Konje proteruju iz centra, iguane ne

Za nekog to bi možda izgledalo kao privilegija: stanari višespratnice u centru grada, nedaleko od Katedrale, sa svojih prozora svakodnevno posmatraju vrednog trkačkog konja. Ipak, ovaj neobični „komšija“ moraće do kraja godine da se „iseli“ iz centra na osnovu nedavno usvojene Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Subotice. Skupština grada odluku je usvojila krajem juna ostavljajući vremena ljubiteljima životinja da joj se prilagode u narednih šest meseci. Odluka deli grad u tri zone, gde postoji različit stepen tolerancije prema držanju domaćih životinja, u zavisnosti od toga o kojima je reč.

 

 

– U širem centru grada, a tu spadaju još i naselja Prozivka i Bajnat, zabranjeno je držanje svih vrsta domaćih životinja, osim pasa i mačaka, ali i to pod određenim uslovima. Ovaj deo označili smo crvenom zonom. Na nju se naslanja narandžasta zona gde je moguće držanje domaćih životinja, u ograničenom broju, ali samo do privođenja nameni tog područja, odnosno do donošenja plana detaljne regulacije – objašnjava za „Politiku” Mirko Ostrogonac, šef Službe za poljoprivredu u Gradskoj upravi.

 

Na karti grada narandžasta zona zauzima najmanje područje i tu je dozvoljeno držanje do 10 krava ili konja, do 50 kunića i ili 150 koka nosilja. U zelenoj zoni držanje kućnih ljubimaca kreće se do granice uzgoja, odnosno moguće je imati do 20 krupnih grla, ili do 100 sitnih kao što su svinje i ovce, ili 350 koka nosilja. Sve preko tog broja, objašnjava Ostrogonac, može se smatrati uzgojem i to je već farma koja ne može biti u naseljenom području i reguliše se posebnim pravilnicima.

 

Prvi pokušaj donošenja ove gradske odluke izazvao je burna negodovanja stočara koji su tvrdili da su ograničenja previše rigorozna, da im ne ostavljaju vremena za pripremu, te da ne uvažavaju specifičnosti i našu ekonomsku situaciju, gde je mnogima držanje, recimo, koka nosilja ili kunića u gradskom dvorištu način egzistencije ili dopune kućnog budžeta.

 

– Pre ove imali smo odluku iz 1996. godine koja nije bila precizna u regulisanju držanja domaćih životinja, pa se tako dešavalo i da petao zakukuriče u nekoj od gradskih ulica. Mi smo tokom javne rasprave saslušali primedbe poljoprivrednika i mnoge od njih i uvažili, ostavljajući prostora i za usklađivanja tokom njene primene – kaže Ostrogonac.

 

Ono što zanima veliki broj Subotičana jeste i status pasa i mačaka po novoj gradskoj odluci. U jednom stanu ne bi smelo da se zatekne više od jednog psa i jedne mačke, a u porodičnim kućama moguće je držanje do dva psa i dve mačke. Vlasnici su dužni da počiste zajedničke prostorije za svojim ljubimcima. Psi i mačke ne smeju da se voze liftom, niti da „stanuju” na terasama.

 

 

Zanimljivo je da su oni koji su izabrali „druženje” sa egzotičnim životinjskim vrstama u nešto povoljnijem položaju, naime, odluka ne ograničava broj ni zmija, ni iguana ili drugih egzotičnih vrsta, već se kaže da ovi ljubimci ne smeju da ugrožavaju ostale stanare ili da zagađuju životnu sredinu.

 

 

Sprovođenje odluke kontrolisaće komunalna policija, koja doduše u Subotici još nije počela sa radom, i komunalna inspekcija, a u njihovoj nadležnosti je da izreknu kaznu od 50.000 do milion dinara pravnom licu, od 5.000 do 250.000 preduzetniku, i od 2.500 do 75.000 dinara fizičkom licu koje ne bude poštovalo novu gradsku odluku.

 

Inspektori takođe mogu od vlasnika oduzeti životinje ukoliko se sa njima ne postupa u skladu sa rešenjem inspekcije.

 

Aleksandra Isakov
Politika


KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Postojili dostupna mapa sa regulacionim zonama jer meni sad nije posve jasno koje su granice ovih zona?

 2. dasHHa kaže:

  Bilo bi dobro da lansky ili neko od kolega ode u Gradsku Kucu,kancelarija br.200(II sprat),od 9-13h i fotografise mapu za drzanje domacih zivotinja.U predlogu odluke http://www.subotica.rs/pdf/zivotinje_2010.pdf je napomena da odbornici imaju uvid ali verujem da bi se dozvolilo i novinarima da pogledaju.

 3. djomla kaže:

  Pokusacemo da nadjemo mapu. Smatram da to zanima vecinu sugradjana jer vecina ili ima kucne ljubimce ili ima komsiju koji ima kucne ljubimce ili pak neke druge domace zivotnije.
  Napisacemo jedan tekst ovih dana ako je nadjemo…

 4. dasHHa kaže:

  Hvala Djomla.Ja sam googlao ali uzalud.Sajt urbansu.rs zavoda za urbanizam grada se azurira koliko i postanske markice poste srbije.

 5. gLibAvi kaže:

  Nadovezao bih se na ovu temu s ozbirom da imam problem, naime stanujem u zgradi na uglu Stalacke i Vatroslava Lisinskog sto je siri centar grada, dok se u dvoristu kuce ciji se zid naslanja na zgradu nalazi veliki kokosinjac iz kojeg se svakodnevno cuje neopisiva „buka“ 🙄  dok nas svako jutro u 05:00h i vise puta u toku dana uznemirava kukurikanje petlova 😡 . U vise navrata smo se obracali komunalnoj gradskoj inspekciji ali nije urodilo plodom. Obracam se Vama u nadi da me mozete uputiti na nekog ko bi resio ovaj ne tako bezazleni problem. Pored buke imamo problem i sa neprijatnim mirisima i muvama, ali taj problem je zanemarljiv u odnosu na gore pomenuti.
  Hvala unapred

 6. dasHHa kaže:

  @gLibAvi Pricekajte da se Komunalna policija uhoda (pokrene sa radom) jer do sad nije bili precizirani detaljno uslovi uzgoja ili drzanja domacih zivotinja kao sto je to ovom uredbom doradjeno. I sad su egzoticne vrste izvukle tanji kraj jer nije definisan njihov broj i slicno. Ja licno imam prve komsije sa desne strane koji uzgajaju svinje i imaju cardak (smrdi, smrdi ,muve…. uzas) na nepropisan nacin a sa leve strane komsije uredno,svakih 5-7 dana zalivaju vocnjak fekalnim vodama iz septicke (smrdi, smrdi….. uzas). Izgleda da ljude mozes prevaspitat jedino vecim brojem nula na kaznenim uplatnicama!  🙁

 7. gLibAvi kaže:

  dasHHa hvala na savetu ali zar Komunalna policija nije trebala da „startuje“ do sada, izgleda da im je obuka komplikovana ili „izabrani“ komunalni policajci nisu u stanju da je shvate!?  😆
  iskreno se nadam da neću morati biti član neke od partija kako bi mi komulicija (komunalna milicija) izašla u susret ili ne daj Bože da mi je komšija (sa kokoškama i petlovima) na nekoj od funkcija u strankama …  😆

 8. dasHHa kaže:

  dasHHa:
  Hvala Djomla.Ja sam googlao ali uzalud.Sajt urbansu.rs zavoda za urbanizam grada se azurira koliko i postanske markice poste srbije.

  Citiram sam sebe 😆
  Taman sam prozvao zavod za urbanizam a kad oni, ko da citaju ovde sta pisemo(mozda i citaju),uradili redizajn stranice,konacno:
  http://urbansu.rs/

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: