vremenom trebati više kofeina da bi postigli isti efekat.

 

Kofein takođe može uzrokovati gubitak kalcijuma iz kostiju, što može predstavljati rizik za razvoj osteoporoze u kasnijim godinama, zato bolje popijte čašu mleka umesto nekog energetskog pića sa kofeinom, ili kafe.

 

Prilagođavanje dnevne doze


Umerenost je ključ u individualnom prilagođavanju dnevne doze. Smatra se da je 200-300mg kod odraslih ljudi dnevna doza u kojoj kofein neće ispoljiti neželjene efekte, ali svakodnevno unošenje samo 100mg kofeina (jedna šoljica turske kafe ima oko 100-150mg kofeina, a espresso kafe oko 90mg kofeina) može izazvati zavisnost, što znači da se mogu pojaviti simptomi kao što su umor, preosetljivost ili glavobolja ako se naglo prekine sa unosom kofeina.

 

Obratite pažnju ako uzimate neke lekove protiv bolova, povišene temperature, za otklanjanje simptoma gripe i prehlade. Često su to lekovi  koji sadrže više komponenti, a jedna od tih komponenti je i kofein, i to u dozama od 50-65mg u analgeticima koji su registrovani kod nas i mogu se naći u apotekama kao OTC preparati (Over the Counter), za koje nije potreban recept lekara. Najčešće kombinacije su sa paracetamolom, propifenazonom, acetilsalicilnom kiselinom, pa se obavezno posavetujte sa vašim farmaceutom prilikom kupovine ovih preparata.

 

Tinejdžeri ne bi smeli unositi više od 100mg kofeina dnevno.

 

Prestanak sa unošenjem kofeina


Ako smatrate da unosite previše kofeina, i želite da prekinete sa unosom, najbolje je da to uradite polako, da se ne biste osećali umorno, nervozno ili imali glavobolje koje najčešće prati nagli prekid. Počnite tako što ćete pratiti koliko puta na dan unesete napitak sa kofeinom, pa jedan od njih zamenite alternativom bez kofeina, npr. kafom bez kofeina umesto jedne kafe. Probajte tako nedelju dana, pa druge nedelje zamenite dva napitka sa kofeinom alternativom bez kofeina. Nastavite tako sve dok dnevni unos kofeina ne bude ispod 100mg. Na ovaj način sprečićete pojavu neželjenih efekata koji se mogu javiti zbog naglog prekida, i postići svoj cilj. Može se javiti povećan umor u ovom periodu, ali to samo vaše telo signalizira da mu treba više odmora, pa je najbolje da ga poslušate. Za nekoliko dana vaš energetski nivo će se vratiti u normalu.

 

Red Bull energy drink_? 250g_? 80mg kofeina
Coca-Cole 360g 54mg kofeina
Iced tea 360g 70mg kofeina
Mlečna čokolada 30g 6mg kofeina

 

Podaci preuzeti od U.S. Food and Drug Administration, National Soft Drink Association, Center for Science in the Public Interest.

 

Izvor:

www.teenshealth.com

 

Više informacija na:

www.apotekasubotica.rsKOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Gradsubotica Sciencefact Squad :mrgreen:

  Dobar clanak iz virtuelne apoteke!

 2. Neo kaže:

  Pre postavljanja ovakvog clanka potrebno je malo vise istraziti tematiku, jer je ovo sve vec manje/vise poznato svima. Nedavno je obaveljeno detaljno istrazivanje naucnika iz Velike Britanije i Amerike na temu kafe kao napitka i kofeina, koje pokazuje da se zapravo jako malo znalo o ovome i da veca kolicina kofeina ipak nije stetna, vec dobra za sirok spektar stvari vezano za zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 45 = 46

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: