Korhec: SVM izgubio legitimitet

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) izgubio je legitimitet da zastupa mađarsku nacionalnu zajednicu u Vojvodini, smatra lider Mađarskog pokreta Tamaš Korhec. On je ovu ocenu izneo na osnovu rezultata pokrajinskih i lokalnih izbora u Subotici, kojima su u ovom pokretu vrlo zadovoljni. Rezultatima lokalnih u Subotici izbora zadovoljni su i politički predstavnici Bunjevaca.

I pored, kako je ocenio Tamaš Korhec, najneravnopravnije političke utakmice od 5. oktobra pa naovamo, Mađarski pokret je ostvario uspeh, dok je SVM, po njegovoj oceni, gubitnik ovih izbora. Kako je predstavio na današnjoj konferenciji za štampu, ovaj pokret je obezbedio, a SVM gubio odbornička mesta u šest opština i gradova, kao i u pokrajinskom parlamentu.

„Iz rezultata pokrajinskih izbora, gde se mogu uporediti brojke, vidi se da je od najmanje 95.000 glasova birača Mađara u Vojvodini, Savez vojvođanskih Mađara dobio oko 46.000, što je manje od polovine. Dakle, ne može više Savez vojvođanskih Mađara da govori u ime zajednice. Za to nema demokratskog legitimiteta“, rekao je Korhec.

tamas-korhec_660x330

U Subotici su po broju odbornika SVM i Pokret za građansku Suboticu izjednačeni i imaće po 11 mesta u lokalnom parlamentu, od čega će sedam biti iz redova Mađarskog pokreta. Njihov predvodnik, Jene Maglai, spreman je za razgovore sa svim listama, ali na osnovu programa iz kampanje.

„Ova grupa ljudi neće prodavati veru za večeru, nećemo se prodavati za bilo kakve fotelje i bilo kakve funkcije. Suštinski želimo da menjamo u budućnosti lokalnu političku scenu u Subotici“, rekao je Maglai.

Rezultatima izbora zadovoljni su i u Savezu bačkih Bunjevaca koji će ponovo imati svog predstavnika u lokalnom parlamentu Subotice, a po prvi put i Sombora. Želeli bi da budu deo većine koji će činiti SNS i SVM, sa ciljem izjednačavanja po pitanju prava sa ostalim nacionalnim zajednicama.

„Naša želja jeste da se u ovom gradu obezbedi jednako pravo za pripadnike svih nacionalnih zajednica i da ono ne temelji na trenutnim političkim rezultatima, nego na stvarnim, objektivnim i dugoročnim potrebama i pravima“, rekao je njihov lider Mirko Bajić.

Od izborne noći do danas, rezultate lokalnih, pokrajinskih i republičkih izbora u sedištu stranke u Subotici još uvek na press konferenciji nije prokomentarisalo vođstvo Saveza vojvođanskih Mađara.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Pravila kaže:

  Da li mislite da će Barbika Josipa Ivanković i Vjekoslav Šetač Ostrogonac u daljem periodu bolje braniti mađarsku manjinu od SVM-a koju ipak većinom čine naše komšije mađari?

  Meni se čini da ste se potpuno izgubili u lutanju između građanske opcije na koju su vas nagovorili i nacionalne opcije sa kojom se saosećate, pogotovo što ste u svoje redove primili „zvezde“ poput Josipe i Vjeke koji će nazalost igrati veliku ulogu u Pokretu za građansku Suboticu. To je ideja koja će propasti pre nego što počne a nažalost najveći gubitnici su prevareni mađarski birači.

 2. - kaže:

  Kasno ste se setli, netrebate ni SNS-u a naročito netrebate SVM-u odakle ste i izbačeni.

 3. Megille kaže:

  Ovi su pomešali lončiče: Hteli bi demokraciju gde je volja naroda zakon ,i sa izborom se dolazi do funkcija i po komunističkom – jugo modelu po ključu ,gde će se dogovorno raspodeliti mandate-poverljivima. Upravo to es dogodilo u DS- u Tomislav Žigmanov srpskim glasovima postaje predstavnik-odbornik DSHV-a u republičkoj skupštini. Haloo?

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: