Konkurs za 50 000 popisivača – u avgustu

Popis, koji je prvobitno zakazan za april, pa zbog nedostatka finansijskih sredstava odložen za oktobar, po stanovniku će koštati 350 dinara, a pokazaće i koliko ima građana Srbije, da li su i koje fakultete završili, kakav je "odnos" žena i muškaraca…

Popisivači će "na terenu", kako je zakon predvideo, prikupljati i podatke o prihodima građana, njihovom poslu, zvanju, pa i o domaćinstvu – od adrese i sprata, preko površine i broja soba u stanu, do godina njegove izgradnje i vrste energije koja se koristi za grejanje, ali se neće "baviti" seksualnom orjentacijom građana.

Za one koji se ne odazovu na popis ili popisivačima daju nepotpune i netačne podatke, predviđene su prekršajne kazne od 20.000 do 50.000 dinara, mada postoje i pitanja na koja nisu u obavezi da ogovore.
Reč je, kako je objasnila načelnica Odeljenja za popis stanovništva Zavoda za statistiku Srbije Snežana Lakčević, o pitanjima koja se odnose na nacionalnu pripadnost i veroispovest građana.

Građani, dodala je, ne treba da strepe da će im popisivači "zavirivati" u spavaće sobe i zadirati u privatnost, jer rade "na poverenje", a na ispitanicima je da im iskreno odgovore.
Lakčević je rekla da su rezultati popisa uslov planiranja i praćenja realizacije strateških ciljeva države, istakavši da je tajnost podataka zagarantovana i da će biti korišćeni isklučivo u statističke svrhe.

Konkurs za oko 50.000 popisivača biće, najavila je, raspisan u avgustu.
Na popisivanju stanovništva će biti angažovano između 55.000 i 60.000 ljudi, za čiju je obuku "rezervisan" septembar, kako bi spremno startovali 1. oktobra u osam ujutru, istovremeno – u gradovima i u selima.

Zadatak svakog popisivača je da "obiđe" 80 domaćinstava, odnosno oko 250 osoba, a biće vidno obeleženi, pa građani neće imati razloga da brinu "koga puštaju u kuću".

"Ukoliko popisivač naiđe na stan ili kuću u kojoj, kada pozvoni, nema nikoga, dužan je da nekoliko puta dolazi i da pokušava da nađe nekog člana domaćinstva koji mu može dati potrebne podatke", napomenula je Lakčević.

Popis će trajati dve nedelje, odnosno do 15. oktobra, a za njegovu realizaju predviđeno je oko 2,7 milijardi dinara, odnosno već pomenutih 350 dinara po stanovniku.

Preliminarni rezultati, kako je i predviđeno Izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, očekuju se 30 dana po završetku popisa, a konačni će se objavljivati sukcesivno od avgusta sledeće godine.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: