Korisnici dnevnog boravka Doma „Kolevka“ dobili senzornu sobu i letnjikovac

Deca s posebnim potrebama, korisnici dnevnog boravka Doma Kolevka u Subotici, od sada na rasopolaganju imaju senzornu sobu i letnjikovac, koji su opremljeni sredstvima lokalne samouprave. Velikim ulaganjima u poslednjih nekoliko godina standard usluga koje pruža ova ustanova za smeštaj i boravak dece ometene u razvoju podignut je na evropski nivo.

U dnevnom boravku „Zvezdice“ subotičkog doma Kolevka smešteno je 27 dece do osamnaest godina starosti, dok je u dnevnom boravku u Banijskoj ulici njihov broj skoro dva puta veći. Nakon rekonstrukcije i dogradnje svih objekata doma u kojima su deca na stalnom smeštaju, novi sadržaji su dodati i u dnevne boravke, pa su tako „Zvezdice“ bogatije za letnjikovac i senzornu sobu.

Izvor: RTV

„U ovako stimulišućoj i relaksirajućoj atmosferi podstiče se razvoj koordinacije pokreta i razgovora. Cilj je da senzorna soba funkcioniše tako da se osobama sa smetnjama u razvoju pomogne da na što lakši i adekvatniji način povežu sa svojom okolinom, da razviju te veštine koje im pomažu u tome“, kaže direktor doma Stojan Soković.

U novi letnjikovac i senzornu sobu lokalna samouprava je uložila 2,4 miliona dinara, dok je Vlada Republike Srbije prethodno u rekontrukciju starih i izgradnju novih objekata doma uložila 870 miliona dinara.

„Posle svih ovih ulaganja mogu slobodno da zaključim da je ova ustanova ne samo u Srbiji, nego u celom regionu na najvišem mogućem nivou i urađena je po najsavremenijim svetskim standardima „, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Funkcionisanje ova dva dnevna boravka za decu Subotice sa posebnim potrebama, koja nisu u domskom smeštaju već u svojim porodicama, finansira lokalna samouprava sa više od 20 dinara godišnje.

 

RTVKOMENTARI

  1. Ferragosto kaže:

    Nekada se pod letnjikovcem podrazumevalo posedovati neku Jugendstil vilu na Palicu kao alternativu letnjim vrucinama. Nije se moralo to imati samo na Palicu. Moglo je biti i recimo na Azurnoj obali. Sve je to bilo samo stvar ukusa i novcanika. Danas ljudi misle da imaju letnjikovac kada u svom dvoristu pobodu u zemlju cetiri vertikalne grede i odozgore namontiraju krov od platna ili dasaka.

OSTAVITE KOMENTAR