Komšiji plaća za topao zid

Iako već pola godine nije korisnik daljinskog grejanja, u apoteku “Mediks” u Subotici od početka grejne sezone stižu računi JKP “Subotičke toplane”. Ova, na prvi pogled nelogičnost, propisana je elaboratom o isključenju, koji svaki korisnik potpiše kada želi da se “skine” sa mreže i koji nalaže da svi koji se isključe, ipak, treba da plate deo energije koja dolazi od komšija.

apoteka

Naime, zbog visokih računa za grejanje, koji su obeležili prošlu grejnu sezonu, vlasnici apoteke odlučili su u junu da isključe uslugu i počnu da se greju na struju.

– Lanjski računi bili su ogromni, a pritom su najavili da će mi još podići cenu za 25 odsto, jer je reč o poslovnom prostoru, iako su pre nekoliko godina cene stambenog i poslovnog prostora izjednačene – priča vlasnica apoteke “Mediks” Marina Mijatović. – Zato sam se isključila i računi nisu stizali tokom leta. Međutim, kako je grejna sezona počela, najpre mi je stiglo da platim 553 dinara za oktobar, 981 za novembar i 1.436 dinara za decembar. Objašnjenje “Toplane” je bilo da se komšija pored greje i da on meni tako greje zid i da ja treba da platim 2,25 odsto od njegove utrošene energije.

Po njenim rečima, za taj iznos će biti umanjen iznos komšijskog računa.

– Nešto apsurdnije još nisam čula! Iako su bili visoki računi, mi smo ih uredno plaćali, ali mislim da ovo nema smisla, da nema osnova da plaćam to, što mi komšija greje zid – jasna je Marina. – Apoteka se greje na struju i po tome i mi njemu grejemo zid.

U JKP “Subotička toplana” objašnjavaju da se odgovor na ovaj problem nalazi u elaboratu o isključenju, koji je urađen kada se korisnik odjavio i koji je korisnik potpisao.

– Elaborat radi licencirana kuća koja se bavi tim poslom i u njemu je procentualno tačno navedeno koliko taj poslovni prostor koristi toplotne energije od komšija – objašnjava Dervo Ahmetović, direktor “Toplane”.

FIKSNI I VARIJABILNI DEO

– Toplotna energija koja se akumulira od komšija mora i da se plati, odnosno, ona nadoknađuje troškove komšijama, a ne “Toplani”. Reč je samo o varijabilnom delu, odnosno, potrošenoj energiji koja je izmerena na mernom mestu, fiksni deo ona ne plaća jer nije naš korisnik – pojašnjava direktor Ahmetović.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

 1. Đuro kaže:

  Nemojte platiti pa neka vas isključe hehehe

 2. krass1 kaže:

  Debilna objasnjenja od debilnih javnih preduzeca.

 3. Mirjana kaže:

  Treba draga moja da proveris nekako kako doticni direktor placa grejanje u svom kaficu u centru koji je oteo od “Momenta”. Dno dna….

 4. Belial kaže:

  Ma ja bi ih tuzio do Strazbura. Po toplani se niko ne greje zimi samo oni koji su na njihovom sistemu!? Pa ja grejem na 25-26 a komsija sa toplanom na 23-24!? Ko ovde kome greje zid? I ja jos treba komsiji da placam?!
  Idiotska zemlja sa idiotima u javnim preduzecima.

 5. amacak kaže:

  svakako je za potrošnju energije bolje imati što više zidova sa čije druge strane se greje jer su toplotni gubici manji, međutim, isto važi i za tog komšiju. i on ima jedan zid grejan sa druge strane što mu smanjuje trošak. šta više, ako se u apoteci greje na veću temperaturu nego što komšija greje svoju sobu komšija je na energetskom dobitku, dakle ispada dabi trebalo on da plaća.

  ne znam kako su obrazložili u elaboratu da energija misteriozno teče samo od komšije prema apoteci ako ne znaju razliku u temperaturama (koja verovatno i varira) sa jedne i druge strane zida.

 6. Karmelito kaže:

  Ovo mora pred medjunarodnu javnost. Pod hitno obavestiti korespondente strane stampe i ostalih medija. Mada mislim da je ovo manje slucaj za stampu a vise za psihijatriju.

 7. Dejan kaže:

  Debilizam da ne može biti veći.
  Ispod mene se komšija skinuo sa toplane, i sad ću da tražim da mi umanje račun, hehehe…

 8. Pajo kaže:

  Odvratnije rukovodsto nekog preduzeca nisam jos video! Pa neka komsija izoluje svoj zid! A sta ako u mom stanu je uvek dva stepena vise nego kod komsije onda on treba da mi placa struju? Izem ti Toplanu kad se i Kalorimetri Smrznu!Dali postoji opcija da se doticno preduzece dovuce na lice mesta i izmeri toplotu zida sa obe strane?

 9. Sattel kaže:

  Til Ojlenspigel udje u krcmu, a kako nije bio nesto pri parama, poruci casu vina i krisku suva hleba. Kasnije pozove krcmara da plati racun a ovaj mu obracuna: jedna casa vina, plus jedna kriska suvog hleba sve zajedno sa mirisom pecenja iz kuhinje iznosi toliko i toliko grosha. Ojlenspigel uzme jedan gros tresne ga o sto i kaze krcmaru – miris tvoga pecenja placam zvukom moga grosha. Prema tome toplinu zida treba platiti toplinom jednog prijateljskog osmeha.

 10. De la Croix kaže:

  “… miris tvoga pecenja placam zvukom moga grosha. Prema tome toplinu zida treba platiti toplinom jednog prijateljskog osmeha.”

  ha,ha,ha…sećam se Ojlenšpigela.
  Na kraju krajeva šta ako se neko skine sa grejanja i pređe na drugi energent ? Možda će čak i da greje komšijin zid ako nafura veću temperaturu.

 11. u inat svima kaže:

  ..Toliko sam ljut na ovaj idiotluk …pa cu kazem onu mandinu(…Ma da mi to koljemo kume.)…………………………….(nema nam druge)..Izvini Dervo … al jbg!!

 12. coloseum kaže:

  Apotekarka ce i na dalje placati racune toplani isto kao i mi svi ostali,jer nam je skroz super da placamo izmisljene racune,a to mozemo da zahvalimo upravi grada koja podrzava jednu ovakvu lopovsku ustanovu kao sto je Suboticka toplana.
  Dok je ovaca bice i dzempera.

 13. Dva u jedan kaže:

  @Karmelito, “Ovo mora pred medjunarodnu javnost.” Pa od “međunarodne javnosti” je ovo upravo i došlo i ugrađeno u zakon, odnosno od “eu-ropskih pravila”, koja mi hoćemo po svaku cenu da nakalemimo. Tako da će oni da nas još i pohvale za to. Ovo suludo obračunavanje komšijske toplote preko zida ako se isključiš, naime, već godinama se primenjuje u Hrvatskoj, na primer, jer se polazi od konstatacije da ti ako se isključiš sa grejanja toplane, dobijaš kroz komšijski zid deo toplotne energije. Samo što taj idiot koji je uveo ovo u zakon nije pomislio da ti na minus 20 nećeš ako ti je isključeno centralno grejanje sedeti u svom stanu bez grejanja, nego ćeš uključiti termo peć, kvarcnu, zapaliti vatru na sred sobe, šta god, ali ćeš se GREJATI. I na taj način ćeš i komšiji koji ima grejanje toplane čak možda i nadopunjavati njegovu (jadnu) temperaturu preko zajedničkog zida! Predlažem, zovite gospodina Dervu svaki dan, dosađujte mu i pitajte ga to – ako se isključite sa toplane, po čemu oni zaključuju da ćete sedeti u hladnom i pribijati se uz komšijski zid da se ogrejete???

 14. ludak kaže:

  masovno se iskljucuju veliki potrosaci kao skole, bolnica se vec iskljuca sa toplane i presla na gas i racuni su im duplo manji. E sad, tu lovu sto je bolnica, skole davale za grejanje, nekako toplana mora od nas gradjana da otme jer im fali love za bahanalisanje.

 15. Karmelito kaže:

  @ Dva u jedan
  Koliko sam ja upucen, a kao neko ko zivi cetiri, pet decenija u EEZ/EU voda, struja, grejanje, se naplacuje iskljucivo na osnovu onoga sto je utroseno. Da li neko ceo dan ima otvoren prozor i greje nebo ili pak komsijski zid, to nikoga ne interesuje. Ono sto trosis to i platis. Sve ostalo je miris pecenja koji se placa zvukom monete.

 16. Sojic kaže:

  Lopovcine

 17. punisher kaže:

  hahahaha, ja mislim da ovaj idiotizam treba vec leciti. Sta ih briga cime greje komsija i sta je toplana da oni odrecuju ko ce kome i zasto da placa. Raskinuli su ugovor i cao, nemaju vise sta da plate

 18. r kaže:

  Dakle ne postoji resenje da ne placa nista. Kako ona da odluci da komsija ne greje stan na toplanu, da ona ne bi imala trosak :/

 19. Josip Broz kaže:

  Nekoga treba obesiti, posle toga Nirvana !

 20. rocker kaže:

  a iznad apoteke stan?….njima nista,kada greju plafon apoteke?

 21. Dva u jedan kaže:

  @Karmelito, tako je to kod njih, u pravu si, ali ne zaboravi da su sistemi grejanja različiti, kod njih možeš tačno da izračunaš (znaš) koliko je koji stan potrošio, kao što imaš vodomer pa platiš onoliko koliko ti pokaže da si potrošio. Kod nas je u ono socijalističko vreme građen vertikalni sistem grejanja po zgradama, jer je to bilo jeftinije a nikome onda nije padalo na pamet da bi osim plaćanja paušalno po kvadraturi moglo i trebalo da bude drugačije. Tako da je sada problem (ako jeste, bar tako tvrde) meriti po stanu, nego kao plaćamo po potrošnji jer se meri koliko je potrošila ZGRADA pa se onda taj iznos deli po stanovima na osnovu kvadrature. Nije šija nego vrat, kobajagi plaćaš po potrošnji. Nisi u bunar nego pored bunara pa kečio nogom…A to “preko zida” to su ove naše (i hrvatske i ine) vajne “demokrate” i “europejci” iskopali negde u nekim europejskim pravilima, zakonima, šta li (što dobro kažeš da kod njih nema ni potrebe da se primenjuje!), i onda nam nakalemili kao “eu-ropske vrednosti” i pravila. Dakle, nisu to ovde ni “Subotička toplana” ni Dervo izmislili, treba pitati one prethodne na vlasti koji su to uveli i ove sadašnje koji isto podržavaju – ponavljam – na osnovu čega zaključuju da će onaj ko isključi grejanje toplane SEDETI U HLADNOM i tako im uzimati njihovu (susedovu) “dragocenu energiju”? Uostalom, i ako vlasnik stana u toku zime otputuje na Havaje (recimo) i isključi grejanje (što može) i zaista ga ostavi hladan, kako to da ga ne kači da plaća taj famozni procenat za “grejanje preko zida”? Nije li to već samo po sebi apsurd? Da imamo (istinsko) udruženje za zaštitu potrošača, ono bi za ovakvu odredbu u pravilniku toplane trebalo da pokrene sudski postupak, podnese tužbu, i traži da se taj idiotizam poništi. Isto tako i da ombudsman hoće da radi svoj posao, pošto se zove “zaštitnik građana”, morao bi da reaguje i traži poništenje jer je odredba neosnovana. Ustav garantuje da (treba da) plaćaš ono što potrošiš, naime, a niko ne može da izmeri koliko si ti komšijine toplotne energije zaista “potrošio” preko zida, prema tome ovakvo naplaćivanje je i protivustavno.

 22. Dva u jedan kaže:

  PS. A postoji još jedan nerešiv problem u tom vertikalnom sistemu – cevi koje prolaze kroz sve stanove, pa jedan stan ako se isključi sa grejanja ne mogu da mu se povade cevi kroz koje ide toplota, jer bi se prekinuo sistem grejanja u zgradi. Dakle, on nije više na sistemu grejanja, ali fakat dobija toplotu iz cevi, i to znatno više nego preko komšijskog zida! Šta ćemo onda? Hteo-ne hteo, mora da plaća, ali koliko?

 23. Kum kaže:

  Ljudi moji, bar dve trecine zaposlenih u toplani su sadasnji i bivsi partijski kadrovi, koji se za velike plate spavaju po kancelarijama i secu po gradu tokom radnog vremena. Ne pravimo se da ih ne znamo… to su neciji prijatelji, poznanici, rodjaci… Ima ih bar 200, uzmite da im je plata 50.000, dakle na godisnjem nivou 600.000 plus doprinosi (60%) jos 360.000. E pa gospodo mora to neko platiti. Kakvi zidovi kakvi bakraci… da toplana funkcionise na ekonomskim osnovama, bez tih tereta, bila bi najisplativiji oblik grejanja kao svugde u normalnom svetu….

 24. adkersu kaže:

  Mišljenje brojnih korisnika usluga Toplane: gospodo iz Toplane – zbog načina kako naplaćujete – fiksno idite u ……varijabilno više puta!

 25. bac Vranje kaže:

  Sad cekam racun od Rasvete mozda se i oni sete da gradska rasveta utice na osvetljenje mog stana u nekom procentu!!!

 26. Optičar kaže:

  Ja iskjučio stan sa toplane a po elaboratu moram da plaćam 34% od računa jer je stan u sendviču.strašno koji lopovluk ali makar nemam onaj fixni deo tokom cele godine.lopovska firma-lopovska država!

 27. S&S kaže:

  Lopurde

 28. Zagonetka kaže:

  @ Opticar
  Ja sam apsolutno neupucen u Suboticke prilike sa grejanjem. Iz vaseg posta sam razumeo da ste se iskljucili iz zajednickog grejanja u stambenoj zgradi sa vise stanova. Zanimalo bi me kako se grejete, tim pre jer stan u “sendvicu” kako ste rekli.

 29. ceca024 kaže:

  Treba da se proveri dali je komšiji umanjen račun što verovatno nije pa na sud …toplana pljačka narod

 30. Optičar kaže:

  @ zagonetka
  Grejem se na struju.manji je stan u pitanju pa ne treba puno da se zagreje.

 31. sda kaže:

  A zasto vi sto ste se iskljucili sa toplane ne zahtevate da vama plate sto im omogucavate da oni sprovedu toplotu do stanova koji se jos uvek greju na toplanu. Valjda i oni vama trebaju da plate jer i vi ucestvujete u procesu zagrevanja drugih stanara time sto im omogucavate da njihove cevi prolaze kroz vas stan. Stoga i vi zasluzujete deo profita

 32. Ejla kaže:

  u mojoj zgradi od 18 stanova samo se jos 4 stana greje preko gradske toplane (mi ostali smo presli na TA peci i racuni su nam duplo manji), te smo nedavno na sastanku kucnog saveta odlucili da se sledece godine iskljuci cela zgrada.
  PS: zgrada pored (12 stanova) se vec iskljucila ove zime, tako da se cini da je ovo trend koji ce se nastaviti. pozdrav toplani.

 33. amacak kaže:

  @ejla
  i koliko plaćate jedan drugom za tople zidove?

  imam predlog za rešenje problema toplane: srušiti do temelja, šut odneti u najdublji napušteni rudnik na svetu, dovesti popove svih vera da očiste tlo od greha, plac gde se nalazila ograditi zidom visokim 5 metara sa stražarskim tornjevima i mrtvom stražom sa mitraljezima (za neupućene, mrtva straža puca bez upozorenja) za slučaj da neko pokuša opet da podigne to zlo i tako sledećih sto godina, verovatno i više.

 34. Dva u jedan kaže:

  @Amacak, jos nisi shvatio da nije problem u toplani nego u sistemu, u državi koja je od 5.oktobra (2000.) antinarodna i antisocijalna i gleda da malog čoveka klepi po ušima u svakoj prilici i zakine mu gde god može a debelim guskama maže dupe!

 35. Lula kaže:

  He, he…a do petog oktobra je bila narodna i socijalna država. Koji si ti film gledao?
  Tako je bila socijalna da su sva socijalna davanja prestala da postoje . Penzioneri su dobijali svih 11 penzija godišnje u inflatornim dinarima a dečiji dodatak i slične gluposti su bile daleka uspomena. Medicinske sestre i vojska (i ostale važne službe) su dobijali platu 50 maraka sa kašnjenjem tri meseca.
  Ali si mogao da prodaješ cigarete na ulici da dopuniš penziju…

 36. Megille kaže:

  Plačaj grejanje zida ,plačaj pogonsku spremnost vodovoda iako godinama ne trošiš vodu ,plačaj čistoču za odnošenje smeća iako već godinama ne koristiš njihovu uslugu ,plačaj paušal za struji iako godinama ne trošiš struju ,plačaj dimnjičar iako ne ložiš i ne vrše ti nikakve usluge , plačaj porez na svoju imovinu iako u njemu samo stanuješ i nemaš nikakvih posebnih prihoda i na kraju plačaj Tv radio pretplatu kroz utrošenu struju na svaki strujomer bez obzira da li se strujomer nalazi u stanu , šupi ,garaži ili u poljskom nužniku-naravno iznos i opis u raćunu za struju nije iskazana .plačaj .plačaj .plačaj i samo plačaj. Ovo se može raditi samo u Srbiji gde je narod ovca za šišanje…

 37. Anonimni kaže:

  Sve je to ok ali i komsija treba da plati deo struje koju apoteka trosi na grejanje po istom principu indirektnog grejanja.

 38. Dva u jedan kaže:

  @Lula, ne lupajte gluposti, i sami znate da ta drzava nije bila ni narodna ni socijalna pre 5.oktobra onako kako vi zamisljate da je trebalo da bude da bi vi bili zadovoljni, ali priznajte posteno sta nam je sve uskraceno a sta natovareno posle 5.oktobra, daleko vise nego ranije, nagrebali smo k`o zuti gde god se okrenes, niti se bolje zivi, pre 5.oktobra nije se toliko ljudi ubijalo zbog nestasice ni umiralo od gladi, bili su u jednom periodu sankcija inflatorni dinari, ali radnici nisu radili u koncentracionom logoru otvorenog tipa zvanom Industrijska zona Mali Bajmok za tudje gazde, nisu bili primorani da nose pelene…sta da vam objasnjavam, u vasoj glavi su jos uvek petooktobarske magle…a da ne govorim o onome sto Megille navodi – pogonska spremnost, instalisana snaga, PDV na vodu koju pijes a ne stvaras dodatu vrednost…cemu onda placas porez…jedino ako dodata vrednost nije ono sto ode u kanalizaciju…isto i za mnogo drugog taj porez sto nije dodata vrednost…izvrsitelji koji nemilosrdno fenduju siromasnima, sada ce i banke moci da vas dug prodaju uterivacima…kriminala i lopova nije manje nego mnogo vise…pa sta hocete, to vam je Djindjic sve doneo i 5.oktobar!

 39. Miriam kaže:

  Slican problem sam imala sa prevelikim racunima toplane pa sam se raskacila 2016 ali zbog cevi koje prolaze kroz moj stan moram da placam 30% koje raste na godisnjem nivou.i taj iznos mi je previse a kada se setim ranijih racuna to je pljacka bila.nekad i po 9000 za stan od 30kvm.vecih lopova od Suboticke toplane nema.

OSTAVITE KOMENTAR