Konj koji leči decu

Klub roditelja u Školskom centru za slušno oštećena lica u Subotici traži pomoć od Gradske uprave i sugrađana da bi deca sa posebnim potrebama mogla da idu na terapijsko jahanje, takozvanu hiporehabilitaciju.

Roditelji su zatražili od grada 600.000 dinara godišnje, a od drugih ustanova i sugrađana seno, zob ili bilo šta drugo pogodno za ishranu i negu konja.

 

– Zajedno tražimo put ka izlečenju dece, a od Gradske uprave očekujemo da pokrije troškove hiporehabilitacija godišnje za 10 dece koja bi išla na terapiju. U Subotici se terapijsko jahanje radi u Konjičkom klubu „Bačka“ pri sekciji za jahanje. Terapeut je Sara Sajc koja ima terapeutskog konja Farinu, jedinog te vrste u Srbiji. Konj je uvezen iz Austrije za rehabilitaciju kakva je potrebna našoj deci – objašnjava Mirjana Evetović iz Kluba roditelja.

 

Zajedno sa osmogodišnjom ćerkom koja ima problem s govorom, usporen psihomotorni razvoj i lošu koordinaciju pokreta, Evetovićeva je prošla bolna iskustva, a onda su upoznale Sajcovu i Farinu.

 

– Posle samo jednog susreta psihofizički napredak je bio ogroman. U početku je moja devojčica bila uplašena, ali nakon dva, tri Farinina koraka, ćerka je na leđima konja progovorila i nije prestajala da govori dok je bila na konju.

 

Ne očekujući odgovor od nje pitala sam je gde je, a ona je odmah rekla da je na konju. Posle više godina suza i bolnih terapija to je bio za našu porodicu životni događaj – ističe Mirjana Evetović.

 

Tek što su se devojčica i Farina zbližile pao je sneg i zahladnelo je pa je terapija morala da se prekine.

 

 Trebalo bi obezbediti šator da se terapije ne bi prekidale zbog kiše ili snega. Hipoterapeutkinja se, u zavisnosti od vrste oboljenja, prvo savetuje sa timom zdravstvenih radnika da ne bi došlo do kontraindikacija. Po tipu bolesti se određuju vežbe. Terapijsko jahanje je skoro svuda u svetu priznato kao redovni vid rehabilitacije, u Nemačkoj troškove pokriva socijalno jer se postižu neverovatni rezultati u lečenju – naglašava Mirjana Evetović.

 

BLICKOMENTARI

  1. mila kaže:

    Terapije su jako korisne i za roditelje dece sa invaliditetom ,koji imaju i onako velike izdatke oko nege ove dece , veoma skupe .Inace u Subotici ima mnogo vise dece ,od ovih deset kojima bi bila potrebna ovakva terapija .Napredak je ocigledan od prvog dana i psihicki i fizicki .Sara je divna !

  2. stormwatch kaže:

    Ovo je divna vest! A pare za ovo MORAJU da se nadju, ako mogu desetomilionski iznosi da se oprastaju Crvenoj Zvezdi onda i za SUBOTICKU DECU mora da se nadje 600.000 dinara!

OSTAVITE KOMENTAR