Kometa ponovo iznad Subotice

Koji je bio prvi rok bend u Subotici? Za sve one koji su se ikad zapitali gde je početak, evo odgovora. Bile su to KOMETE. Od tada je prošlo više od pola veka, a da nas na to podseti, ovih dana je  iz Nemačke u grad došao Karlo Neorčić Nera, njihov osnivač.

 

S leva: Gubičak, Kapista, Patak i Nera

Te 1959. godine u Gimnaziji su bila dvojica dobrih gitarista, Nera i Gubičak. Da ne bi jedan drugom bili konkurenti, rešili su da se udruže i osnuju prvi „električarski“ sastav u gradu.

Indoktrinacija je počela još sa filmom „Young ones“ (Wonderful to be young) i Shadowsima. To je značilo deset uzastopnih odlazaka u bioskop.

Kada su Kometama prišli bubnjar Karlo Kapista i Laslo Pataki – Patak, stvorene su premise za početak jednog novog doba. U Subotici a i u celoj zemlji, armija mladih je bila žedna ove vrste zabave, tog ludog rock’n’rolla i svega što ide uz to.

Komete već 1960. godine na televiziji Beograd izvode „Marš na drinu“ u Gubičakovom aranžmanu, u maniru nove Bit muzike.

Svi ti prapočeci rok muzike, vezani su za poteškoće koje prate one koji idu ispred vremena. Cena gitare Fender Stratokaster je bila "kao kuća". Ali, u gradu je bila čuvena predratna radionica za proizvodnju instrumenata – Kudlik. Stari majstor zna znanje i stvara prve električne gitare.

Onda je došao i taj tužan dan. U svojoj 21. godini, umro je od leukemije Joška Gubičak, najbolji đak, najbolji gitarista i čovek. „Pola Subotice“ je došlo na sahranu.

 

Omladina 1963.g (kao pratnja Svetozaru Litavskom)

Šou je nastavio dalje. Šezdesete su galopirale najpre u ritmu Bitlsa a potom Stounsa i vrlo brzo i na Paliću grmi Satisfaction. To Komete imaju pevača koji peva kao Džeger.

Grgu Zvekana zameniće subotički Fats Domino –Meda Erdeg, na bubnjevima će divljati Tikvic, sviraće u bendu i Encer i njegova sestra (prva ženska gitara u Jugoslaviji), sve tako do polovine šezdesetih. To je još vreme kada si sa 22 godine mator za rokerisanje, a sa 25 si oženjen i zidaš kuću. Tako nekako je bilo.

Naš Karlo Neorčić Nera, otišao je u Nemačku i tamo ostao. Međutim, muzika je ostala njegova preokupacija. Preko dana je radio kao prodavac u prodavnici ploča a uveče je bio DJ u klubovima.

 

"Vredniji smo  i  obrazovaniji od Nemaca, uvek im to ponavljam!"

Karlo Neorčić Nera, danas…

 

…i nekad.

Danas je penzioner ali je dobro upoznat sa muzičkim tokovima. Oduševljen je subotičkom scenom, drago mu je da se svira i da njegov grad i dalje sija.

 

"Bilo je nezaboravno" – Karlo Neorčić Nera

Subotički Baby boomer-i  šezdesetih (odlazak na koncert u Novi Sad)

 

 KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Lansky… NO COMMENT!!! Definitivno si me oborio s nogu. Mada, umeš ti to. Često. A i ona sličica u „najavi“ članka. Je l’ to preteča Toske 20 ili (ne daj Bože, Garrard-a) 🙂 ?

  Svaka čast! 🙂 

 2. gašpar kaže:

  sve pohvale za tekst. puno informacija za nas puno mlađe…

 3. bg kaže:

  Sjajno!
  Šteta što negde u gradu, u nekom kafiću ne stoje slike i priča o njima.
  U bombardovanju Zvezda Granda, ovaj tekst je pravo osveženje!  

 4. tomig kaže:

  Jednom rečju …. SJAJNO!!!

  Pravo je uživanje čitati ovakve članke. 

 5. Mademoiselle kaže:

   Pridružujem se pohvalama. Ovo me je oduševilo!

 6. styx kaže:

  skupite se barem na jednu svirku!Vratite nas u te lude sestdesete,i ostavite nas tamo.Pozdrav za najboljeg bubnjara Tikvica,kojeg sam ikada cuo!

OSTAVITE KOMENTAR