Konstantinović će biti počasni Subotičanin

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić najavio je danas da će pokrenuti inicijativu da filozof i književnik Radomir Konstantinović (1928-2011) bude posthumno proglašen počasnim građaninom rodne Subotice.

 

“Pre nekoliko godina je postojala inicijativa da se Radomiru Konstantinoviću uruči priznanje počasnog građanina Subotice, međutim Gradska komisija nije prepoznala značaj njegovog književnog rada”, rekao je Dulić na konferenciji za novinare koja je organizovana povodom godišnjice Konstantinovićeve smrti.

 

Najavio je i da će Grad Subotica početkom sledeće godine raspisati konkurs za mlade esejiste, a sredinom godine će se organizovati “Dani Radomira Konstantinovića”.

 

“Grad će se na ovakav način prisećati njegove filozofije tretiranja kritičke demokratske misli kao brane ka konzervatizmu i tradicionalizmu kome palanka teži”, kazao je Dulić.

 

On je ocenio da je Konstantinovićeva smrt 27. oktobra 2011. godine “ispraćena šapatom i nezapaženo”.

 

“On je pisao o temama svih nas koji živimo u ovom društvu, gde je dominantna tema filozofija palanke u glavama naših ljudi koja je zatvorena i nespremna da prihvati različitost, nespremna da se modernizuje i u toj uljuljkanosti i nepromenljivosti stremi ka nacionalizmu koji je najveća pretnja savremenom čoveku”, rekao je Dulić.

 

Sociolog religije Mirko Đorđević je rekao da je delo Radomira Konstantinovića slojevito, složeno i bogato.

 

“Našeg čoveka možete proterati iz palanke u daleki svet, ali ne možete palanku proterati iz čoveka”, rekao je Đorđević govoreći o “Filosofiji palanke” Radomira Konstantinovića.

 

Predsednik pokreta Novi optimizam Branislav Grubački najavio je da će povodom godišnjice smrti Radomira Konstantinovića sutra u Novom Sadu, u Skupštini Vojvodine, biti organizovana tribina koja će se baviti duhom palanke kojom se bavio i autor kapitalnog dela.

 

Na novosadskoj tribini će govoriti predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, istoričarka Latinka Perović, književnik Laslo Vegel, kulturološkinja Aleksandra Đurić-Bosnić i sociološkinja Ana Dević.

 

Povodom godišnjice smrti Radomira Konstantinovića u subotu, 27. oktobra na Sajmu knjiga u Beogradu govoriće književnici Zlatko Paković i Filip David i filozofi Ivan Milenković i Branimir Stojanović.

 

Povodom godišnjice smrti Konstantinovića, na prvom programu Radio – televizije Vojvodine, sutra od 21 čas biće emitovana emisija “Filozof nad palankom”.

 

BetaKOMENTARI

 1. Long Dong Silver kaže:

  Sta reci “Izvorima”…ima nas jos…moj profa sociologije religije je bio i zahvalan sam mu za zivota legendarni…Esad Cimic!(Covjek na raskrscju), kao i Micunu koji se u to vreme tek vratio na FF BG, Zagorki Golubovic koja mi je otvorila svet( Malinovskog)…a tek Aljosi Mimici…taj je bio onaj sa kojim sam cak i vinjak popio posle predavanja(mentor)….tamo negde u Cika Ljubinoj ulici ako se dobro secam…a dobro se secam ,danas, citiram izvore:”„Našeg čoveka možete proterati iz palanke u daleki svet, ali ne možete palanku proterati iz čoveka“, rekao je Đorđević govoreći o „Filosofiji palanke“ Radomira Konstantinovića.

  Znate sta je rekao Aljosa,kada sam ga pitao za Konstantinovica?!!!…nista nama ali konobaru da…jos jednu turu za studente…ufff!!!!

  Hvala Vam svima za ovo sto danas jesam…eto…mozda malo bolji ali da mi je samo malo mozga izvaditi,kanda bi bilo lakse!

  R.I.P.

   

 2. freelancer kaže:

  Lice Subotice. Birajte varijantu za razumevanje… Po volji 🙁

 3. ArtLover kaže:

  Neko je pozajmio i nije mi vratio Filozofiju palanke iz 1977. godine u izdanju Trećeg programa Radio Beograda. Molim poštenog čitaoca da mi vrati ovaj antologijski primerak. 😉

 4. PatriJota kaže:

  Pozovite na pomen i “Dane Radomira Konstantinovića” obavezno i Natašu Kandić, Borku Pavićević, Sonju Biserko, Sonju Liht – sigurno će se odazvati i dotrčati sve udarajući se nogicama u guzicu! Lepo će se razumeti sa Laslom Vegelom, Latinkom Perović, Filipom Davidom… “Druga” Srbija očigledno ne miruje. 

 5. Drugarica Staljin kaže:

  Patrijoto kakvo prikladno ime! Svetosavska omladino budućnosti naša! 
  A kako je ovo samo tipično, za života nisu ni znali da postoji a sad će da bude počasni građanin i sve po redu. Dulić je pročitao sve njegove knjige, ma 100% 🙂

 6. Gdin Cinik kaže:

  Ma ne, pozovite Glišića, “akademika” Deretića i slične “mislioce”.  😆

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: