Komšijska nova fontana

Od kada se nama Subotičanima ne da sa fontanama, počeli smo da gledamo i preko plota, u susedne opštine. Ali nisu ni oni veće sreće, nije to paradičkom čorbe, što bi rekli ovi naši.

Stari senćanski park ispred varoške kuće (iz 1914.god.) jeste imao staru fontanu ali vrlo skromnu za ovakvu poziciju, ispred ovakvog zdanja. I veliki park je do danas bio prilično skromno opremljen. Nije da je zapušten ali mi subotičani gledamo naš „Majmun platz“ koji je uvek doćeran maksimalno. Naravno, uvek može bolje ali ipak nema zemljanih staza i kandelabra dizajniranih šezdesetih godina.

 

Dakle, šta su napravili Senćani. Iz 1962. godine su napravili skok u 1979. godinu, sa tim okruglim svetiljkama od plastike (bile su hit kada je izgrađeno naselje Tokio).

Nova fontana zato pripada 21. veku, u zemlji Srbiji. Štrcaljke su u ravni zemlje a dekoracija je od pločica. Da, to su te pločice koje se stavljaju u hodnike i terase, na stepenište ili sl. Dobre za privatne stanove ali jeftine i krte za javne površine.

Odabir boja odgovara kupatilu ili bazenu. I sve to ispred gradske kuće stare 100 godina, u još starijem parku.

Ne bih voleo da ovo čita neki Senćanin ali je bar Subotičanima za utehu. Uvek ima gore.KOMENTARI

 1. Neophodan kaže:

  YUP!
  Ima gore.. Ma koliko god izgledalo neukusno, nestilizovano, “iskačuće”, jeftino, ipak je neko i na tome morao uzeti neke paritze.. 🙂 Verovatno je i tu ugradjena Zsolnai keramika 😛
  Njih bar tesi, to sto im je Tisa pod prozorom pa.. Miri dusu u savest.. Dok nama, Suboticanima, i dalje nedostaje reka, o podzemnim i ne bih, od njih samo glavobolja.. 🙂
  Ipak mislim da bi trebalo da se pozabavimo nasim problemima, losim idejnim resenjima, stranackim intervencijama, i konacno se bavimo problemima na strucniji nacin, ili pak da nateramo one koji za to dobijaju ne male pare, da malo “guglaju” idejna i prakticna resenja, ili pak nek plate nekog (moze i mene) da im pronadje najprakticnija resenja za postojece probleme.. 🙂

 2. Igor kaže:

  Evo citaju i Sencani ovo..

  Pa jasno je da su suboticke fontane neuporedivo lepse (kad bi se uporedjivali sa inostranstvom, naisli bi na jos mnogo lepse).. ali generalno je utisak (barem moj) da je trg trebalo drugacije srediti (a vec sam i pisao rad na tu temu). U odnosu na izgled od pre samo godinu dana, ovo je veliki pomak posto je prostor “otvoren” i “prodisao” ali sam molio boga da ne naprave nesto ultra moderno.. na fotografijama se ne vidi najbolje ali recimo nocu fontana menja boje a voda ima “koreografiju” koja je uvek drugacija. Inace, prica je da je to donacija fabrike duvana JTI..

  Dakle, mnogo bolje nego pre, mnogo losije nego sto bi trebalo u idealnim uslovima… 

 3. adkersu kaže:

  Bar funkcioniše. Gospodo, šta je sa slavnom kreacijom na Đinđićevom platou, zelenom fontanom i pompezno otvorenom muzičkom fontanom na Paliću? Nemojmo kritikovati tuđe dvorište dok je naše uneređeno.

 4. Neko kaže:

  U poslednjih 10 godiina skidano je zaposlenima 2% od zarade svakog meseca za samodoprinos a sad jos ispalo da je neko morao i da donira izgradnju ovako neugledne fontane. Gde li je sav taj novac od samodoprinosa 🙁 Sramota!

OSTAVITE KOMENTAR