Korhec: Najbolji rezultat MP ostvario u Subotici

U urbanim sredinama su rezultati MP bili mnogo bolji, iz čega slede zadaci za budućnost

korhecc tomas

Na prvoj postizbornoj skupštini Mađarskog pokreta (MP) kopredsednik te stranke Tamaš Korhec istakao da su na proteklim izborima loši rezultati postizani tamo gde nije bilo lokalne liste, preneo je portal Vajdasag Ma.

Korhec je najboljim ocenio rezultat u Subotici, dok je za rezultate u Novom Sadu, Pančevu, Novom Bečeju i Srbobranu rekao da se “njih ne treba stideti, iako tamo nije bilo lista na lokalu”.

“U drugim sličnim situacijama rezultati su bili izuzetno loši, a najlošiji u Novom Kneževcu, gde je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) dobio 17 puta više glasova od MP, dok na pokrajinskom nivou taj odnos nije dostigao ni tri prema jedan. U urbanim sredinama su rezultati MP bili mnogo bolji, iz čega slede zadaci za budućnost”, dodao je Korhec. Po njemu su u Subotici rezultati MP bili najbolji, jer se značajan deo aktivista i simpatizera SVM priključio Mađarskom pokretu.

Koalicija sa Demokratskom zajednicom vojvođanskih Mađara (DZVM) je po Korhecu donela 1000 do 2000 glasova zajedničkoj listi. On je dodao da saradnja nije uplašila glasače, ali nije imala ni značajnu mobilizacionu snagu, osim u zapadnoj Bačkoj. Po njemu bi MP i bez DZVM imao dva mandata u Skupštini AP Vojvodine.

“Učešće Mađara na izborima nije povećano pojavom MP, ali je četvrtina onih koji su glasali za MP bila takva da ne bi svoje poverenje dali nekoj drugoj mađarskoj listi”, naglasio je Korhec.

Funkcioner MP i bivši gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao da su izbori 24. aprila dali odgovor na pitanje da li će MP preživeti. On je istakao da se raduje tome da je MP u Subotici bio izjednačen sa SVM. Naglasio je da kičmu MP treba da čini nacionalna opcija, ali da u nekim mestima treba razmotriti i druge opcije.

Jedan od osnivača MP Laslo Varga predložio je da se na jesen izabere stalno rukovodstvo MP umesto sadašnjeg privremenog.

 

(Autonomija)KOMENTARI

  1. Alek kaže:

    Izbacite Barbiku pod hitno

  2. Subočanin kaže:

    Koje foliranje, u Subotici se furaju kao Pokret za Suboticu sa Barbikom, Kenom, Djokicom i drugima, a sad su kao Madjarski pokret

OSTAVITE KOMENTAR