Kompanije „Perseo“ i „G.C. 013“ u Malom Bajmoku

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić potpisao je danas sa predstavnicima dve italijanske kompanije ugovore o prodaji zemljišta u Privrednoj zoni Mali Bajmok, na osnovu kojeg će Subotica dobiti još dva investitora koji će zaposliti preko 200 radnika, dok će gradski budžet biti bogatiji za oko 300.000 evra.

Ugovori su potpisani na osnovu sprovedenih licitacija s kraja marta, gde su pravo kupovine dve parcele površine oko 30.000 kvadrata stekle kompanije „Perseo“ i „G.C. 013“.

 

„Perseo“ je parcelu površine oko 24.300 kvadrata kupio za 243.557,25 evra. Iza ove novoosnovane kompanije stoji renomirani italijanski proizvođač obuće, poznat po brendu „Pakerson“. Postoje od 1923. godine, a od pre devet godina, pod firmom „Leonardo“, postoje i u Subotici, gde trenutno zapošljavaju 160 radnika. Ta fabrika je prva njihova investicija van Italije.

 

 

Kako je novinarima nakon potpisivanja izjavio direktor „Persea“ Antonio Brotini, na kupljenom zemljištu planiraju da sledeće godine izgrade fabriku i zaposle prvih 50 radnika, da bi tokom 2015. godine broj radnika bio povećan na ukupno 200.

 

On je precizirao da će „Perseo“ i „Leonardo“ u prvoj fazi „koegzistirati“, što znači da će dosadašnja fabrika obuće nastaviti rad sve do početka realizacije druge faze koja podrazumeva preseljenje Leonarda u novu fabriku.

 

Plac firme „Perseo“ se nalazi između Kalcedonije i Dunkermotorena

„U novoj fabrici u Subotici radićemo naš novi proizvod koji je namenjen za rusko tržište. Fabrika će raditi u režimu slobodne zone, a dodatnu pogodnost predstavlja i preferencijalni odnos koji imaju Srbija i Rusija, a koji nam omogućava povoljnije uslove izvoza“, rekao je Brotini.

 

Novoosnovano preduzeće „G.C. 013“ potpisanim ugovorom kupilo je parcelu površine oko 5.300 kvadrata po ceni od 58.411,5 evra, a iza ovog preduzeća stoji italijanska firma sa 30-godišnjim iskustvom u proizvodnju luksuzne kožne odeće „Givi“.

 

Kako je novinarima predstavio direktor ovog preduzeća Đakomo Korzi, do kraja 2013. planira se završetak projektovanja proizvodnog pogona, koji bi trebalo da bude otvoren u 2014. godini. Prema njegovim rečima, biće zaposleno oko 50 radnika, pre svega žena.

„Subotica ima dugu tradiciju proizvodnje odeće i odeće od kože. Videvši uspeh Leonarda i njihove planove rešio sam da pokušam nešto slično, ali u manjem obimu. U Subotici planiramo da realizujemo novi projekat luksuzne linije kožne odeće“, rekao je Korzi.

 

Upitan po čemu je firma prepoznatljiva, Korzi je istakao da su 27 godina radili proizvodnju za „Versaće“, po čijoj liniji su i postali prepoznatljivi, ali i za „Žil Šander“, „Dolče i Gabana“ i „Kavali“, te da su do sada bili orijentisani prema Evropi i Americi, a sada prema Rusiji i Dalekom istoku.

 

Gradonačelnik Dulić naglasio je da Subotica od nove dve investicije ima višestruku korist koja se ogleda u 300.000 evra više u budžetu, novom zapošljavanju i budućim prihodima od poreza i naknada.

 

„Svaki ozbiljan investitor dolaskom u naš grad ozbiljno podiže međunarodni rejting Subotice i potvrđuje naše mesto na mapi gradova koji predstavljaju mesta za sigurne investicije, ali i naše nastojanje da Suboticu predstavimo kao Meku za investitore“ – rekao je Dulić.

 

Danas potpisani ugovori predstavljaju prvu prodaju zemljišta putem javnog nadmetanja, odnosno licitacije na ovoj privrednoj zoni, u kojoj već posluju, grade kapacitete ili su u postupku pripreme izgradnje Dunkermotoren, Norma grupa, Kontinental, Kalcedonija i Svarovski.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR