Komunalije (ne)poskupljuju do jula

Skupštini grada predat je predlog da se cene komunalnih preduzeća ne povećavaju do 1. jula, i to ne više od 5,8 odsto. Posle tog datuma cene komunalnih usluga moći će da povećaju preduzeća čije usluge nisu poskupele u prethodnih godinu dana.

Slika

Međutim, i u ovom pravilu postoji izuzetak. Radi se o JP Vodovod i kanalizacija pošto je "uslov Evropske banke za obnovu i razvoj za davanje kredita bio da se izjednače cene vode za fizička i pravna lica. Zbog toga je poskupljenje za građane bilo neizbežno. Tokom minule dve godine urađeno je mnogo na racionalizaciji troškova gradske uprave i javnih preduzeća, a u „Vodovodu i kanalizaciji“ i „Čistoći“ smanjeni su rasponi plata nauštrb direktora i drugih rukovodećih kadrova" – rekao je gradonačelnik Vučinić.

I preduzeće "Subotica gas" planira da poveća svoje cene odmah posle grejne sezone i to za 18 do 20 odsto. Direktor "Subotica gasa", Grgo Horvacki, kaže da o poskupljenju usluga odluku ne donosi gradska skupština, već Vlada Srbije na predlog republičke Agencije za energetiku.

– Odluka Skupštine grada se ne odnosi na nas, ali mislim da sistem formiranja cena nije dovoljno savršen. Sve opštine bi trebalo da naprave sistem kojim će biti zadovoljni potrošači i pružaoci usluga. Ne sme se voditi socijalna politika nauštrb komunalnih preduzeća jer onda propadaju uređaji pa opština mora da uzme od građana da plati kredite. Grad ne sme da padne na priču da ljudi nemaju novac jer komunalne usluge imaju cenu – kaže za "Blic" Grgo Horvacki.KOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Pošto će niti voda kad poskupi za mesecipo dana ?

OSTAVITE KOMENTAR